CVRM

In het dossier Hart en Vaten vindt u alle relevante informatie over hart- en vaataandoeningen en CVRM. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen.


Geplaatst op 13/11/2018 - 13:59  in: CVRM

Recidief gedilateerde cardiomyopathie na afbouwen van medicatie

Patiënten met gedilateerde cardiomyopathie (DCM) die geen symptomen meer hebben, vragen nogal eens of de hartfalen-therapie gestopt kan worden. Het is onduidelijk of dat mogelijk is of dat de medicatie gecontinueerd moet worden. De TRED-HF-studie toonde dat veel patiënten binnen zes maanden na het afbouwen van de behandeling een recidief van DCM ontwikkelen. De resultaten werden door Brian Halliday (Londen, Verenigd Koninkrijk) gepresenteerd op het AHA-congres, en verschenen in The Lancet.

Lees het hele artikel omtrentRecidief gedilateerde cardiomyopathie na afbouwen van medicatie


Geplaatst op 12/11/2018 - 15:23  in: CVRM

Zen-gevoel krijgt geen voet aan de grond

Hartrevalidatie is een effectieve interventie in het kader van de secundaire preventie na een hartinfarct. Vanwege de kosten en de vereiste vaardigheden voor het multidisciplinaire team is hartrevalidatie niet beschikbaar voor de meeste patiënten in India. Dorairaj Prabhakaran en anderen ontwikkelden een goedkoop en uitvoerbaar hartrevalidatieprogramma, gebaseerd op yoga, en evalueerden de (kosten)effectiviteit daarvan. De Yoga-CaRe trial is de grootste tot nu toe uitgevoerde studie naar de mogelijke gezondheidswinst van yoga.

Lees het hele artikel omtrentZen-gevoel krijgt geen voet aan de grond


Geplaatst op 12/11/2018 - 15:18  in: CVRM

Doelgerichte aanpak van Lp(a) met antisense oligonucleotide verbetert labuitkomsten

Lipoproteïne (a) is een onafhankelijke, genetische risicofactor voor atherosclerotisch vaatlijden en gecalcificeerde aorta-klepstenose. Een Lp(a)-spiegel van > 50 mg/dL gaat gepaard met een toegenomen risico op recidiefevents bij patiënten die statinetherapie krijgen, zoals getoond in een recente meta-analyse in The Lancet. Momenteel is geen Lp(a)-gerichte therapie goedgekeurd, maar er zit wel eentje in de pipeline.

Lees het hele artikel omtrentDoelgerichte aanpak van Lp(a) met antisense oligonucleotide verbetert labuitkomsten


Geplaatst op 12/11/2018 - 14:33  in: CVRM

Kosteneffectiviteit van PCSK9-remming inzichtelijk gemaakt

PCSK9-remmers resulteren in een afname van het aantal cardiovasculaire events bij patiënten met manifest vaatlijden en worden goed verdragen. Dat is naar voren gekomen uit eerder gepresenteerde en gepubliceerde fase III-trials. Gezien de substantiële kosten van deze geneesmiddelen is het nuttig om de kosteneffectiviteit ervan te bepalen. De kosteneffectiviteits-analyse van alirocumab, gebaseerd op de gegevens uit de ODYSSEY Outcomes-studie, verscheen gelijktijdig met de online presentatie in Circulation.

Lees het hele artikel omtrentKosteneffectiviteit van PCSK9-remming inzichtelijk gemaakt


Geplaatst op 12/11/2018 - 14:29  in: CVRM

Grootste trial naar SGLT-2-remming bij diabetespatiënten met hart- en vaatziekten

DECLARE-TIMI 58 is de grootste trial naar de cardiovasculaire uitkomsten van SGLT-2-remming bij patiënten met diabetes mellitus type 2, een hoog risico op, of reeds manifeste hart- en vaatziekten. Ten tijde van de presentatie van Stephen Wiviott (Boston, VS) verschenen de uitkomsten van de trial in NEJM en een meta-analyse over SGLT-2-remming in The Lancet.

