Diabetes

In het dossier Diabetes vindt u alle relevante informatie over diabetes. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen.


Geplaatst op 25/06/2018 - 11:18  in: Diabetes

Significante reductie in LDL-C en Non-HDL-C met evolocumab in hoog risicopatiënten met type 2 diabetes

Nieuwe onderzoeksresultaten uit de BANTING studie tonen aan dat PCSK9-remmer evolocumab het LDL-cholesterol en Non-HDL-cholesterol significant verlaagt in patiënten met type 2 diabetes en hypercholesterolemie of gemengde dyslipidemie die de maximaal getolereerde dosis statines nemen. Deze nieuwe data zijn gepresenteerd tijdens de 78th ADA Scientific Sessions in Orlando, Florida.

Lees het hele artikel omtrentSignificante reductie in LDL-C en Non-HDL-C met evolocumab in hoog risicopatiënten met type 2 diabetes


Geplaatst op 15/02/2018 - 11:44  in: Mednet Topartsen

Aanmelding 25e Prix Galien van start

De aanmeldingsprocedure voor de Prix Galien is gestart. Tot 13 april kunnen geneesmiddelen en toponderzoekers als kandidaat worden aangemeld voor de Prix Galien Pharmaceutical Award en de Prix Galien Research Award. De nieuwe Prix Galien MedTech Award beloont aantoonbaar waardevolle innovaties in de zorg voor patiënt, mantelzorger en/of zorgverlener en beoogt deze te bekrachtigen.

Lees het hele artikel omtrentAanmelding 25e Prix Galien van start


Geplaatst op 09/01/2018 - 10:16  in: Diabetes

Nieuwe prijs voor diabeteszorg

Op 16 maart 2018 wordt voor de eerste keer de NDF Professor Lambertsprijs uitgereikt. Dat gebeurt op de Nationale Diabetes Dag 2018 in Amersfoort. De prijs bestaat uit 5000 euro voor een initiatief dat het verschil maakt voor mensen met diabetes.

Lees het hele artikel omtrentNieuwe prijs voor diabeteszorg


Geplaatst op 15/09/2017 - 11:16  in: Diabetes

Nachtelijke hypoglykemieën: een struggle voor 1 op de 6 diabetespatiënten

Voor 1 op de 6 diabetespatiënten is het een ‘struggle’ om hypoglykemieën te voorkomen. Type 1 diabetespatiënten hebben het hoogste risico op een hypoglykemie, maar ook bij een derde van de type 2 diabetespatiënten op orale medicatie komen hypoglykemieën voor. Dit zijn met name patiënten die met insuline of sulfonylureumderivaten worden behandeld. Tijdens de 53ste EASD Annual Meeting in Lissabon was ruim aandacht voor het voorkomen van hypoglykemieën met nieuwe basale insuline, CGM of andere interventies.

Lees het hele artikel omtrentNachtelijke hypoglykemieën: een struggle voor 1 op de 6 diabetespatiënten


Geplaatst op 15/09/2017 - 11:08  in: Diabetes

Intensieve glucosecontrole vermindert risico nierfalen

De nier staat tegenwoordig op alle diabetescongressen in de spotlights, zo ook dit jaar op de 53ste Scientific Sessions van de EASD in Lissabon. Een van de studies die zijn gepresenteerd is de ADVANCE-ON. Hieruit blijkt dat intensieve glucosecontrole met sulfonylureumderivaat gliclazide het meeste effect heeft bij diabetespatiënten met CKD (chronic kidney disease) fase 1 en 2.

Lees het hele artikel omtrentIntensieve glucosecontrole vermindert risico nierfalen


Geplaatst op 15/09/2017 - 11:02  in: Diabetes

CONCEPT-trial wijst uit: betere uitkomsten met bloedglucosemonitoring voor en tijdens de zwangerschap

De uitkomst van zwangerschap bij vrouwen met preconceptionele diabetes is beter wanneer zij gebruik maken van CGM (continue bloedglucosemonitoring). De bloedglucosewaarden van een zwangere vrouw met CGM blijft 100 minuten per dag langer binnen de grenswaarden. Dit blijkt uit de resultaten van de CONCEPT-trial die vandaag zijn gepresenteerd tijdens de 53ste EASD annual meeting in Lissabon. Vandaag worden ook de resultaten gepubliceerd in The Lancet.

