Diabetes

In het dossier Diabetes vindt u alle relevante informatie over diabetes. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen.


Geplaatst op 27/06/2018 - 10:21  in: Diabetes

Type 2 diabetes bij jongeren progressiever dan bij volwassenen

Metformine en insuline verbeteren de bètacelfunctie bij volwassenen met IGT (Impaired Glucose Tolerance) of recent gediagnosticeerde type 2 diabetes. Dit is niet het geval bij jongeren, zo blijkt uit drie studies binnen het RISE-programma (Restoring Insulin Secretion). De onderzoeksresultaten zijn gisteren gepresenteerd tijdens de 78th Scientific Sessions van de ADA en tegelijkertijd online in Diabetes Care

Lees het hele artikel omtrentType 2 diabetes bij jongeren progressiever dan bij volwassenen


Geplaatst op 26/06/2018 - 11:20  in: Diabetes

Sotagliflozine verlaagt HbA1c, insulinegebruik en (ernstige) hypoglykemieën, maar verhoogt het risico op diabetische ketoacidose

Sotagliflozine als toevoeging aan insuline verlaagt het HbA1c en vermindert het insulinegebruik ten opzichte van placebo in type 1 diabetespatiënten. Daarbij neemt ook het aantal (ernstige) hypoglykemieën af. Wel werd een toename in diabetische ketoacidose gezien. Dit blijkt uit de inTandem1 en inTandem2 studie. De resultaten van deze studies werden gepresenteerd op de 78th Scientific Sessions van de ADA in Orlando.

Lees het hele artikel omtrentSotagliflozine verlaagt HbA1c, insulinegebruik en (ernstige) hypoglykemieën, maar verhoogt het risico op diabetische ketoacidose


Geplaatst op 26/06/2018 - 11:18  in: Diabetes

Ultrasnelwerkende insuline lispro verbetert postprandiale waarden

De ontwikkeling van steeds sneller werkende maaltijd insulines gaat door. Ook op het 78th congres van de American Diabetes Association in Orlando was aandacht voor nieuwe, ultrasnelwerkende insulines. Onder meer zijn de resultaten gepresenteerd van een vergelijkend onderzoek tussen ultra rapid lispro (URLi) en Humalog®. URLi bleek de postprandiale waarden te verbeteren bij type 1 en type 2 diabetespatiënten.

Lees het hele artikel omtrentUltrasnelwerkende insuline lispro verbetert postprandiale waarden


Geplaatst op 26/06/2018 - 11:09  in: Diabetes

SGLT2-remmers ook veelbelovend voor type 1 diabetespatiënten?

SGLT2-remmers zijn geïndiceerd voor type 2 diabetes. Maar wat is het effect ervan op patiënten met type 1 diabetes? In de DEPICT-2 studie kregen meer dan 800 patiënten met onvoldoende gereguleerde type 1 diabetes dapagliflozine als toevoeging op insuline. Het resultaat: betere glykemische waarden zonder extra risico op hypoglykemieën met een lichte toename in DKA (diabetische ketoacidose). Dit is bekend gemaakt op de 78th ADA Scientific Sessions in Orlando.

Lees het hele artikel omtrentSGLT2-remmers ook veelbelovend voor type 1 diabetespatiënten?


Geplaatst op 26/06/2018 - 11:07  in: Diabetes

Leeftijd, HbA1c, medicatiegebruik en bloeddruk voorspellen diabetesremissie op basis van intensieve gewichtsreductie

In de Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT) werd bij type 2 diabetespatiënten met een korte diabetesduur gestreefd naar remissie van diabetes via een intensief dieetprogramma. Diabetesremissie was geassocieerd met een hogere leeftijd, een lager HbA1c, minder antidiabetica en meer antihypertensiva gebruik en een hogere bloeddruk bij start van de studie.

