Diabetes

In het dossier Diabetes vindt u alle relevante informatie over diabetes. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen.


Geplaatst op 14/06/2017 - 14:34  in: Diabetes

Ultra-rapid insuline lispro met toegevoegd citraat en treprostinil nieuwe speler binnen sneller werkende maaltijd-insulines

De ontwikkeling van steeds sneller werkende maaltijd-insulines gaat door. Nu nog voor subcutane injectie en in de toekomst ultiem geschikt voor gebruik in de artificiële pancreas. Op de 77ste Scientific Sessions van de ADA in San Diego meldde zich een nieuwe speler op het toneel: insuline lispro met daaraan toegevoegd citraat en treprostinil (bekend als LY900014). LY900014 heeft een interessant werkingsmechanisme en toont hoopgevende eerste resultaten in een serie van posters op het congres.

Lees het hele artikel omtrentUltra-rapid insuline lispro met toegevoegd citraat en treprostinil nieuwe speler binnen sneller werkende maaltijd-insulines


Geplaatst op 13/06/2017 - 14:42  in: Diabetes

Minder opnames vanwege nier- en hartfalen met dapagliflozine

Dapagliflozine verlaagt het risico op ziekenhuisopname vanwege nieraandoeningen, hartfalen en algehele mortaliteit in vergelijking tot DPP-4 remmers bij type 2 diabetespatiënten. Dit blijkt uit een drie jaar durend onderzoek onder 34.328 patiënten. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens de 77ste Scientific Sessions van de American Diabetes Association in San Diego.

Lees het hele artikel omtrentMinder opnames vanwege nier- en hartfalen met dapagliflozine


Geplaatst op 13/06/2017 - 14:39  in: Diabetes

Veel aandacht voor nieuwe insulines en nieuwe combinatievormen

Veel aandacht was er tijdens de 77ste ADA Scientific Sessions voor therapeutische trials bij type 2 diabetespatiënten. De sessie waarin de resultaten werden gepresenteerd van de DUAL VII trial van combinatietherapie met basale insuline en een GLP-1 agonist (degludec en liraglutide) in één injectie werd positief ontvangen.

Lees het hele artikel omtrentVeel aandacht voor nieuwe insulines en nieuwe combinatievormen


Geplaatst op 13/06/2017 - 14:33  in: Diabetes

Diabetische nefropathie – de potentie van nieuwere glucoseverlagende middelen

De nier staat tegenwoordig op alle diabetescongressen in de spotlights, zo ook dit jaar op de 77ste Scientific Sessions van de ADA in San Diego. Dit komt niet alleen omdat dit orgaan een nieuw target is van diabetesbehandeling met SGLT-2 remmers. Diabetische nefropathie komst steeds vaker voor en huidige therapieën werken onvoldoende om deze trend te stoppen. In een speciale sessie, georganiseerd door de ADA en ASN, spraken vooraanstaande diabetologen en nefrologen over de renoprotectieve potentie van glucoseverlagende middelen.

Lees het hele artikel omtrentDiabetische nefropathie – de potentie van nieuwere glucoseverlagende middelen


Geplaatst op 13/06/2017 - 14:27  in: Diabetes

Angst voor hypoglykemie belemmert jongeren te sporten

Het is algemeen bekend dat bewegen positieve invloed heeft op diabetes. Veel sporten en bewegen lijkt voor de hand te liggen om de bloedglucosewaarden zo goed mogelijk te reguleren. Toch ervaren diabetespatiënten hier belemmeringen in. Angst voor hypoglykemieën weerhoudt jongeren met type 1 diabetes ervan te gaan sporten, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het Seattle Children’s Hospital waarvan de resultaten zijn gepresenteerd tijdens de 77ste Scientific Sessions in San Diego.

Lees het hele artikel omtrentAngst voor hypoglykemie belemmert jongeren te sporten


Geplaatst op 13/06/2017 - 14:23  in: Diabetes

PCSK9-remmers – nieuw perspectief voor diabetespatiënten?