Lees het hele artikel omtrentGrootste trial naar SGLT-2-remming bij diabetespatiënten met hart- en vaatziekten


Geplaatst op 12/11/2018 - 14:22  in: CVRM

Neutrale effect van lage dosis methotrexaat biedt nieuw inzicht voor ontstekingsremming

Ontsteking speelt een centrale rol bij het ontstaan van athero-sclerotische en trombo-embolische ziekten. Uit recente gegevens van de CANTOS-trial blijkt dat het doelgericht aanpakken van interleukine-1β leidt tot minder cardiovasculaire events. In de CIRT-trial is geïnventariseerd of een andere manier van ontstekingsremming, met een lage dosis methotrexaat (LD-MTX), eveneens een cardiovasculair voordeel zou kunnen bieden. Paul Ridker (Boston, VS) presenteerde de data en was eerste auteur van het bijbehorende NEJM-artikel.

Lees het hele artikel omtrentNeutrale effect van lage dosis methotrexaat biedt nieuw inzicht voor ontstekingsremming


Geplaatst op 29/08/2018 - 10:58  in: CVRM

Twee moderne devices hebben vergelijkbaar risico op stentfalen

Patiënten die een percutaan coronaire interventie ondergaan, hebben een vergelijkbaar risico op therapiefalen na vijf jaar na implantatie van ultradunne-strut, biologisch afbreekbare-polymeer sirolimus-eluting stents (BP SES) of van een thin-strut, duurzaam-polymeer everolimus-eluting stents (DP EES). Deze finale uitkomsten van de BIOSCIENCE-studie verschenen online in The Lancet en werden toegelicht door eerste auteur dr. Thomas Pilgrim (Bern, Zwitserland).

Lees het hele artikel omtrentTwee moderne devices hebben vergelijkbaar risico op stentfalen


Geplaatst op 29/08/2018 - 10:51  in: CVRM

Effect van LAA-sluiting in real-world

Het linker hartoor geldt als de belangrijkste cardiale emboliebron bij patiënten met niet-valvulair atriumfibrilleren. Sluiting van het hartoor (left atrial appendage closure, LAAC) vormt een aantrekkelijk alternatief om het risico op beroerte te verminderen bij patiënten bij wie orale antistollingstherapie niet de voorkeur heeft. LAAC maakt daarom al decennia lang onderdeel uit van cardiothoracale procedures. Prof. Lucas Boersma (Nieuwegein en Amsterdam UMC) presenteerde de uitkomsten van LAAC in de dagelijkse praktijk, bestudeerd in de internationale EWOLUTION-studie.

Lees het hele artikel omtrentEffect van LAA-sluiting in real-world


Geplaatst op 29/08/2018 - 10:46  in: CVRM

Hoogrisico NSTE-ACS hebben wél profijt van vroege interventie

Een zeer vroege invasieve coronaire evaluatie leidt niet tot betere lange termijn uitkomsten van patiënten met niet-ST-elevatie acuut coronair syndroom (NSTE-ACS) in vergelijking met een invasieve strategie die binnen 2-3 dagen wordt uitgevoerd. Daarentegen hebben patiënten met het hoogste risico wél profijt van een vroege invasieve behandeling. Deze uitkomsten van de VERDICT-studie verschenen tegelijkertijd met het ESC-congres in Circulation.

Lees het hele artikel omtrentHoogrisico NSTE-ACS hebben wél profijt van vroege interventie


Geplaatst op 29/08/2018 - 10:39  in: CVRM

Betere uitkomsten van zwangere hartpatiënten, counseling blijft vereist

Vrouwen met een hartaandoening kunnen meestal veilig zwanger worden. Daarentegen is een zwangerschap voor vrouwen met pulmonale arteriële hypertensie (PAH) riskant, zo is naar voren gekomen uit de lange termijn uitkomsten van het mondiale ROPAC-register. Prof. Jolien Roos-Hesselink (Erasmus MC, Rotterdam) presenteerde de uitkomsten. Daarnaast toont dit onderzoek dat tegenwoordig minder vrouwen met een hartziekte overlijden of hartfalen ontwikkelen dan tien jaar geleden.

Lees het hele artikel omtrentBetere uitkomsten van zwangere hartpatiënten, counseling blijft vereist