Lees het hele artikel omtrentLeeftijd, HbA1c, medicatiegebruik en bloeddruk voorspellen diabetesremissie op basis van intensieve gewichtsreductie


Geplaatst op 26/06/2018 - 11:02  in: Diabetes

Insuline glargine U300 is non-inferieur aan insuline degludec

De langverwachte resultaten van de eerste head-to-head studie naar de effectiviteit en veiligheid van insuline glargine U300 (GLA-300) ten opzichte van insuline degludec (iDEG-100) zijn gisteren gepresenteerd tijdens de 78th ADA Scientific Sessions in Orlando. Het gebruik van insuline glargine U300 in type 2 diabetespatiënten die niet eerder insuline gebruikten resulteerde in een gelijke HbA1c-daling ten opzichte van insuline degludec, zo blijkt uit de BRIGHT studie. In de titratiefase werden minder hypoglykemieën waargenomen met insuline glargine U300 ten opzichte van insuline degludec.

Lees het hele artikel omtrentInsuline glargine U300 is non-inferieur aan insuline degludec


Geplaatst op 25/06/2018 - 11:37  in: Diabetes

Lixisenatide vertraagt de progressie van albuminurie in type 2 diabetespatiënten

Lixisenatide, een kortwerkende GLP-1 analoog, voorkomt progressie van albuminurie bij type 2 diabetespatiënten die al micro- of macro-albuminurie hebben. Dit effect is onafhankelijk van verbeteringen in de glucoseregulatie. Dit blijkt uit een post-hoc analyse van de ELIXA trial. De resultaten werden gepresenteerd tijdens de 78th Scientific Sessions van de ADA in Orlando.

Lees het hele artikel omtrentLixisenatide vertraagt de progressie van albuminurie in type 2 diabetespatiënten


Geplaatst op 25/06/2018 - 11:33  in: Diabetes

Resultaten twee nieuwe analyses met empagliflozine consistent met EMPA-REG OUTCOME® trial

De resultaten van twee nieuwe analyses van de opzienbarende EMPA-REG OUTCOME® trial zijn gepresenteerd tijdens de 78th Scientific Sessions van de American Diabetes Association. De resultaten tonen het consistente effect van empagliflozine versus placebo op de nierfunctie in patiënten met cardiovasculaire aandoeningen en type 2 diabetes, onafhankelijk van controle van cardiovasculaire risicofactoren.

Lees het hele artikel omtrentResultaten twee nieuwe analyses met empagliflozine consistent met EMPA-REG OUTCOME® trial


Geplaatst op 25/06/2018 - 11:26  in: Diabetes

Geen verhoogd risico op onderbeen amputaties met canagliflozine

Randomized controlled clinical trials (RCT’s) zijn de gouden standaard om de veiligheid en effectiviteit aan te tonen van nieuwe diabetesmedicijnen. Real world studies kunnen belangrijke informatie toevoegen aan RCT’s. Tijdens de 78th ADA Scientific Sessions was er ruim aandacht voor real world analyses. Zo werden de uitkomsten gepresenteerd van een real world analyse met SGLT2-remmer canagliflozine onder meer dan 700.000 type 2 diabetespatiënten. Hieruit blijkt het risico op onderbeen amputaties niet verhoogt met canagliflozine.

Lees het hele artikel omtrentGeen verhoogd risico op onderbeen amputaties met canagliflozine


Geplaatst op 25/06/2018 - 11:22  in: Diabetes

Twee nieuwe doses dulaglutide bieden perspectief voor type 2 diabetespatiënten

In een fase 2 trial zijn twee nieuwe doses getest van dulaglutide, te weten 4.5 mg/ml en 3.0 mg/ml, evenals de eerder goedgekeurde dosis van 1.5 mg/ml. Dulaglutide is een GLP-1 receptor agonist die één keer per week geïnjecteerd wordt. Ook de twee nieuwe doses gaven significant betere bloedglucosecontrole en gewichtsdaling bij type 2 diabetespatiënten vergeleken met placebo.1 De onderzoeksresultaten zijn voor de eerste keer gepresenteerd tijdens de 78th ADA Scientific Sessions in Orlando, Florida.

Lees het hele artikel omtrentTwee nieuwe doses dulaglutide bieden perspectief voor type 2 diabetespatiënten