Dermatologie


Geplaatst op 16/09/2018 - 08:19  in: Dermatologie

Educatie is het toverwoord bij beroepsziekte contactdermatitis

Contactdermatitis is de meest voorkomende beroepsziekte in Europa. In zijn lezing hamert prof. dr. Sven Malte John van de universiteit van Osnabrück op meer preventie. Primair, secundair én tertiair.

Lees het hele artikel omtrentEducatie is het toverwoord bij beroepsziekte contactdermatitis


Geplaatst op 16/09/2018 - 08:15  in: Dermatologie

Late breaking: Veel onwetendheid over psoriasis en zwangerschap

Van alle psoriasispatiënten in Frankrijk is 26,21% een vrouw tussen de 18 en 45 jaar oud. Maar slechts een derde van de Franse dermatologen kent de aanbevelingen voor vrouwen in de leeftijd dat zij kinderen kunnen baren, blijkt uit een late breaking news-sessie. De studie onderstreept het belang van consensus, kennis en eenduidigheid op het gebied van psoriasis en zwangerschap.

Lees het hele artikel omtrentLate breaking: Veel onwetendheid over psoriasis en zwangerschap


Geplaatst op 16/09/2018 - 08:13  in: Dermatologie

Evidence voor topicale therapie tegen huidveroudering

Stress, tabak, vervuiling, zonnestraling, hoge temperatuur maar ook voeding, te weinig slaap en stress hebben invloed op huidveroudering 1. Hoogleraar Dermatologie Christopher Griffiths, verbonden aan de universiteit van Manchester, gaf een overzicht over hoe rimpels ontstaan en welk bewijs er is om er iets aan te doen.

Lees het hele artikel omtrentEvidence voor topicale therapie tegen huidveroudering


Geplaatst op 16/09/2018 - 08:08  in: Dermatologie

Late breaking: resultaten van de Nijmeegse CONDOR-studie

Het afbouwen van de dosis biologicals bij psoriasispatiënten lijkt inferieur aan de standaard van zorg op het gebied van PASI-scores. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de CONDOR-studie die Juul van der Renk van het Radboudumc presenteerde tijdens een late breaking news-sessie. De dosisverlaging leidt echter niet tot grote problemen met aanhoudende flares of kwaliteit van leven.

Lees het hele artikel omtrentLate breaking: resultaten van de Nijmeegse CONDOR-studie


Geplaatst op 16/09/2018 - 08:06  in: Dermatologie

De invloed van microbioom op psoriasis

Het microbioom is in tien jaar tijd een enorm populair onderwerp van onderzoek geworden. Er verschijnen steeds meer publicaties over de invloed ervan op huidziekten als atopische dermatitis, acne en rosacea. Dermatoloog Hok Bing Thio van het Erasmus MC Rotterdam gaf een inkijkje in de laatste inzichten van de bacteriebevolking en hun invloed op psoriasis.

Lees het hele artikel omtrentDe invloed van microbioom op psoriasis


Geplaatst op 15/09/2018 - 09:40  in: Dermatologie

Mohs chirurgie (kosteneffectief) alternatief voor conventionele excisie

De nieuwe Nederlandse richtlijn over basaalcelcarcinoom (BCC) geeft duidelijke aan wanneer Mohs micrografische chirurgie (MMS) geïndiceerd is. Nederlandse onderzoekers van de Mohs klinieken in Hoorn onderzochten of deze werkwijze vaker leidt tot complete verwijdering dan de conventionele excisie (CE) en of MMS kosteneffectief is.

Lees het hele artikel omtrentMohs chirurgie (kosteneffectief) alternatief voor conventionele excisie


Geplaatst op 15/09/2018 - 09:31  in: Dermatologie

De invloed van screening en preventie op melanoomincidentie en mortaliteit

Melanoombehandelingen worden steeds beter. Maar ze zijn ook duur en niet voor iedereen toegankelijk. Wat leveren screening en vroege detectie op? Onderzoeker Alan Geller, verbonden aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health, gaf inzichten hoe de mortaliteitscijfers van melanoom naar beneden te krijgen.

Lees het hele artikel omtrentDe invloed van screening en preventie op melanoomincidentie en mortaliteit


Geplaatst op 15/09/2018 - 09:25  in: Dermatologie

Zweedse studie: stigmatisering bij psoriasis niet zo ernstig als gedacht

Er is al veel bekend en geschreven over de lichamelijke klachten van psoriasis. Over de psychologische last van de ziekte is minder bekend. In het Zweedse Malmö leidde Florence Dalgard een onderzoek naar stigmatisering. Haar voorlopige en opvallende conclusie: het lijkt wel mee te vallen.

Lees het hele artikel omtrentZweedse studie: stigmatisering bij psoriasis niet zo ernstig als gedacht


Geplaatst op 15/09/2018 - 09:20  in: Dermatologie

Positieve en negatieve invloeden op chronisch handeczeem

Op de allereerste Wereld Eczeem Dag (14 september) mag een poster over chronisch handeczeem niet ontbreken. Italiaanse onderzoekers presenteerden op de EADV een prospectieve analyse die zich richt op de factoren die klinische verbetering geven en een positief effect hebben op de kwaliteit van leven.

Lees het hele artikel omtrentPositieve en negatieve invloeden op chronisch handeczeem


Geplaatst op 15/09/2018 - 09:09  in: Dermatologie

EADV herhaalt roep om strenge regels tatoeage-inkt

Ondanks richtlijnen meldt twee derde van de getatoeëerden zich met bijwerkingen: bacteriële infecties, allergieën, verergering van bestaande huidziekten als psoriasis en overgevoeligheid voor zonlicht. De EADV herhaalde tijdens het congres haar oproep op veilige inkt. Ook vond een interactieve sessie tussen dermatologen en tatoeëerders plaats.

Lees het hele artikel omtrentEADV herhaalt roep om strenge regels tatoeage-inkt