Diabetes

In het dossier Diabetes vindt u alle relevante informatie over diabetes. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen.


Geplaatst op 12/09/2016 - 14:22  in: Diabetes

Diabetes vóór de zwangerschap vergroot kans op complicaties sterker dan gedacht

Zowel zwangerschapsdiabetes als diabetes die al voor de conceptie aanwezig is, vergroten de kans op complicaties in de zwangerschap en bij het ongeboren kind. Dat blijkt uit een Italiaans onderzoek dat deze week wordt gepresenteerd op het congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in München.

Lees het hele artikel omtrentDiabetes vóór de zwangerschap vergroot kans op complicaties sterker dan gedacht


Geplaatst op 12/09/2016 - 12:29  in: Diabetes

Flashglucose monitoring zonder vingerprik verlaagt hypoglykemieduur in type 1 diabetes-patiënten met 38%

Het zonder prikken controleren van de bloedglucosewaarden verlaagt de hypoglykemieduur met 38%. Dat blijkt uit de IMPACT-studie naar de vergelijking van routinematig vingerprikken en het gebruik van het flashglucose monitoring systeem. Aan de vooravond van het 52e congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in München verschijnt er een artikel over de studie bij The Lancet Online.

Lees het hele artikel omtrentFlashglucose monitoring zonder vingerprik verlaagt hypoglykemieduur in type 1 diabetes-patiënten met 38%


Geplaatst op 01/08/2016 - 14:48  in: Diabetes

Videojournaal William van Houtum - ADA 2016

In dit videojournaal licht internist-endocrinoloog William van Houtum een paar van de nieuwste ontwikkelingen toe die zijn gepresenteerd op het jaarlijkse congres van de ADA, de American Diabetes Association, in New Orleans, in juni 2016. Hij bespreekt achtereenvolgens de LEADER Trial, een data-update van de EMPA-REG, én natuurlijk de nieuwste ontwikkelingen in orale medicatie. Zijn insteek: wat kunnen of moeten we ermee in de Nederlandse praktijk?

Lees het hele artikel omtrentVideojournaal William van Houtum - ADA 2016


Geplaatst op 16/06/2016 - 13:11  in: Diabetes

Prestigieuze award voor Nicolaas Schaper

MAASTRICHT, 16 juni 2016 – Prof. dr. Nicolaas Schaper, internist/endocrinoloog van het Maastricht UMC+, heeft zaterdag in New Orleans de zogenoemde Roger Pecoraro Award gekregen van de Amerikaanse Diabetes Association (ADA). Schaper kreeg die eervolle onderscheiding vanwege zijn activiteiten om amputaties te voorkomen bij diabetes.

Lees het hele artikel omtrentPrestigieuze award voor Nicolaas Schaper


Geplaatst op 15/06/2016 - 09:09  in: Diabetes

Kan duodenal mucosal resurfacing bariatrische chirurgie vervangen?

Bariatrische chirurgie werkt beter dan farmacologische of leefstijlinterventies bij type 2 diabetespatiënten. Deze grote buikoperatie is echter geen sinecure. Met het nieuwe, minder invasieve duodenal mucosal resurfacing (DMR) wordt ook een aanzienlijke HbA1c-reductie bereikt. Tijdens de ADA Scientific Sessions 2016 zijn de resultaten bekend gemaakt van een proof-of-concept studie.

Lees het hele artikel omtrentKan duodenal mucosal resurfacing bariatrische chirurgie vervangen?


Geplaatst op 15/06/2016 - 09:07  in: Diabetes

Sotagliflozine reduceert late, maar niet vroege postprandiale glucosecurve in type 1 diabetes

Hoewel top-line fase 3 resultaten pas later dit jaar zullen uitkomen, werden er op de ADA Scientific Sessions 2016 hoopvolle data gepresenteerd over sotagliflozine, een orale remmer van zowel SGLT-1 als SGLT-2. Sotagliflozine lijkt de intestinale glucoseopname na een maaltijd te vervlakken en vertragen, zonder de vroege postprandiale glucose excursies te beïnvloeden. De onderzoekers suggereren dat sotagliflozine niet leidt tot onoplosbare hypoglykemieën en mogelijk zelfs reactieve hyperglykemieën zou kunnen voorkomen.

Lees het hele artikel omtrentSotagliflozine reduceert late, maar niet vroege postprandiale glucosecurve in type 1 diabetes


Geplaatst op 15/06/2016 - 08:57  in: Diabetes

Nieuwe therapieën - Effectieve postprandiale glucoseverlagende effecten met sneller werkende insulines

Hoe sneller de opname van exogeen gespoten maaltijdinsuline, hoe lager de postprandiale glucose excursies en hoe kleiner de kans op (laat optredende) hypoglykemieën. Dat is de gedachte achter de zoektocht naar nieuwe, sneller werkende prandiale insulines. Tijdens de 76th Scientific Sessions van de American Diabetes Association in New Orleans zijn nieuwe resultaten gepresenteerd met sneller werkende insuline aspart en de ultrasnelwerkende BioChaperone® lispro.

Lees het hele artikel omtrentNieuwe therapieën - Effectieve postprandiale glucoseverlagende effecten met sneller werkende insulines


Geplaatst op 15/06/2016 - 08:54  in: Diabetes

Ook op microvasculaire eindpunten is empagliflozine superieur ten opzichte van placebo

Negen maanden geleden werden de revolutionaire cardiovasculaire voordelen van empagliflozine in de EMPA-REG OUTCOME trial, voornamelijk het voorkomen van cardiovasculaire dood, gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Association of the Study of Diabetes (EASD) in Stockholm. Tijdens de 76th ADA Scientific Sessions werden nu de microvasculaire resultaten van deze studie gepresenteerd en gelijktijdig gepubliceerd in the New England Journal of Medicine.

Lees het hele artikel omtrentOok op microvasculaire eindpunten is empagliflozine superieur ten opzichte van placebo


Geplaatst op 15/06/2016 - 08:50  in: Diabetes

Liraglutide verbetert cardiovasculaire uitkomsten en verlaagt mortaliteit in type 2 diabetes patiënten - de LEADER trial

Anti-hyperglykemische behandeling met liraglutide in hoog-risico patiënten met type 2 diabetes vermindert het risico op ernstige cardiovasculaire (CV) uitkomsten en overlijden. Dit zijn de belangrijkste resultaten van het LEADER onderzoek dat gepresenteerd werd op de ADA Scientific Sessions 2016 en gelijktijdig werd gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Met LEADER is liraglutide de eerste GLP-1 receptor agonist die een gunstig effect op CV uitkomsten toont.

Lees het hele artikel omtrentLiraglutide verbetert cardiovasculaire uitkomsten en verlaagt mortaliteit in type 2 diabetes patiënten - de LEADER trial


Geplaatst op 13/06/2016 - 20:57  in: Diabetes

Empagliflozine biedt meer voordelen dan glimepiride als toevoeging aan metformine

Bij metformine-behandelde type 2 diabetespatiënten geeft de SGLT2-remmer empagliflozine 25 mg (EMPA) een minimale verbetering in HbA1c-waarden en significante reducties in gewicht en bloeddruk in vergelijking met glimepiride 1-4 mg (GLIM) na 208 weken behandeling. Het risico op hypoglykemieën is lager met EMPA. Deze nieuwe resultaten zijn gepresenteerd tijdens een drukbezochte sessie op de ADA Scientific Sessions 2016 in New Orleans.

Lees het hele artikel omtrentEmpagliflozine biedt meer voordelen dan glimepiride als toevoeging aan metformine