Diabetes

In het dossier Diabetes vindt u alle relevante informatie over diabetes. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen.


Geplaatst op 12/09/2017 - 11:15  in: Diabetes

Snelle glykemische controle essentieel voor langetermijnuitkomsten

Hoe eerder patiënten met type 2 diabetes goed gereguleerd zijn, hoe beter de langetermijnuitkomsten. Dit klinkt logisch, maar het is vaak heel lastig de HbA1c-target te halen van 7%. In een seminar over precision medicine tijdens de EASD annual meeting in Lissabon was veel aandacht voor SGLT-2. Combinatietherapie met SGLT-2 lijkt de sleutel tot optimalisatie van de behandeling zonder ernstige hypoglykemieën.

Lees het hele artikel omtrentSnelle glykemische controle essentieel voor langetermijnuitkomsten


Geplaatst op 12/09/2017 - 11:12  in: Diabetes

Fibrosering onderhuids vetweefsel veelbelovende maat voor uitkomst maagverkleining

Bariatrische chirurgie is opgenomen in de internationale richtlijnen voor de behandeling van diabetes. Tot voor kort was vooraf niet duidelijk hoe patiënten zouden reageren op de ingreep. De FAT-score , een maat voor de fibrose in onderhuids vetweefsel, kan beter dan eerder bedachte scores voorspellen bij welke patiënten bariatrische chirurgie effectief tot gewichtsafname leidt. Het onderzoek dat Pierre Bel Lassen presenteerde op EASD Scientific Sessions in Lissabon biedt perspectief.

Lees het hele artikel omtrentFibrosering onderhuids vetweefsel veelbelovende maat voor uitkomst maagverkleining


Geplaatst op 12/09/2017 - 11:10  in: Diabetes

Nieuwe inzichten in het ontstaan van type 1 diabetes op latere leeftijd

Late onset diabetes (LADA) is geen vertraagde vorm van type 1 diabetes. Genetische varianten blijken verantwoordelijk voor het ontstaan van type 1 diabetes op verschillende leeftijden. “Ook op latere leeftijd”, aldus onderzoekers van de universiteit van Exeter. Zij presenteerden de onderzoeksresultaten op de 53ste EASD annual meeting in Lissabon.

Lees het hele artikel omtrentNieuwe inzichten in het ontstaan van type 1 diabetes op latere leeftijd


Geplaatst op 12/09/2017 - 11:05  in: Diabetes

Positieve resultaten met GLP-1 receptor agonist dulaglutide bij chronisch nierfalen

Eenmaal wekelijks dulaglutide geeft vergelijkbare glykemische controle, meer gewichtsverlies en minder hypoglykemieën bij patiënten met matig tot ernstig chronisch nierfalen (fase 3-4). Dat zijn de eindresultaten van de vergelijking tussen de GLP-1 receptor agonist dulaglutide en getritreerde insuline glargine in de AWARD-7 trial. De resultaten zijn vandaag gepresenteerd tijdens de 53ste EASD Scientific Sessions 2017 in Lissabon.

Lees het hele artikel omtrentPositieve resultaten met GLP-1 receptor agonist dulaglutide bij chronisch nierfalenGeplaatst op 27/06/2017 - 13:44  in: Diabetes

Videoverslagen Satellietsymposium Putting the pieces together - Optimalisatie insulinetherapie

Tijdens dit lunch satellietsymposium op de Internistendagen in Maastricht hebben Prof. S. Gough en Dr. M. Brugts een overzicht gegeven van de behandelopties en bijbehorende uitdagingen na basale insuline.

Lees het hele artikel omtrentVideoverslagen Satellietsymposium Putting the pieces together - Optimalisatie insulinetherapie


Geplaatst op 14/06/2017 - 14:59  in: Diabetes

Betere uitkomsten met bloedglucosemonitoring voor en tijdens de zwangerschap?

De uitkomst van zwangerschap bij vrouwen met preconceptionele diabetes (type 1 of 2) is minder goed dan bij vrouwen zonder diabetes. De glucoseregulatie vanaf het moment van de conceptie speelt hierin een belangrijke rol. Wat is de meerwaarde van bloedglucosemonitoring voor en tijdens de zwangerschap? Tijdens de 77ste Scientific Sessions van de ADA is de klinische studie ‘CONCEPTT’ gepresenteerd. Centrale vraag hierin is: biedt continue glucosemonitoring meerwaarde voor vrouwen met type 1 diabetes met een zwangerschapswens of in de vroege zwangerschap?

Lees het hele artikel omtrentBetere uitkomsten met bloedglucosemonitoring voor en tijdens de zwangerschap?


Geplaatst op 14/06/2017 - 14:56  in: Diabetes

Geen toename CV-risico en minder hypoglykemieën in DEVOTE studie

In de eerste gerandomiseerde, dubbelblinde treat-to-target trial DEVOTE is twee jaar lang de cardiovasculaire veiligheid onderzocht van insuline degludec 100 U/mL vergeleken met insuline glargine U100. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens de ADA Scientific Sessions en gelijkertijd gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Lees het hele artikel omtrentGeen toename CV-risico en minder hypoglykemieën in DEVOTE studie


Geplaatst op 14/06/2017 - 14:53  in: Diabetes

CANVAS: canagliflozine verlaagt cardiovasculair en renaal risico, maar verhoogt aantal amputaties

Veel bezoekers van de 77ste ADA Scientific Sessions hadden de data-presentatie van de CANVAS studie op maandag 12 juni omcirkeld in hun agenda. Deze langverwachte cardiovasculaire veiligheidsstudie van SGLT-2 remmer canagliflozine stelde op hoofdlijnen niet teleur – canagliflozine veroorzaakt een significante reductie van 14% in cardiovasculaire events en maar liefst 40% in gecombineerde renale eindpunten. Wel werd een verdubbeling gezien van het aantal amputaties. De resultaten zijn direct na de presentatie gepubliceerd in New England Journal of Medicine.

Lees het hele artikel omtrentCANVAS: canagliflozine verlaagt cardiovasculair en renaal risico, maar verhoogt aantal amputaties


Geplaatst op 14/06/2017 - 14:47  in: Diabetes

REMOVAL: Metformine in type 1 diabetespatiënten

Het gebruik van metformine veroorzaakt mogelijk enig atherosclerotisch voordeel in type 1 diabetespatiënten, maar lijkt geen relevant effect te hebben op de glykemische instelling. Dit zijn in de conclusies uit de REMOVAL-studie. De resultaten van deze grote multicenter studie werden tijdens een drukbezocht symposium op de 77th ADA Scientific Sessions in San Diego gepresenteerd en werden gelijktijdig gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Lees het hele artikel omtrentREMOVAL: Metformine in type 1 diabetespatiënten