Diabetes

In het dossier Diabetes vindt u alle relevante informatie over diabetes. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met redacteur Adri van Beelen: a.vanbeelen@bsl.nl.


Geplaatst op 15/09/2017 - 11:16  in: Diabetes

Nachtelijke hypoglykemieën: een struggle voor 1 op de 6 diabetespatiënten

Voor 1 op de 6 diabetespatiënten is het een ‘struggle’ om hypoglykemieën te voorkomen. Type 1 diabetespatiënten hebben het hoogste risico op een hypoglykemie, maar ook bij een derde van de type 2 diabetespatiënten op orale medicatie komen hypoglykemieën voor. Dit zijn met name patiënten die met insuline of sulfonylureumderivaten worden behandeld. Tijdens de 53ste EASD Annual Meeting in Lissabon was ruim aandacht voor het voorkomen van hypoglykemieën met nieuwe basale insuline, CGM of andere interventies.

Lees het hele artikel omtrentNachtelijke hypoglykemieën: een struggle voor 1 op de 6 diabetespatiënten


Geplaatst op 15/09/2017 - 11:08  in: Diabetes

Intensieve glucosecontrole vermindert risico nierfalen

De nier staat tegenwoordig op alle diabetescongressen in de spotlights, zo ook dit jaar op de 53ste Scientific Sessions van de EASD in Lissabon. Een van de studies die zijn gepresenteerd is de ADVANCE-ON. Hieruit blijkt dat intensieve glucosecontrole met sulfonylureumderivaat gliclazide het meeste effect heeft bij diabetespatiënten met CKD (chronic kidney disease) fase 1 en 2.

Lees het hele artikel omtrentIntensieve glucosecontrole vermindert risico nierfalen


Geplaatst op 15/09/2017 - 11:02  in: Diabetes

CONCEPT-trial wijst uit: betere uitkomsten met bloedglucosemonitoring voor en tijdens de zwangerschap

De uitkomst van zwangerschap bij vrouwen met preconceptionele diabetes is beter wanneer zij gebruik maken van CGM (continue bloedglucosemonitoring). De bloedglucosewaarden van een zwangere vrouw met CGM blijft 100 minuten per dag langer binnen de grenswaarden. Dit blijkt uit de resultaten van de CONCEPT-trial die vandaag zijn gepresenteerd tijdens de 53ste EASD annual meeting in Lissabon. Vandaag worden ook de resultaten gepubliceerd in The Lancet.

Lees het hele artikel omtrentCONCEPT-trial wijst uit: betere uitkomsten met bloedglucosemonitoring voor en tijdens de zwangerschap


Geplaatst op 15/09/2017 - 10:57  in: Diabetes

Geen verhoogd CV-risico met toevoeging GLP-1-receptor exenatide aan standaardbehandeling

Eenmaal per week GLP-1-receptor exenatide toevoegen aan de standaardbehandeling blijkt geen significant verschil te geven op MACE (major adverse cardiovasculair events) bij type 2 diabetespatiënten die al dan niet eerder een cardiovasculair event doormaakten. Exenatide bleek non-inferieur ten opzichte van placebo wat betreft de veiligheid, maar niet superieur wat betreft de effectiviteit. Dit zijn de uitkomsten van de EXSCEL studie die tijdens de Scientific Sessions van de 53ste EASD annual meeting in Lissabon bekend zijn gemaakt.

Lees het hele artikel omtrentGeen verhoogd CV-risico met toevoeging GLP-1-receptor exenatide aan standaardbehandeling


Geplaatst op 15/09/2017 - 10:49  in: Diabetes

Signalen verminderde leverschade nog onvoldoende bewijs voor behandeling leververvetting

Een aantal diabetesmiddelen zorgt naast de glucosecontrole ook voor een verlaging van leverenzymen. Dat doet de vraag rijzen of deze middelen bij uitstek geschikt zijn voor type 2 diabetespatiënten met een non alcoholic fatty liver disease (NAFLD) of een non alcoholic steatohepatitis (NASH ). Dit om verergering tot fibrose en levercirrose te voorkomen. Onderzoekers meldden op de EASD Scientific Sessions in Lissabon dat verschillende klassen diabetesmiddelen weliswaar zorgen voor een vermindering van de leververvetting, maar dat dit nog geen bewijs voor de preventie van cirrose is.

