Dermatologie


Geplaatst op 15/09/2017 - 09:29  in: Dermatologie

“HPV-vaccinatie veilig én noodzakelijk”

Nu er wereldwijd inmiddels tientallen miljoenen doses HPV-vaccin zijn toegediend, kan geconcludeerd worden dat profylactische HPV-vaccinatie veilig is. Tevens blijkt het zeer efficiënt mits het wordt gegeven voordat men seksueel actief wordt. Desalniettemin laat de vaccinatiegraad in een aantal landen nog steeds te wensen over.

Lees het hele artikel omtrent“HPV-vaccinatie veilig én noodzakelijk”


Geplaatst op 15/09/2017 - 09:27  in: Dermatologie

Systemische sclerose steeds beter in kaart gebracht

Systemische sclerose is een chronische inflammatoire aandoening die lange tijd onderbelicht is geweest. Niet zo vreemd, aldus prof. dr. Thomas Krieg van de universiteit van Keulen: “De ziekte is immers behoorlijk zeldzaam.” De laatste jaren staat systemische sclerose dankzij een gestaag groeiend inzicht in de pathofysiologie en de zoektocht naar nieuwe behandelingen echter volop in de belangstelling.

Lees het hele artikel omtrentSystemische sclerose steeds beter in kaart gebracht


Geplaatst op 15/09/2017 - 09:25  in: Dermatologie

Immuuntherapie hot topic op EADV

Immuuntherapie blijkt een ware ‘game changer’ te zijn waarmee oncologische patiënten nu aanzienlijk betere perspectieven hebben dan voorheen het geval was. Des te aardiger is het dat de eerste toepassingen van immuuntherapie binnen de dermatologie plaatsvonden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel aandacht is voor de diverse toepassingen en indicaties van immuuntherapie op het 26ste congres van de EADV.

Lees het hele artikel omtrentImmuuntherapie hot topic op EADV


Geplaatst op 23/01/2017 - 17:11  in: Dermatologie

Treating psoriatic arthritis and psoriasis together door Dr. Bing Thio en Prof. dr. Philip Helliwell

Prof. Dr. Philip Helliwell is een expert op het gebied van artritis psoriatica. Tijdens deze geaccrediteerde online nascholing gaat hij, samen met dr. Bing Thio in op artritis psoriatica en psoriasis. Er is aandacht voor diagnose, het gebruik van screening tools en uiteraard de behandeling. Maar ook wordt besproken hoe vaak deze aandoeningen samen voor komen en op welke manier dermatologen en reumatologen samenwerken op dat vlak? Door optimale samenwerking wordt artritis psoriatica eerder herkend en kan het beter worden behandeld.

Lees het hele artikel omtrentTreating psoriatic arthritis and psoriasis together door Dr. Bing Thio en Prof. dr. Philip Helliwell


Geplaatst op 03/10/2016 - 15:11  in: Dermatologie

Veel aandacht voor atopische dermatitis tijdens EADV congres 2016

Atopische dermatitis is een ziekte met verschillende verschijningsvormen en comorbiditeiten met als grootste hinder jeuk. De impact hiervan op de kwaliteit van leven is groot. Mette Deleuran (Aarhus University Hospital Denemarken) is expert op het gebied van AD. Deularan was een van de sprekers tijdens het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology.

Lees het hele artikel omtrentVeel aandacht voor atopische dermatitis tijdens EADV congres 2016


Geplaatst op 03/10/2016 - 15:06  in: Dermatologie

Nagelpsoriasis: een hinderlijke aandoening

Psoriasis heeft diverse verschijningsvormen en komt veel voor op de nagels. ‘Nagelpsoriasis kan enorm hinderlijk zijn en vereist agressieve behandeling’, aldus Bertrand Richert, dermatoloog in het UVC Brugmann (België). Richert ging tijdens het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen in op de diagnosestelling en de behandelmogelijkheden van nagelpsoriasis.

Lees het hele artikel omtrentNagelpsoriasis: een hinderlijke aandoening


Geplaatst op 03/10/2016 - 14:51  in: Dermatologie

‘Venereologie is belangrijker dan ooit’

Jaarlijks neemt het aantal nieuwe seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) toe met 357 miljoen. ‘Venereologie is belangrijker dan ooit’, stelde Norbert Brockmeyer, St. Josef ziekenhuis, Bochum (Duitsland). ‘Willen we het grote aantal infecties terugdringen, dan moeten we alles in het werk stellen om de awareness te vergroten.’

Lees het hele artikel omtrent‘Venereologie is belangrijker dan ooit’


Geplaatst op 03/10/2016 - 14:46  in: Dermatologie

Nieuwe foam effectiever dan gel bij milde tot ernstige psoriasis

Nieuwe topische medicatie vermindert jeuk en verbetert de huidconditie. Dit is aangetoond in de PSO-ABLE studie en via een posterpresentatie bekend gemaakt tijdens het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen. Waar tot nu toe topische middelen alleen niet geadviseerd werden voor patiënten met ernstige psoriasis, lijkt de foam met een combinatie van calcipotriol 50 μg/g (Cal) en betamethasone 0.5 mg/g (BD)) een effectieve behandeling.

Lees het hele artikel omtrentNieuwe foam effectiever dan gel bij milde tot ernstige psoriasis


Geplaatst op 03/10/2016 - 14:41  in: Dermatologie

Veelbelovende uitkomsten met mono anti-lichaam IL-23 risankizumab

Er komen steeds meer en meer doelgerichte middelen tegen psoriasis. Het mono anti-lichaam IL-23 risankizumab is een van de nieuwe middelen; in een fase II studie is superioriteit aangetoond ten opzichte van ustekinumab met sneller en langer aanhoudend resultaat. President of Probity Medical Research, Kim Alexander Papp, Waterloo (Canada) presenteerde de uitkomsten op het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen.

Lees het hele artikel omtrentVeelbelovende uitkomsten met mono anti-lichaam IL-23 risankizumab


Geplaatst op 02/10/2016 - 16:17  in: Dermatologie

Million faces of sarcoïdose

Sarcoïdose, ofwel de ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann, is een zeldzame multi-orgaan ziekte waarbij ontstekingen ontstaan door ophoping van witte bloedcellen (granulomen). ‘Er is nog veel onbekend over de oorzaak, de verschijningsvormen en het klinisch verloop’, aldus Mirjana Milinkovic (Servië), hoogleraar dermatovenereologie. ‘Sarcoïdose heeft ‘million faces’.

Lees het hele artikel omtrentMillion faces of sarcoïdose