Diabetes

In het dossier Diabetes vindt u alle relevante informatie over diabetes. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen.


Geplaatst op 05/10/2018 - 11:51  in: Diabetes

Linagliptine veilig voor diabetespatiënten met CV-aandoeningen en ernstig nierfalen

Op 4 oktober zijn de langverwachte resultaten van de CARMELINA®-studie bekend gemaakt. De cardiovasculaire veiligheid van DPP4-remmer linagliptine blijkt gelijk aan placebo, net als de veiligheid voor patiënten met ernstig nierfalen.1,2 Vergeleken met andere uitkomststudies includeerde CARMELINA het hoogste aantal type 2-diabetespatiënten met een hoog cardiovasculair risico en/of verminderde nierfunctie.

Lees het hele artikel omtrentLinagliptine veilig voor diabetespatiënten met CV-aandoeningen en ernstig nierfalen


Geplaatst op 05/10/2018 - 11:49  in: Diabetes

Significante HbA1c-reductie en gewichtsafname met duale GIP/GLP-1-receptoragonist

Een HbA1c-reductie tot 2,4% en een gemiddelde gewichtsafname tot 11,3 kg. Opzienbarende resultaten die behaald zijn in de fase IIb klinische trial met een duale GIP/GLP-1-receptoragonist (LY3298176). Meer dan een derde van alle patiënten verloor 10% lichaamsgewicht of zelfs meer. De resultaten overtreffen de verwachtingen van de onderzoekers.

Lees het hele artikel omtrentSignificante HbA1c-reductie en gewichtsafname met duale GIP/GLP-1-receptoragonist


Geplaatst op 05/10/2018 - 11:44  in: Diabetes

Empagliflozine ook voor type 1-diabetespatiënten?

Het is mogelijk een HbA1c-reductie te behalen door toevoeging van SGLT2-remmer empagliflozine aan insuline bij type 1-diabetespatiënten. Dit blijkt uit de gerandomiseerde fase III EASE-trials. Na 26 weken daalde het HbA1c met 0,28%, 0,45% en 0,52% bij respectievelijk 2,5 mg, 10 mg en 25 mg. Het primaire eindpunt is hiermee behaald.

Lees het hele artikel omtrentEmpagliflozine ook voor type 1-diabetespatiënten?


Geplaatst op 05/10/2018 - 11:35  in: Diabetes

Meer aandacht voor maatwerk nieuw ADA/EASD-consensusdocument

Vrijdagochtend 5 oktober is het nieuwe ADA/EASD-consensusdocument officieel gepresenteerd tijdens de EASD Scientific Sessions in Berlijn. Centraal staat de persoonsgerichte aanpak van type 2-diabetes met veel aandacht voor cardiovasculaire aandoeningen. Een bijzondere plek krijgen de SGLT2-remmers. Het consensusdocument wordt gepubliceerd in Diabetologia en Diabetes Care.

Lees het hele artikel omtrentMeer aandacht voor maatwerk nieuw ADA/EASD-consensusdocument


Geplaatst op 05/10/2018 - 11:32  in: Diabetes

Live web-tv EASD Highlights 2018

Op maandag 15 oktober is er van 20.30 tot 22.00 uur een live-uitzending waarin internisten dr. Bastiaan de Galan (Radboudumc) en dr. Iris Wentholt (OLVG) onder leiding van Tom van ‘t Hek met elkaar van gedachten wisselen over de belangrijkste wetenschappelijke hoogtepunten van het European Association for the Study of Diabetes (EASD)-congres.

Lees het hele artikel omtrentLive web-tv EASD Highlights 2018


Geplaatst op 04/10/2018 - 15:08  in: Diabetes

Stopt de ontwikkeling van type 2-diabetes met een dieetpil?

Een pil die het hongergevoel afremt, het risico verlaagt op zowel de ontwikkeling van diabetes als op diabetesgerelateerde niercomplicaties in patiënten met overgewicht en obesitas. Zo werd het middel lorcaserin op 4 oktober 2018 gepresenteerd tijdens het 54ste EASD Scientific Sessions in Berlijn. Gelijktijdig zijn de onderzoeksresultaten van de CAMELLIA-TIMI 61 online gepubliceerd in The Lancet.1

Lees het hele artikel omtrentStopt de ontwikkeling van type 2-diabetes met een dieetpil?


Geplaatst op 04/10/2018 - 15:05  in: Diabetes

Mogelijk verband tussen hypoglykemieën en mortaliteit bij ouderen met dementie

Niet alleen hyperglykemieën zijn schadelijk op de lange(re) termijn, ook hypoglykemieën. Daar is meer en meer aandacht voor. Niet eerder is naar de consequenties gekeken in specifieke patiëntengroepen. In een Engelse studie is onderzocht wat het verband is tussen hypoglykemieën en algehele mortaliteit bij oudere diabetespatiënten met dementie.1

Lees het hele artikel omtrentMogelijk verband tussen hypoglykemieën en mortaliteit bij ouderen met dementie


Geplaatst op 04/10/2018 - 14:58  in: Diabetes

Meer kwaliteit van leven met geïmplanteerde insulinepomp

Als type 1-diabetes niet te reguleren is met subcutane insulinetoediening of een insulinepomp (CSII), dan kan een inwendige insulinepomp, ofwel IntraPeritoneale insulinetoediening (IP), meer kwaliteit van leven bieden. Tijdens de 54ste EASD Scientific Sessions op 2 oktober 2018 in Berlijn was ook aandacht voor de relatief kleine groep type 1-diabetespatiënten die hier baat bij hebben.

Lees het hele artikel omtrentMeer kwaliteit van leven met geïmplanteerde insulinepomp


Geplaatst op 04/10/2018 - 14:54  in: Diabetes

Dulaglutide bewezen veilig in patiënten met matig tot ernstige

In de grootste studie tot nu toe zijn de veiligheid en effectiviteit van de eenmaal wekelijkse GLP-1-receptoragonist dulaglutide onderzocht in type 2-diabetespatiënten met chronische nierschade (CKD).* Uit de resultaten blijkt dulaglutide ook veilig te zijn voor deze groep kwetsbare patiënten.

Lees het hele artikel omtrentDulaglutide bewezen veilig in patiënten met matig tot ernstige


Geplaatst op 02/10/2018 - 15:42  in: Diabetes

Betere uitkomsten insuline glargine 300 ml/E wanneer patiënten zelf insulinedosis titreren

Verbetert het HbA1c wanneer patiënten zelf de dosis basale insuline titreren? In de TAKE CONTROL-studie is aangetoond dat dit het geval is met insuline glargine 300 ml/E. De resultaten zijn op 2 oktober 2018 gepresenteerd op de 54ste EASD Scientific Sessions in Berlijn.

Lees het hele artikel omtrentBetere uitkomsten insuline glargine 300 ml/E wanneer patiënten zelf insulinedosis titreren