Dermatologie


Geplaatst op 02/10/2016 - 16:09  in: Dermatologie

Juiste diagnose een uitdaging bij hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa (HS) heeft een enorme impact op de kwaliteit van leven, stelde prof. Gregor Jemec (Roskilde, Denemarken) op het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen. ‘Patiënten hebben pijn en worden vaak gestigmatiseerd. De juiste behandeling inzetten is een uitdaging, maar dat geldt allereerst voor juiste diagnosestelling. Het is namelijk niet altijd duidelijk of het om HS gaat, of bijvoorbeeld om een stafylococcus bacterie.’

Lees het hele artikel omtrentJuiste diagnose een uitdaging bij hidradenitis suppurativa


Geplaatst op 02/10/2016 - 15:59  in: Dermatologie

Minder huidveroudering dankzij acne

Het was onderwerp van gesprek tijdens het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen. Onderzoekers van het King’s College in Londen zijn erin geslaagd de onderliggende oorzaak van het verband tussen acne en huidveroudering aan te tonen.

Lees het hele artikel omtrentMinder huidveroudering dankzij acne


Geplaatst op 02/10/2016 - 15:45  in: Dermatologie

Beschermt behandeling van actinische keratose (AK) doorgroei tot plaveiselcelcarcinoom in situ (SCC)?

Moet actinische keratose (AK) worden beschouwd als een voorstadium van plaveiselcelcarcinoom in situ (SCC) en zodanig behandeld worden? Daar bestaat discussie over. Voorstander prof. Monika Arenbergerova (Praag) en tegenstander Vigfus Sigurdsson (Nederland) lichtten in twee presentaties tijdens het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen hun mening toe.

Lees het hele artikel omtrentBeschermt behandeling van actinische keratose (AK) doorgroei tot plaveiselcelcarcinoom in situ (SCC)?


Geplaatst op 02/10/2016 - 15:37  in: Dermatologie

Wordt ‘total clearance’ mogelijk met anti IL-17?

Kunnen we streven naar een PASI 80 bij plaque psoriasis, of mogelijk zelfs 100? Nieuwe klinische resultaten met anti IL-17 zijn veelbelovend. Tijdens het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen waren er diverse presentaties over de resultaten met ixekizumab. ‘Met deze nieuwe behandeling kunnen we gaan voor ‘total clearance’ als het aan mij ligt’, aldus Kristian Reich, professor Dermatologie universiteit Hamburg.

Lees het hele artikel omtrentWordt ‘total clearance’ mogelijk met anti IL-17?


Geplaatst op 01/10/2016 - 16:35  in: Dermatologie

Diagnose oculaire rosacea nog vaak gemist

De zaal zat overvol bij de presentaties over Rosacea tijdens het congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen op 29 september. Onder meer was er aandacht voor oculaire rosacea, waarvan de klachten nog regelmatig over het hoofd worden gezien. Tot 50% van de patiënten met rosacea heeft last van dit ‘vierde subtype’.

Lees het hele artikel omtrentDiagnose oculaire rosacea nog vaak gemist


Geplaatst op 01/10/2016 - 16:27  in: Dermatologie

‘Elke patiënt heeft zijn eigen psoriasis’

Veel aandacht was er voor psoriasis tijdens het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen. ‘De impact van psoriasis op de kwaliteit van leven is groot en het is een enorme job om patiënten een adequate behandeling te geven’, stelde prof. dr. Peter van de Kerkhof van Radboud universiteit Nijmegen. ‘Want, elke patiënt heeft zijn eigen psoriasis.’

Lees het hele artikel omtrent‘Elke patiënt heeft zijn eigen psoriasis’


Geplaatst op 01/10/2016 - 16:19  in: Dermatologie

Heeft e-health de toekomst?

Gaat e-health de zorg overnemen? Of alleen veranderen? Dit was onderwerp van gesprek tijdens de e-health sessie op het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen. Aanleiding is het toenemende aantal apps, onder meer om huidkanker op te sporen. Volgens de sprekers is het geen kwestie van overnemen, maar verandert de zorg: specialisten blijven de supervisie houden.

Lees het hele artikel omtrentHeeft e-health de toekomst?


Geplaatst op 01/10/2016 - 16:11  in: Dermatologie

Is chirurgie te voorkomen bij HS patiënten?

Een genezende behandeling is er tot op heden niet voor hidradenitis suppurativa (HS), een huidaandoening die veel impact heeft op de kwaliteit van leven. Wel komen er steeds meer nieuwe middelen beschikbaar. Dermatoloog Julio Bassas Vila, Barcelona, presenteerde tijdens het congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen een overzicht van de behandelmogelijkheden. De vraag is: kunnen we met systemische therapie chirurgie voorkomen?

Lees het hele artikel omtrentIs chirurgie te voorkomen bij HS patiënten?


Geplaatst op 01/10/2016 - 15:52  in: Dermatologie

Duidelijk verband tussen psoriasis en psoriatrische artritis

Bij maar liefst 70% van de mensen met psoriatrische artritis is psoriasis het eerste symptoom. Er is dan ook een duidelijk verband tussen psoriasis en psoriatrische artritis’, stelde prof. Dennis McGonagle reumatoloog in het Spire Elland Hospital, Leeds, tijdens zijn presentatie op tijdens het 25ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology in Wenen.

Lees het hele artikel omtrentDuidelijk verband tussen psoriasis en psoriatrische artritis