Geplaatst op 2 juni 2014 door: Onbekend | 0 reacties | Reageer

Klein gebaar, groot verschil

Klein gebaar, groot verschil

[BLOGS] 'Of de mensen in de zaal nog eigen voorbeelden hebben?' vraagt de gespreksleidster na mijn presentatie over intimiteit en seksualiteit in de palliatieve zorg. Ja die hebben ze; ieder mens is immers levenslang een seksueel wezen (in de brede zin van het woord) en heeft behoeft aan intimiteit. De voorbeelden variƫren van schrijnend tot ontroerend en alles er tussenin.

Zo wil een dochter haar terminaal zieke vader bij het weggaan omhelzen; het is misschien de laatste keer dat ze hem ziet. Hij duwt haar echter ruw van zich af en zegt dat ze toch weet dat hij daar niet van houdt.
Een terminaal zieke vrouw kan niet meer de trap op en slaapt in het hoog-laagbed dat voor haar in de kamer is gezet. Dit betekent een abrupt einde aan tientallen jaren samen slapen. Haar man geeft aan dat hij het zo mist om met haar in bed te liggen.
De partner van een vrouw met borstkanker heeft heel veel moeite met de veranderingen bij zijn vrouw. Hij heeft echter wel behoefte aan seks. De vrouw heeft een buddy. Soms heeft hij boven seks met deze buddy terwijl zijn vrouw beneden in de huiskamer ligt.

Intiem

Wat opvalt is hoe soms een kleine actie van de verpleegkundigen of verzorgenden het grote verschil kan maken. 
De dochter die zo ruw werd afgewezen door haar vader heeft op uitnodiging van de verpleegkundige geholpen met het verlenen van de laatste zorg en heeft dit als heel intiem en troostend ervaren. Ze geeft aan op deze manier toch heel persoonlijk afscheid te hebben kunnen nemen van haar vader.

Tegen de man die het mist om met zijn vrouw in bed te liggen zegt de verzorgende dat hij er nu toch ook wel even bij in kan kruipen? Dat gebeurt en was heel goed en ontspannen.

De mevrouw die beneden op de bank hoorde hoe haar man seks heeft met haar buddy is naar een hospice gegaan om daar op waardige wijze te sterven.

Giechelen

In de verhalen kwamen ook de giechelende collega’s voorbij die een man van 57 die na zijn CVA nog behoefte heeft aan seks een vieze oude man noemen. De collega die dit voorbeeld inbracht noemt hun reactie respectloos, maar gaf aan dat er waarschijnlijk veel onzekerheid achter schuilgaat. Het zou mooi zijn als de meer ervaren collega’s de mensen die dit nog een lastig onderwerp vinden bij de hand nemen. Ook bij het leren omgaan met aspecten van seksualiteit en intimiteit helpt het om goede voorbeelden te zien.

De schriftelijk evaluatie maakte duidelijk dat mijn presentatie zeer werd gewaardeerd en dat men er veel aan had gehad. Eén persoon had echter een vijf gegeven met als toelichting: ‘Niets nieuws gehoord; wij zijn ervaren hiermee’.

Wat dat betreft hoop ik op nog veel meer vijven in de toekomst!

Hilde de Vocht

Hilde de Vocht is lector AGZ: Ouderenzorg en Palliatieve Zorg bij Saxion

Deze maand is het bij Bohn Stafleu van Loghum de maand van de palliatieve zorg: Klik hier

 

Reacties (0)