CVRM

In het dossier Hart en Vaten vindt u alle relevante informatie over hart- en vaataandoeningen en CVRM. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen.


Geplaatst op 13/11/2017 - 10:05  in: CVRM

Opening van AHA was spektakelshow

Tijdens een grote spektakelshow opende de voorzitter van de American Heart Association (AHA), John Warner, dit congres. Meerdere onderzoekers, clinici en een zangeres werden in het zonnetje gezet (zie Award-winnaars hieronder). Voorzien van licht- en geluidseffecten en deels via videoverbindingen volgde een serie presentaties van en over de prijswinnaars. Amerikanen weten goed hoe je ‘engagement’ moet bewerkstelligen!

Lees het hele artikel omtrentOpening van AHA was spektakelshow


Geplaatst op 13/11/2017 - 10:03  in: CVRM

Seks veroorzaakt zelden een hartstilstand

Seks gaat zelden gepaard met een plotselinge hartstilstand, zo is gevonden bij analyse van 4.557 gevallen van hartstilstand. Degenen bij wie de hartstilstand verband hield met de seksuele activiteit, waren vrijwel allemaal man (94% van de gevallen). Tijdens het congres verscheen de herziening van de internationale richtlijn over reanimeren.

Lees het hele artikel omtrentSeks veroorzaakt zelden een hartstilstand


Geplaatst op 13/11/2017 - 09:58  in: CVRM

Negatieve studie over NAC in NEJM

Patiënten met een hoog risico op niercomplicaties die een angiografie ondergaan, hebben geen voordeel van intraveneus natriumbicarbonaat ten opzichte van intraveneus natriumchloride of oraal acetylcysteïne ten opzichte van placebo voor de preventie van overlijden, noodzaak van dialyse of een persisterende nierfunctie-achteruitgang na 90 dagen. Deze uitkomsten van de PRESERVE-trial verschenen tevens in NEJM.

Lees het hele artikel omtrentNegatieve studie over NAC in NEJM


Geplaatst op 13/11/2017 - 09:54  in: CVRM

Duale antiplaatjestherapie verdient de voorkeur boven ASA

Behandeling met ticagrelor en acetylsalicylzuur (ASA) leidt tot een significante verbetering van de saphenous vein graft (SVG)-patency een jaar na de coronary artery bypass surgery (CABG) in vergelijking met ASA-monotherapie. Dit behandelvoordeel ging niet ten koste van een toegenomen risico op ernstige bloedingen.

Lees het hele artikel omtrentDuale antiplaatjestherapie verdient de voorkeur boven ASA


Geplaatst op 13/11/2017 - 09:42  in: CVRM

Terughoudend transfusiebeleid is minstens even goed

Bij patiënten met een matig tot hoog risico op overlijden die een hartoperatie ondergaan, is een terughoudend gebruik van bloedtransfusies net zo goed als een liberale strategie. Tegelijkertijd met de presentatie tijdens de Late breaking sessie verschenen de uitkomsten van de TRICS III-trial in NEJM. In een reactie gaf Frank Sellke, thoraxchirurg in Rhode Island, aan dat dit een extreem belangrijk onderzoek is.

Lees het hele artikel omtrentTerughoudend transfusiebeleid is minstens even goed


Geplaatst op 30/08/2017 - 11:30  in: CVRM

Is e-health een revolutie in de cardiovasculaire geneeskunde?

De gezondheidszorg moet zich aanpassen aan de nieuwe behoeften van mensen, die tegenwoordig via andere middelen (online) toegang hebben de gezondheidszorg en gezondheidsinformatie. Dat viel deze week te beluisteren tijdens de discussie over e-health op het ESC-congres.

Lees het hele artikel omtrentIs e-health een revolutie in de cardiovasculaire geneeskunde?


Geplaatst op 30/08/2017 - 10:41  in: CVRM

Onderzoek bevestigt RR-verlagend effect van renale denervatie

Renale denervatie wordt al enige tijd aangewend om de bloeddruk te verlagen bij hypertensieve patiënten die geen medicatie gebruiken. De SPYRAL HTN-OFF MED-studie heeft nu bevestigd dat de bloeddruk inderdaad daalt door deze procedure. De resultaten werden deze week in een Hot Line Late Breaking Clinical Trial-sessie op het ESC-congres gepresenteerd.

Lees het hele artikel omtrentOnderzoek bevestigt RR-verlagend effect van renale denervatie


Geplaatst op 30/08/2017 - 09:29  in: CVRM

Minder risico op hart- en vaatziekten en longkanker dankzij ontstekingsremmend effect van IL-1β remmer

De IL-1β remmer canakinumab verlaagt het risico op cardiovasculaire aandoeningen en longkanker doordat het middel de ontsteking vermindert. Dat viel te beluisteren op een late-breaking sessie op het ESC-congres. Tijdens de sessie werden de resultaten van de CANTOS trial gepresenteerd (ook gepubliceerd in NEJM).

Lees het hele artikel omtrentMinder risico op hart- en vaatziekten en longkanker dankzij ontstekingsremmend effect van IL-1β remmer


Geplaatst op 29/08/2017 - 17:06  in: CVRM

Extra zuurstof bij symptomen van myocardinfarct heeft geen voordeel

Het toedienen van zuurstof heeft geen voordeel ten opzichte van omgevingslucht bij patiënten met symptomen van een myocardinfarct zonder hypoxemie. Dat blijkt uit de DETO2X-AMI trial, een Zweedse studie die is uitgevoerd vanwege gebrek aan bewijs dat zuurstoftoediening iets zou toevoegen. De resultaten werden bekendgemaakt op een Late-Breaking Clinical Trial Session van het ESC-congres in Barcelona.

Lees het hele artikel omtrentExtra zuurstof bij symptomen van myocardinfarct heeft geen voordeel


Geplaatst op 29/08/2017 - 13:46  in: CVRM

Langwerkend PCSK9-syntheseremmend middel heeft de toekomst

In de (nabije) toekomst wordt het mogelijk patiënten slechts enkele keren per jaar te injecteren met een langwerkend PCSK9-syntheseremmend middel (de siRNA inclisiran). Dat was een van de positieve inzichten die deze week te beluisteren vielen op het ESC-congres in Barcelona tijdens het symposium PCSK9-inhibition, a new horizon in LDL-C management. Verschillende deskundigen op dit gebied lieten hun licht hierover schijnen.

Lees het hele artikel omtrentLangwerkend PCSK9-syntheseremmend middel heeft de toekomst