Lees het hele artikel omtrentCONCEPT-trial wijst uit: betere uitkomsten met bloedglucosemonitoring voor en tijdens de zwangerschap


Geplaatst op 15/09/2017 - 10:57  in: Diabetes

Geen verhoogd CV-risico met toevoeging GLP-1-receptor exenatide aan standaardbehandeling

Eenmaal per week GLP-1-receptor exenatide toevoegen aan de standaardbehandeling blijkt geen significant verschil te geven op MACE (major adverse cardiovasculair events) bij type 2 diabetespatiënten die al dan niet eerder een cardiovasculair event doormaakten. Exenatide bleek non-inferieur ten opzichte van placebo wat betreft de veiligheid, maar niet superieur wat betreft de effectiviteit. Dit zijn de uitkomsten van de EXSCEL studie die tijdens de Scientific Sessions van de 53ste EASD annual meeting in Lissabon bekend zijn gemaakt.

Lees het hele artikel omtrentGeen verhoogd CV-risico met toevoeging GLP-1-receptor exenatide aan standaardbehandeling


Geplaatst op 15/09/2017 - 10:49  in: Diabetes

Signalen verminderde leverschade nog onvoldoende bewijs voor behandeling leververvetting

Een aantal diabetesmiddelen zorgt naast de glucosecontrole ook voor een verlaging van leverenzymen. Dat doet de vraag rijzen of deze middelen bij uitstek geschikt zijn voor type 2 diabetespatiënten met een non alcoholic fatty liver disease (NAFLD) of een non alcoholic steatohepatitis (NASH ). Dit om verergering tot fibrose en levercirrose te voorkomen. Onderzoekers meldden op de EASD Scientific Sessions in Lissabon dat verschillende klassen diabetesmiddelen weliswaar zorgen voor een vermindering van de leververvetting, maar dat dit nog geen bewijs voor de preventie van cirrose is.

Lees het hele artikel omtrentSignalen verminderde leverschade nog onvoldoende bewijs voor behandeling leververvetting


Geplaatst op 15/09/2017 - 10:44  in: Diabetes

Combinatie PSCK9-remmer en GLP-1-analoog in één molecuul lijkt veilig voor diabetespatiënt

Een gefuseerd molecuul dat zowel een PCSK9-remmer als een GLP-1-analoog bevat, is voor het eerst bij mensen getest. In deze veiligheidsstudie lijkt het middel met de ontwikkelnaam MEDI4166 veilig en werd zowel effect op de glucosehuishouding als het vetmetabolisme waargenomen. De studie is gepresenteerd tijdens de EASD Scientific Sessions in Lissabon.

Lees het hele artikel omtrentCombinatie PSCK9-remmer en GLP-1-analoog in één molecuul lijkt veilig voor diabetespatiënt


Geplaatst op 14/09/2017 - 14:18  in: Diabetes

CARMELINA: Unieke studie met DPP4-remmer naar micro- en macrovasculaire aandoeningen

Donderdag 14 september is tijdens een postersessie de CARMELINA trial gepresenteerd op de 53ste EASD Annual meeting in Lissabon. CARMELINA is een wereldwijde cardiovasculaire outcome trial naar de effecten van DPP4-remmer linagliptine op zowel micro- als macro-vasculaire aandoeningen. Dit maakt de studie onder bijna 7000 type 2 diabetespatiënten uniek; recente CV outcome trials focusten met name op patiënten met een hoog risico op macro-vasculaire complicaties.

Lees het hele artikel omtrentCARMELINA: Unieke studie met DPP4-remmer naar micro- en macrovasculaire aandoeningen