Lees het hele artikel omtrentSignalen verminderde leverschade nog onvoldoende bewijs voor behandeling leververvetting


Geplaatst op 15/09/2017 - 10:44  in: Diabetes

Combinatie PSCK9-remmer en GLP-1-analoog in één molecuul lijkt veilig voor diabetespatiënt

Een gefuseerd molecuul dat zowel een PCSK9-remmer als een GLP-1-analoog bevat, is voor het eerst bij mensen getest. In deze veiligheidsstudie lijkt het middel met de ontwikkelnaam MEDI4166 veilig en werd zowel effect op de glucosehuishouding als het vetmetabolisme waargenomen. De studie is gepresenteerd tijdens de EASD Scientific Sessions in Lissabon.

Lees het hele artikel omtrentCombinatie PSCK9-remmer en GLP-1-analoog in één molecuul lijkt veilig voor diabetespatiënt


Geplaatst op 14/09/2017 - 14:18  in: Diabetes

CARMELINA: Unieke studie met DPP4-remmer naar micro- en macrovasculaire aandoeningen

Donderdag 14 september is tijdens een postersessie de CARMELINA trial gepresenteerd op de 53ste EASD Annual meeting in Lissabon. CARMELINA is een wereldwijde cardiovasculaire outcome trial naar de effecten van DPP4-remmer linagliptine op zowel micro- als macro-vasculaire aandoeningen. Dit maakt de studie onder bijna 7000 type 2 diabetespatiënten uniek; recente CV outcome trials focusten met name op patiënten met een hoog risico op macro-vasculaire complicaties.

Lees het hele artikel omtrentCARMELINA: Unieke studie met DPP4-remmer naar micro- en macrovasculaire aandoeningen


Geplaatst op 14/09/2017 - 14:16  in: Diabetes

Ernstige hypoglykemieën verhogen risico op CV-events en overlijden

Behandeling met liraglutide geeft dezelfde vermindering van MACE (major cardiovascular events) bij type 2 diabetespatiënten met een hoog CV risico, ongeacht of zij wel of geen ernstige hypoglykemie hadden tijdens de onderzoeksperiode. Bovendien hadden de patiënten op liraglutide minder hypoglykemieën vergeleken met placebo. Dit blijkt uit een post hoc analyse van de LEADER trial. De resultaten zijn gepresenteerd op de 53ste EADV meeting in Lissabon.

Lees het hele artikel omtrentErnstige hypoglykemieën verhogen risico op CV-events en overlijden


Geplaatst op 14/09/2017 - 14:12  in: Diabetes

Superieure verbetering van HbA1c en postprandiale bloedglucosewaarden met ultrasnelwerkende insuline Fiasp

Fiasp® (fast-acting insulin aspart) verbetert het HbA1c en de postprandiale bloedglucosewaarden op de langere termijn, vergeleken met insuline aspart (NovoRapid). Dit blijkt uit een 52 weken durend onderzoek waarvan de resultaten gepresenteerd zijn tijdens de 53ste EASD annual meeting in Lissabon. Fiasp® werkt snel en stabiel door toevoeging van twee componenten: vitamine B3 (niacinamide) voor de snellere absorptie en een natuurlijk voorkomend aminozuur (L-Argnine) voor de stabiele werking.

Lees het hele artikel omtrentSuperieure verbetering van HbA1c en postprandiale bloedglucosewaarden met ultrasnelwerkende insuline Fiasp


Geplaatst op 14/09/2017 - 14:09  in: Diabetes

Inhaleerbare glucagon nieuwe oplossing voor hypoglykemieën?

Veel aandacht was er voor hypoglykemieën en de werking van glucagon tijdens de 53ste EASD annual meeting in Lissabon. Is het bijvoorbeeld mogelijk een hypoglykemie te voorkomen door voor het sporten een kleine hoeveelheid glucagon toe te dienen? En zo ja, in welke vorm kan glucagon genomen worden?

Lees het hele artikel omtrentInhaleerbare glucagon nieuwe oplossing voor hypoglykemieën?