Diabetes

In het dossier Diabetes vindt u alle relevante informatie over diabetes. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen.


Geplaatst op 02/10/2018 - 15:40  in: Diabetes

Minder progressie UACR met lixisenatide

Dit bleek uit de post hoc-analyse van de ELIXA cardiovasculaire uitkomst trial met de kortwerkende GLP-1-receptoragonist lixisenatide. De nieuwe data zijn 2 oktober 2018 gepresenteerd tijdens de 54ste EASD Scientific Sessions in Berlijn en werden gelijktijdig gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Lees het hele artikel omtrentMinder progressie UACR met lixisenatide


Geplaatst op 02/10/2018 - 15:23  in: Diabetes

Combinatie linagliptine/metformine effectief in preventie type 2 diabetes

Hoe is bij mensen met hoge nuchtere glucosewaarden (IFG) en glucose-intolerantie (IGT) te voorkomen dat zij daadwerkelijk type 2 diabetes ontwikkelen? Leefstijlaanpassingen en de combinatie van de DPP4-remmer linagliptine met metformine blijken succesvol ter preventie. Onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd op 2 oktober 2018 tijdens een postersessie op de 54ste EASD Scientific Sessions in Berlijn.

Lees het hele artikel omtrentCombinatie linagliptine/metformine effectief in preventie type 2 diabetes


Geplaatst op 02/10/2018 - 15:21  in: Diabetes

Ultra-rapid insuline lispro (URLi) verlaagt postprandiale glucosewaarden

Ultra-rapid insuline lispro (bekend als LY900014) is een relatief nieuwe speler in de markt van ultrasnelwerkende insulines. URLi heeft een interessant werkingsmechanisme en toont hoopgevende resultaten als het wordt ingezet als maaltijdinsuline. Dit blijkt uit de studieresultaten die op 2 oktober 2018 zijn gepresenteerd tijdens de 54ste EASD Scientific Sessions in Berlijn.

Lees het hele artikel omtrentUltra-rapid insuline lispro (URLi) verlaagt postprandiale glucosewaarden


Geplaatst op 02/10/2018 - 15:16  in: Diabetes

CV-voordelen canagliflozine ook bij patiënten met CKD

SGLT-2-remmers zijn nog niet goedgekeurd voor gebruik door patiënten met significant verminderde nierfunctie bij wie het glykemisch effect afhankelijk is van de eGFR. Reden om hier onderzoek naar te doen is een analyse van het CANVAS-programma. De nieuwe data zijn op 2 oktober 2018 gepresenteerd tijdens de 54ste EASD Scientific Sessions in Berlijn.

Lees het hele artikel omtrentCV-voordelen canagliflozine ook bij patiënten met CKD
Geplaatst op 27/06/2018 - 10:40  in: Diabetes

Het ‘legacy effect’ niet meer aanwezig na 15 jaar

De follow-up data van de Veteran's Affairs Diabetes Trial (VADT) laten zien dat het zogenaamde ‘legacy effect’ na 15 jaar is verdwenen. Waar intensieve glykemische behandeling na 10 jaar follow-up nog voor significant minder cardiovasculaire events zorgde, lijkt dit effect vijf jaar later niet meer aanwezig te zijn. Deze data werden gepresenteerd in Orlando tijdens de 78th Scientific Sessions van de ADA.

Lees het hele artikel omtrentHet ‘legacy effect’ niet meer aanwezig na 15 jaar


Geplaatst op 27/06/2018 - 10:37  in: Diabetes

Steeds meer inzicht in monogenetische diabetes bij jongeren

Naar schatting heeft 2% van de jongeren met diabetes de monogenetische variant MODY. Vaak krijgen zij een verkeerde diagnose en missen daardoor de meest optimale behandeling. Op basis van klinische algoritmes kunnen patiënten geselecteerd worden voor een genetische test. Blijkbaar zijn er nogal wat barrières. Onderzoekers van het ProDiGY samenwerkingsverband toonden nieuwe resultaten tijdens de 78th ADA Scientific Sessions.

Lees het hele artikel omtrentSteeds meer inzicht in monogenetische diabetes bij jongeren


Geplaatst op 27/06/2018 - 10:35  in: Diabetes

Liraglutide naast insuline verbetert glykemische controle en vermindert lichaamsgewicht en insulinebehoefte

Een post-hoc analyse van de LEADER trial laat zien dat liraglutide in type 2 diabetespatiënten die al insuline gebruiken ook effectief is in het verbeteren van de glykemische controle. Dit gaat gepaard met gewichtsreductie en minder insulinegebruik. Deze resultaten werden gepresenteerd op de 78th Scientific Sessions van de ADA in Orlando.

Lees het hele artikel omtrentLiraglutide naast insuline verbetert glykemische controle en vermindert lichaamsgewicht en insulinebehoefte


Geplaatst op 27/06/2018 - 10:26  in: Diabetes

Ook bij oudere patiënten minder ernstige hypoglykemieën met insuline degludec

In de gerandomiseerde, dubbelblinde treat-to-target trial DEVOTE is twee jaar lang de cardiovasculaire veiligheid onderzocht van insuline degludec U100 vergeleken met insuline glargine U100. Tijdens de 78th ADA Scientific Sessions in Orlando zijn diverse vervolgstudies gepresenteerd. In een daarvan is specifiek gekeken naar oudere patiënten met diabetes. Hieruit blijkt dat insuline degludec ook bij oudere patiënten minder ernstige hypoglykemieën geeft.

Lees het hele artikel omtrentOok bij oudere patiënten minder ernstige hypoglykemieën met insuline degludec