Cardiologie Update

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen en aandachtspunten in de cardiologie van het afgelopen jaar? Op deze webpagina, ontwikkeld in samenwerking met Vifor Pharma Nederland BV, vindt u de belangrijkste highlights.

  1. De highlights omtrent het HFA congres
  2. De belangrijkste punten van de specialist aan het woord 

Kijk de on demand webcasts, lees toekomstige factsheets en reports, bekijk videos en blijf volledig op de hoogte.

Heart Failure Highlights

Het jaarlijkse Heart Failure congres vond dit jaar plaats in Madrid van 21-24 mei 2022. Onder begeleiding van dr. Jan van Ramshorst zullen de sprekers u in 1,5 uur bijpraten over de hoogtepunten van dit congres. Zij zullen verslag uitbrengen, enkele sessies van commentaar voorzien en onderling discussiëren over de impact hiervan voor u in de praktijk.

IJzergebrek bij patiënten met hartfalen

Hoe ziet de implementatie van de nieuwe ESC-richtlijn HF omtrent de comorbiditeit ijzerdeficiëntie eruit? 

Screening op ijzerdeficiëntie bij HF-patiënten wordt door de 2021 ESC-richtlijnen voor de diagnose en behandeling van acuut en chronisch hartfalen (HF) geadviseerd¹. Opvolging van deze aanbeveling in de dagelijkse praktijk laat echter de nodige interpretatieruimte open en zal niet overal op dezelfde wijze plaatsvinden.

Bekijk de video van Dr. Stefan Koudstaal, cardioloog bij het Groene Hart Ziekenhuis, over ijzergebrek bij patiënten met hartfalen en het consensus behandelalgoritme* om eenvoudig en efficiënt HF-patiënten te identificeren die behandeling voor ijzerdeficiëntie nodig hebben¹.

Meer informatie is alleen toegankelijk voor abonnees die voorschrijfbevoegd zijn.

Login
Let op: Om alle informatie te kunnen zien heeft u een account nodig om in te loggen. Bent u al ingelogd? Dan heeft u onvoldoende rechten om deze informatie te bekijken. Wilt u uw account aanpassen? Klik dan hier

* Consensuspublicatie: Auteurs Dr. M.E.W. Hemels; Dr. S. Koudstaal; Dr. N. Grote Beverborg. Publicatie van Springer Healthcare Benelux 2022; en dit document is tot stand gekomen naar aanleiding van een consensus meeting gefinancierd door Vifor Pharma
1. McDonagh TA, et al. 2021 ESC Guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure. Eur Heart J. 2021;42:3599-726.

Praktische adviezen voor de benadering van ijzerdeficiëntie bij HF-patiënten

De 2021 ESC Richtlijnen voor de diagnose en behandeling van acuut en chronisch hartfalen (HF) adviseren onder meer screening op ijzer deficiëntie bij HF-patiënten. Dit betreft een klasse IC-aanbeveling en stelt dat alle patiënten met HF periodiek gescreend worden op anemie en ijzerdeficiëntie door middel van een volledig bloedbeeld, serum ferritineconcentratie en transferrinesaturatie (TSAT).

In de dagelijkse praktijk laat deze aanbeveling echter de nodige interpretatieruimte waardoor mag worden aangenomen dat de opvolging ervan niet overal op dezelfde wijze zal plaatsvinden.

In dit artikel wordt een algoritme voor screening en diagnose voorgesteld waarmee praktische handvatten worden geboden om eenvoudig en efficiënt HF-patiënten te identificeren die behandeling wegens ijzerdeficiëntie behoeven.

Meer informatie is alleen toegankelijk voor abonnees die voorschrijfbevoegd zijn.

Login
Let op: Om alle informatie te kunnen zien heeft u een account nodig om in te loggen. Bent u al ingelogd? Dan heeft u onvoldoende rechten om deze informatie te bekijken. Wilt u uw account aanpassen? Klik dan hier

NL-FCM-2200050 Signature Page

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

NL-FCM-2200043 aug 2022

Wilt u in de toekomst meer informatie van Vifor ontvangen? Klik dan hier om uw gegevens achter te laten.

 

Vifor Pharma Nederland BV
Westbroek 43
4822 ZX Breda
Phone +31 (0)88 84 84 300

info-nl@viforpharma.com
www.viforpharma.nl