Nieuwe cholesterolverlagende medicijnen blijken het LDL-cholesterol met meer dan de helft te reduceren, zo blijkt uit diverse trials. Tijdens de ADA Scientific Sessions is ruim aandacht besteed aan PCSK9 (proprotein convertase subtilisin/kexin type 9). Op zondag zijn de tussentijdse resultaten gepresenteerd van de ODYSSEY-trials naar de effectiviteit en veiligheid van alirocumab en tijdens een late-breaking poster sessie is het werking van evolocumab besproken. Is PCSK9 het nieuwe wondermiddel?

Lees het hele artikel omtrentPCSK9-remmers – nieuw perspectief voor diabetespatiënten?


Geplaatst op 12/06/2017 - 15:27  in: Diabetes

Betere bloedglucosewaarden in minder stabiele situaties met closed-loop systeem

Verschillende onderzoeksteams en bedrijven wereldwijd werken aan de ontwikkeling van de artificial pancreas, ofwel kunstmatige alvleesklier. Tijdens de ADA Scientific Sessions in San Diego zijn in een van de sessies de resultaten gepresenteerd van een onderzoek met de Diabeloop.

Lees het hele artikel omtrentBetere bloedglucosewaarden in minder stabiele situaties met closed-loop systeem


Geplaatst op 12/06/2017 - 15:22  in: Diabetes

Twee fase-3 onderzoeken met sotagliflozine bij type 1 diabetespatiënten bieden perspectief voor verder onderzoek

Sotagliflozin (SOTA) is een orale remmer van zowel SGLT-1 als SGLT-2. Al eerder is aangetoond dat het een effectief en goed getolereerd middel is om de bloedglucose in type 1 en type 2 diabetespatiënten te verlagen. Uit twee recente fase-3 studies in type 1 diabetespatiënten blijkt SOTA als toevoeging aan insuline de glykemische controle te verbeteren. Dit is bekendgemaakt tijdens de 77th ADA Scientific Sessions in San Diego.

Lees het hele artikel omtrentTwee fase-3 onderzoeken met sotagliflozine bij type 1 diabetespatiënten bieden perspectief voor verder onderzoek


Geplaatst op 12/06/2017 - 15:08  in: Diabetes

Meer orale combinatietherapie data: nieuwe SGLT-2 remmer ertugliflozine + DPP-4 remmer sitagliptine in type 2 diabetes

Combinatietherapie in patiënten met type 2 diabetes krijgt dit jaar uitgebreid aandacht op de 77ste ADA Scientific Sessions. Verschillende fase-3 studies onderzochten de effectiviteit en veiligheid van het tegelijkertijd starten van twee orale glucose-verlagende middelen. De nieuwe SGLT-2 remmer ertugliflozine (in combinatie met DPP-4 remmer sitagliptine) trok de aandacht omdat dit medicijn - naar verwachting - binnenkort als vierde optie in deze klasse goedkeuring van de FDA en EMA ontvangt.

Lees het hele artikel omtrentMeer orale combinatietherapie data: nieuwe SGLT-2 remmer ertugliflozine + DPP-4 remmer sitagliptine in type 2 diabetes


Geplaatst op 12/06/2017 - 15:05  in: Diabetes

Start klinische trials met empagliflozine bij hartpatiënten met en zonder diabetes

Tijdens de 77th Scientific Sessions van de ADA is aandacht gegeven aan de EMPEROR HF klinische trials die recent gestart zijn door Boehringer Ingelheim en Eli Lilly and Company (NYSE: LLY). Het onderzoek bestaat uit twee fase-3 studies naar het effect van SGLT-2-remmer empagliflozine voor de behandeling van patiënten met chronisch hartfalen. Bijzonder is dat in deze studies patiënten met chronisch hartfalen met en zonder type 2 diabetes geïncludeerd zijn.

Lees het hele artikel omtrentStart klinische trials met empagliflozine bij hartpatiënten met en zonder diabetes