CVRM

In het dossier Hart en Vaten vindt u alle relevante informatie over hart- en vaataandoeningen en CVRM. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met Anouk Middelkamp: a.middelkamp@bsl.nl.


Geplaatst op 30/08/2017 - 11:30  in: CVRM

Is e-health een revolutie in de cardiovasculaire geneeskunde?

De gezondheidszorg moet zich aanpassen aan de nieuwe behoeften van mensen, die tegenwoordig via andere middelen (online) toegang hebben de gezondheidszorg en gezondheidsinformatie. Dat viel deze week te beluisteren tijdens de discussie over e-health op het ESC-congres.

Lees het hele artikel omtrentIs e-health een revolutie in de cardiovasculaire geneeskunde?


Geplaatst op 30/08/2017 - 10:41  in: CVRM

Onderzoek bevestigt RR-verlagend effect van renale denervatie

Renale denervatie wordt al enige tijd aangewend om de bloeddruk te verlagen bij hypertensieve patiënten die geen medicatie gebruiken. De SPYRAL HTN-OFF MED-studie heeft nu bevestigd dat de bloeddruk inderdaad daalt door deze procedure. De resultaten werden deze week in een Hot Line Late Breaking Clinical Trial-sessie op het ESC-congres gepresenteerd.

Lees het hele artikel omtrentOnderzoek bevestigt RR-verlagend effect van renale denervatie


Geplaatst op 30/08/2017 - 09:29  in: CVRM

Minder risico op hart- en vaatziekten en longkanker dankzij ontstekingsremmend effect van IL-1β remmer

De IL-1β remmer canakinumab verlaagt het risico op cardiovasculaire aandoeningen en longkanker doordat het middel de ontsteking vermindert. Dat viel te beluisteren op een late-breaking sessie op het ESC-congres. Tijdens de sessie werden de resultaten van de CANTOS trial gepresenteerd (ook gepubliceerd in NEJM).

Lees het hele artikel omtrentMinder risico op hart- en vaatziekten en longkanker dankzij ontstekingsremmend effect van IL-1β remmer


Geplaatst op 29/08/2017 - 17:06  in: CVRM

Extra zuurstof bij symptomen van myocardinfarct heeft geen voordeel

Het toedienen van zuurstof heeft geen voordeel ten opzichte van omgevingslucht bij patiënten met symptomen van een myocardinfarct zonder hypoxemie. Dat blijkt uit de DETO2X-AMI trial, een Zweedse studie die is uitgevoerd vanwege gebrek aan bewijs dat zuurstoftoediening iets zou toevoegen. De resultaten werden bekendgemaakt op een Late-Breaking Clinical Trial Session van het ESC-congres in Barcelona.

Lees het hele artikel omtrentExtra zuurstof bij symptomen van myocardinfarct heeft geen voordeel


Geplaatst op 29/08/2017 - 13:46  in: CVRM

Langwerkend PCSK9-syntheseremmend middel heeft de toekomst

In de (nabije) toekomst wordt het mogelijk patiënten slechts enkele keren per jaar te injecteren met een langwerkend PCSK9-syntheseremmend middel (de siRNA inclisiran). Dat was een van de positieve inzichten die deze week te beluisteren vielen op het ESC-congres in Barcelona tijdens het symposium PCSK9-inhibition, a new horizon in LDL-C management. Verschillende deskundigen op dit gebied lieten hun licht hierover schijnen.

Lees het hele artikel omtrentLangwerkend PCSK9-syntheseremmend middel heeft de toekomst


Geplaatst op 29/08/2017 - 12:27  in: CVRM

Relatie tussen hypertensie en witte-stofverandering in brein

Ook als andere leefstijlfactoren of voorkomende ziektes worden uitgesloten, is hypertensie geassocieerd met de verandering van de witte stof in het brein bij ouderen. Dat blijkt uit onderzoek dat dit weekend op het congres van European Society of Cardiology werd gepresenteerd.

Lees het hele artikel omtrentRelatie tussen hypertensie en witte-stofverandering in brein


Geplaatst op 29/08/2017 - 11:47  in: CVRM

‘Benefit-based medicine’ op het traditionele diner 'ESC in Oranje'

“We moeten toe naar benefit-based medicine in plaats van evidence based medicine.” Dat zei internist-vasculair geneeskundige Frank Visseren, hoogleraar in het UMC Utrecht, maandagavond 28 augustus tijdens het traditionele diner ESC in Oranje in Barcelona. Onder voorzitterschap van Martin Hemels, cardioloog-elektrofysioloog in het Rijnstate Ziekenhuis Arnhem en Radboudumc Nijmegen vertelden vier sprekers wat er tijdens het ESC-congres de revue passeert.

Lees het hele artikel omtrent‘Benefit-based medicine’ op het traditionele diner 'ESC in Oranje'


Geplaatst op 29/08/2017 - 10:37  in: CVRM

Sinusritme te behouden door upstream therapy in vroeg stadium

Patiënten met boezemfribrilleren en hartfalen hebben baat bij een agressieve behandeling van het fibrilleren in een zo vroeg mogelijk stadium. Dat blijkt uit de RACE 3-studie die deze week op het congres van de European Society of Cardiology in Barcelona gepresenteerd werd. Dat gebeurde in een Late Breaking Clinical Trial-sessie met Isabelle van Gelder, cardioloog-elektrofysioloog uit het UMC Groningen. Van Gelder sprak maandag ook op het diner ESC in Oranje.

Lees het hele artikel omtrentSinusritme te behouden door upstream therapy in vroeg stadium


Geplaatst op 29/08/2017 - 09:14  in: CVRM

Obstipatie niet significant van belang bij voorspellen heropname hartfalenpatiënt

Obstipatie is een veel voorkomende risicofactor voor een heropname in het ziekenhuis van oudere patiënten met hartfalen. Toch geeft het toevoegen van obstipatie aan de lijst conventionele klinische risicofactoren voor heropname geen verbetering van de voorspellende waarde. Dat bleek deze week uit Japans onderzoek dat werd gepresenteerd op het congres van de European Society of Cardiology (ESC) in Barcelona.

Lees het hele artikel omtrentObstipatie niet significant van belang bij voorspellen heropname hartfalenpatiënt


Geplaatst op 29/08/2017 - 09:08  in: CVRM

John McMurray: ‘Hartfalenpatiënt met milde symptomen is niet stabiel’

“De mythe van klinische stabiliteit van de hartfalenpatiënt.” Zo noemde cardioloog John McMurray, hoogleraar in Glasgow, zaterdag op het ESC-congres de situatie waarbij cardiologen voet bij stuk houden wanneer hartfalenpatiënten stabiel lijken omdat ze milde symptomen zouden hebben. “Patiënten met milde symptomen zijn niet stabiel en gaan achteruit, soms heel snel, ook bij een optimale behandeling. Wanneer accepteren we dat nu eens!”

Lees het hele artikel omtrentJohn McMurray: ‘Hartfalenpatiënt met milde symptomen is niet stabiel’