Dermatologie


Geplaatst op 23/01/2017 - 17:11  in: Dermatologie

Treating psoriatic arthritis and psoriasis together door Dr. Bing Thio en Prof. dr. Philip Helliwell

Prof. Dr. Philip Helliwell is een expert op het gebied van artritis psoriatica. Tijdens deze geaccrediteerde online nascholing gaat hij, samen met dr. Bing Thio in op artritis psoriatica en psoriasis. Er is aandacht voor diagnose, het gebruik van screening tools en uiteraard de behandeling. Maar ook wordt besproken hoe vaak deze aandoeningen samen voor komen en op welke manier dermatologen en reumatologen samenwerken op dat vlak? Door optimale samenwerking wordt artritis psoriatica eerder herkend en kan het beter worden behandeld.

Lees het hele artikel omtrentTreating psoriatic arthritis and psoriasis together door Dr. Bing Thio en Prof. dr. Philip Helliwell


Geplaatst op 03/10/2016 - 15:11  in: Dermatologie

Veel aandacht voor atopische dermatitis tijdens EADV congres 2016

Atopische dermatitis is een ziekte met verschillende verschijningsvormen en comorbiditeiten met als grootste hinder jeuk. De impact hiervan op de kwaliteit van leven is groot. Mette Deleuran (Aarhus University Hospital Denemarken) is expert op het gebied van AD. Deularan was een van de sprekers tijdens het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology.

Lees het hele artikel omtrentVeel aandacht voor atopische dermatitis tijdens EADV congres 2016


Geplaatst op 03/10/2016 - 15:06  in: Dermatologie

Nagelpsoriasis: een hinderlijke aandoening

Psoriasis heeft diverse verschijningsvormen en komt veel voor op de nagels. ‘Nagelpsoriasis kan enorm hinderlijk zijn en vereist agressieve behandeling’, aldus Bertrand Richert, dermatoloog in het UVC Brugmann (België). Richert ging tijdens het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen in op de diagnosestelling en de behandelmogelijkheden van nagelpsoriasis.

Lees het hele artikel omtrentNagelpsoriasis: een hinderlijke aandoening


Geplaatst op 03/10/2016 - 14:51  in: Dermatologie

‘Venereologie is belangrijker dan ooit’

Jaarlijks neemt het aantal nieuwe seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) toe met 357 miljoen. ‘Venereologie is belangrijker dan ooit’, stelde Norbert Brockmeyer, St. Josef ziekenhuis, Bochum (Duitsland). ‘Willen we het grote aantal infecties terugdringen, dan moeten we alles in het werk stellen om de awareness te vergroten.’

Lees het hele artikel omtrent‘Venereologie is belangrijker dan ooit’


Geplaatst op 03/10/2016 - 14:46  in: Dermatologie

Nieuwe foam effectiever dan gel bij milde tot ernstige psoriasis

Nieuwe topische medicatie vermindert jeuk en verbetert de huidconditie. Dit is aangetoond in de PSO-ABLE studie en via een posterpresentatie bekend gemaakt tijdens het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen. Waar tot nu toe topische middelen alleen niet geadviseerd werden voor patiënten met ernstige psoriasis, lijkt de foam met een combinatie van calcipotriol 50 μg/g (Cal) en betamethasone 0.5 mg/g (BD)) een effectieve behandeling.

Lees het hele artikel omtrentNieuwe foam effectiever dan gel bij milde tot ernstige psoriasis


Geplaatst op 03/10/2016 - 14:41  in: Dermatologie

Veelbelovende uitkomsten met mono anti-lichaam IL-23 risankizumab

Er komen steeds meer en meer doelgerichte middelen tegen psoriasis. Het mono anti-lichaam IL-23 risankizumab is een van de nieuwe middelen; in een fase II studie is superioriteit aangetoond ten opzichte van ustekinumab met sneller en langer aanhoudend resultaat. President of Probity Medical Research, Kim Alexander Papp, Waterloo (Canada) presenteerde de uitkomsten op het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen.

Lees het hele artikel omtrentVeelbelovende uitkomsten met mono anti-lichaam IL-23 risankizumab


Geplaatst op 02/10/2016 - 16:17  in: Dermatologie

Million faces of sarcoïdose

Sarcoïdose, ofwel de ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann, is een zeldzame multi-orgaan ziekte waarbij ontstekingen ontstaan door ophoping van witte bloedcellen (granulomen). ‘Er is nog veel onbekend over de oorzaak, de verschijningsvormen en het klinisch verloop’, aldus Mirjana Milinkovic (Servië), hoogleraar dermatovenereologie. ‘Sarcoïdose heeft ‘million faces’.

Lees het hele artikel omtrentMillion faces of sarcoïdose


Geplaatst op 02/10/2016 - 16:09  in: Dermatologie

Juiste diagnose een uitdaging bij hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa (HS) heeft een enorme impact op de kwaliteit van leven, stelde prof. Gregor Jemec (Roskilde, Denemarken) op het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen. ‘Patiënten hebben pijn en worden vaak gestigmatiseerd. De juiste behandeling inzetten is een uitdaging, maar dat geldt allereerst voor juiste diagnosestelling. Het is namelijk niet altijd duidelijk of het om HS gaat, of bijvoorbeeld om een stafylococcus bacterie.’

Lees het hele artikel omtrentJuiste diagnose een uitdaging bij hidradenitis suppurativa


Geplaatst op 02/10/2016 - 15:59  in: Dermatologie

Minder huidveroudering dankzij acne

Het was onderwerp van gesprek tijdens het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen. Onderzoekers van het King’s College in Londen zijn erin geslaagd de onderliggende oorzaak van het verband tussen acne en huidveroudering aan te tonen.

Lees het hele artikel omtrentMinder huidveroudering dankzij acne


Geplaatst op 02/10/2016 - 15:45  in: Dermatologie

Beschermt behandeling van actinische keratose (AK) doorgroei tot plaveiselcelcarcinoom in situ (SCC)?

Moet actinische keratose (AK) worden beschouwd als een voorstadium van plaveiselcelcarcinoom in situ (SCC) en zodanig behandeld worden? Daar bestaat discussie over. Voorstander prof. Monika Arenbergerova (Praag) en tegenstander Vigfus Sigurdsson (Nederland) lichtten in twee presentaties tijdens het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen hun mening toe.

Lees het hele artikel omtrentBeschermt behandeling van actinische keratose (AK) doorgroei tot plaveiselcelcarcinoom in situ (SCC)?