CVRM

In het dossier Hart en Vaten vindt u alle relevante informatie over hart- en vaataandoeningen en CVRM. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen.


Geplaatst op 29/08/2017 - 12:27  in: CVRM

Relatie tussen hypertensie en witte-stofverandering in brein

Ook als andere leefstijlfactoren of voorkomende ziektes worden uitgesloten, is hypertensie geassocieerd met de verandering van de witte stof in het brein bij ouderen. Dat blijkt uit onderzoek dat dit weekend op het congres van European Society of Cardiology werd gepresenteerd.

Lees het hele artikel omtrentRelatie tussen hypertensie en witte-stofverandering in brein


Geplaatst op 29/08/2017 - 11:47  in: CVRM

‘Benefit-based medicine’ op het traditionele diner 'ESC in Oranje'

“We moeten toe naar benefit-based medicine in plaats van evidence based medicine.” Dat zei internist-vasculair geneeskundige Frank Visseren, hoogleraar in het UMC Utrecht, maandagavond 28 augustus tijdens het traditionele diner ESC in Oranje in Barcelona. Onder voorzitterschap van Martin Hemels, cardioloog-elektrofysioloog in het Rijnstate Ziekenhuis Arnhem en Radboudumc Nijmegen vertelden vier sprekers wat er tijdens het ESC-congres de revue passeert.

Lees het hele artikel omtrent‘Benefit-based medicine’ op het traditionele diner 'ESC in Oranje'


Geplaatst op 29/08/2017 - 10:37  in: CVRM

Sinusritme te behouden door upstream therapy in vroeg stadium

Patiënten met boezemfribrilleren en hartfalen hebben baat bij een agressieve behandeling van het fibrilleren in een zo vroeg mogelijk stadium. Dat blijkt uit de RACE 3-studie die deze week op het congres van de European Society of Cardiology in Barcelona gepresenteerd werd. Dat gebeurde in een Late Breaking Clinical Trial-sessie met Isabelle van Gelder, cardioloog-elektrofysioloog uit het UMC Groningen. Van Gelder sprak maandag ook op het diner ESC in Oranje.

Lees het hele artikel omtrentSinusritme te behouden door upstream therapy in vroeg stadium


Geplaatst op 29/08/2017 - 09:14  in: CVRM

Obstipatie niet significant van belang bij voorspellen heropname hartfalenpatiënt

Obstipatie is een veel voorkomende risicofactor voor een heropname in het ziekenhuis van oudere patiënten met hartfalen. Toch geeft het toevoegen van obstipatie aan de lijst conventionele klinische risicofactoren voor heropname geen verbetering van de voorspellende waarde. Dat bleek deze week uit Japans onderzoek dat werd gepresenteerd op het congres van de European Society of Cardiology (ESC) in Barcelona.

Lees het hele artikel omtrentObstipatie niet significant van belang bij voorspellen heropname hartfalenpatiënt


Geplaatst op 29/08/2017 - 09:08  in: CVRM

John McMurray: ‘Hartfalenpatiënt met milde symptomen is niet stabiel’

“De mythe van klinische stabiliteit van de hartfalenpatiënt.” Zo noemde cardioloog John McMurray, hoogleraar in Glasgow, zaterdag op het ESC-congres de situatie waarbij cardiologen voet bij stuk houden wanneer hartfalenpatiënten stabiel lijken omdat ze milde symptomen zouden hebben. “Patiënten met milde symptomen zijn niet stabiel en gaan achteruit, soms heel snel, ook bij een optimale behandeling. Wanneer accepteren we dat nu eens!”

Lees het hele artikel omtrentJohn McMurray: ‘Hartfalenpatiënt met milde symptomen is niet stabiel’


Geplaatst op 28/08/2017 - 12:03  in: CVRM

Aanpak endocarditis gebaat bij meer trials en samenwerking

Vroege detectie en behandeling van endocarditis is cruciaal voor de genezing. Toch zijn er nog genoeg onduidelijkheden rond deze aandoening. Wat is de beste behandeling en hoe kun je goede profylaxe toepassen? Deze vragen stonden dit weekend centraal tijdens de sessie ‘Demystifying endocarditis’ op het ESC-congres in Barcelona.

Lees het hele artikel omtrentAanpak endocarditis gebaat bij meer trials en samenwerking


Geplaatst op 28/08/2017 - 11:54  in: CVRM

Rivaroxaban met aspirine beste combi voor afname sterfte na coronair syndroom

Een lage dosis rivaroxaban gecombineerd met aspirine verbetert de overleving en reduceert cardiovasculaire sterfte, beroerte of myocardinfarct bij patiënten met een stabiele coronaire ziekte. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van de COMPASS-trial die zondag gepresenteerd werden in een hot line sessie op het ESC-congres in Barcelona.

Lees het hele artikel omtrentRivaroxaban met aspirine beste combi voor afname sterfte na coronair syndroom


Geplaatst op 27/08/2017 - 16:13  in: CVRM

Minder bloedingsrisico met duale dabigatran therapie dan met warfarine triple na PCI

Bij patiënten met atriumfibrillatie die PCI hebben ondergaan is er aanzienlijk minder kans op bloedingen wanneer de patiënt een duale therapie van dabigatran met een P2Y12-remmer krijgt dan wanneer de patiënt een warfarine triple therapie krijgt. Dat was zondag een van de conclusies uit de RE-DUAL PCI trial op een Late Breaking Science Session van het congres van de European Society of Cardiology (ESC) in Barcelona.

Lees het hele artikel omtrentMinder bloedingsrisico met duale dabigatran therapie dan met warfarine triple na PCI


Geplaatst op 27/08/2017 - 14:32  in: CVRM

SGLT2-remmer empagliflozine verlaagt cardiovasculaire risico’s aanzienlijk

Empagliflozine verlaagt bij patiënten met type 2 diabetes de 3-point major adverse cardiovascular events (3P-MACE) met 14%, het sterftepercentage met 38%, de all-cause mortality met 32% en het aantal ziekenhuisopnames door hartfalen met 35%. Dat blijkt uit de resultaten van de EMPA-REG OUTCOME studie naar empagliflozine die zondag op het congres van de European Society of Cardiology werden gepresteerd.

Lees het hele artikel omtrentSGLT2-remmer empagliflozine verlaagt cardiovasculaire risico’s aanzienlijk


Geplaatst op 27/08/2017 - 14:19  in: CVRM

Marihuana bij hypertensie risicovoller dan gedacht

Het gebruik van marihuana geeft een drie keer hogere kans te overlijden aan de gevolgen van hypertensie. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die besproken werd op het congres van de European Society of Cardiology (ESC) in Barcelona. Volgens de onderzoekers van de Georgia State University zijn er aanwijzingen dat gebruik van marihuana voor de cardiovasculaire gezondheid zelfs schadelijker is dan tabak.

Lees het hele artikel omtrentMarihuana bij hypertensie risicovoller dan gedacht