Geplaatst op 20 december 2013 door: Angèle van de Ven | 0 reacties | Reageer

Heel veel ZINnen

Heel veel ZINnen

[BLOGS] In een pre-digitaal verleden startte ik ooit met de studie Nederlandse taal-en letterkunde. Lezen, schrijven, spelen en creëren met woorden, het leek me heerlijk om daar dagelijks mee bezig te zijn.

Tot ik ontdekte dat de academisch werkwijze van me verlangde dat ik proza en poëzie analytisch, tot op het bot fileerde. Daarmee was de lol er voor mij binnen de kortste keren af, het heeft jaren geduurd voor ik weer met kinderlijke nieuwsgierigheid een roman of gedicht las. M’n switch naar opleiden en ontwikkelen was in no-time gemaakt en past me nog steeds. Sinds ik vorig jaar december een blog schreef over ‘Wat is jouw zin?’ ben ik ineens weer terug bij m’n oude liefde voor taal. Samen met artsen ging ik in 2013 op zoek naar woorden die de kern van hun werk raken.

M’n oog viel aanvankelijk op uitspraken in interviews en artikelen. Zoals die van kinderarts en opleider Jos Draaisma: ‘Ik vind ‘t heerlijk om aiossen beter te zien worden dan ik, zij houden mij scherp.’  Of intensivist Hans van der Hoeven: ‘Ik wil een dokter zijn waarop mensen kunnen vertrouwen in hun meest kwetsbare momenten.’ Op Twitter leverde m’n vraag spontaan gedeelde zinnen op, bijvoorbeeld van huisarts @JochenCals:

‘Elke dag met elke patiënt gedachtes, gevoelens en gebeurtenissen tot een leefbaar(der) geheel smeden. #watisjouwzin?’ En huisarts Frank Boersma die in z’n vrije tijd graag schrijft, mailde me zijn persoonlijke zin: ‘Elke patiënt is een verhaal. Af en toe mag ik een stukje meelezen.’ Herkenbaar?

Zuinig

In-real-life (‘irl’ in twittertermen), bij TEDx Nijmegen, maakte ik kennis met de gedrevenheid van huisarts Marith Rebel die dit jaar een opvallende carrièreswitch maakte: van huisarts in een Amsterdamse achterstandswijk tot politicus in Den Haag. Samen vonden we de woorden die haar werk zin geven: ‘In vertrouwen delen mensen hun zorgen met me. Daar ben ik zuinig op.’ Met ontroering hoorde ik hoe ze met precies deze woorden haar inspirerende maidenspeech in de Tweede Kamer begon. Inderdaad: je eigen zin met anderen delen raakt. Het verbindt je persoonlijke motivatie met de buitenwereld, maakt jouw unieke kleur in het werk zichtbaar. Zoals die van tropenarts Edward Knol, die een aantal jaren in Kenia en Papoea-Nieuw-Guinea werkte voordat hij zich als huisarts vestigde in Zwolle: ‘Visiterijden: op m’n fiets ontmoet ik de wereld in eigen wijk.’

Tja, en wie de vraag stelt, ontkomt er natuurlijk niet aan ‘m zelf ook te beantwoorden. Dat lijkt me een mooie afronding van mijn voorlopig laatste blog voor Mednet. Of er een vervolg komt in het nieuwe format op deze website, is op dit moment nog niet duidelijk. Ongetwijfeld komen er weer nieuwe mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Op papier, irl of digitaal op Twitter (@angelevandeven). Ik kijk er naar uit. Mijn zin? ‘Samen met artsen op avontuur. Ik verbind graag wat mens en werk raakt’.

 

Zelf ervaren wat de impact van woorden kan zijn? Kijk en luister het filmpje ‘The lost generation’ helemaal tot het einde af:

 

Reacties (0)