Diabetes

In het dossier Diabetes vindt u alle relevante informatie over diabetes. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen.


Geplaatst op 12/06/2017 - 14:59  in: Diabetes

Cardiovasculaire veiligheidsstudies – waar voor hun geld, of tijd voor verandering?

Sinds 2008 dienen farmaceuten de cardiovasculaire veiligheid van hun glucose-verlagend geneesmiddelen te garanderen in speciaal hiervoor opgezette RCT’s. De resultaten van zeven ‘cardiovasculaire veiligheidsstudies’ (CVOT’s) in duizenden patiënten met type 2 diabetes en hoog cardiovasculair risico zijn inmiddels bekend. Zijn deze studies hun hoge kosten waard? En hoe moeten clinici de translatie van CVOT-resultaat naar klinische praktijk maken? Deze essentiële vragen stonden centraal in een drukbezocht symposium op de eerste dag van de 77ste ADA Scientific Sessions in San Diego.

Lees het hele artikel omtrentCardiovasculaire veiligheidsstudies – waar voor hun geld, of tijd voor verandering?Geplaatst op 16/09/2016 - 09:45  in: Diabetes

Insuline glargine U300 laat stabieler profiel zien met minder variabiliteit over de dag

Als het gaat om insulinepreparaten dan is de zoektocht toch altijd gericht op een insuline die zo weinig mogelijk schommelingen over de dag geeft. Uit nieuw farmacokinetisch/farmacodynamisch (PK/PD) onderzoek bij patiënten met type 1 diabetes blijkt dat insuline glargine 300 E/ml wat dat betreft beter werkt dan insuline degludec U100. Dit kwam deze week naar voren op het congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in München.

Lees het hele artikel omtrentInsuline glargine U300 laat stabieler profiel zien met minder variabiliteit over de dag


Geplaatst op 16/09/2016 - 08:50  in: Diabetes

LEADER: Liraglutide eerste GLP-1 receptor agonist met gunstig effect op hart en vaten

Een GLP-1 receptor agonist die een gunstig effect heeft op cardiovasculaire uitkomsten: het heeft even geduurd maar de LEADER trial heeft aangetoond dat GLP-1 receptor liraglutide dat gunstige effect heeft en bovendien de mortaliteit verlaagt. De uitkomsten van de trial werden donderdagmiddag bekendgemaakt op het congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in München.

Lees het hele artikel omtrentLEADER: Liraglutide eerste GLP-1 receptor agonist met gunstig effect op hart en vaten


Geplaatst op 15/09/2016 - 21:34  in: Diabetes

Minkowski prijs voor NL mitochondriën-expert Patrick Schrauwen

De Nederlander Patrick Schrauwen, hoogleraar humane biologie in Maastricht UMC+, heeft donderdagmiddag in München de jaarlijks Minkowski Prize gekregen van de European Association for the Study of Diabetes (EASD). Hij krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar de ontstaansmechanismen van diabetes type 2. De prijs bedraagt 20.000 euro en wordt gezien als de belangrijkste prijs voor diabetesonderzoekers in het midden van hun carrière. Sinds de prijs in 1966 werd ingesteld is het pas de tweede keer dat hij naar een Nederlandse wetenschapper gaat.

Lees het hele artikel omtrentMinkowski prijs voor NL mitochondriën-expert Patrick Schrauwen


Geplaatst op 15/09/2016 - 20:56  in: Diabetes

Bruin vet-onderzoeker Sander Kooijman 'Rising Star' op EASD-congres

Elk jaar krijgen vier jonge innovatieve onderzoekers op het gebied van diabetes de kans zich 'Rising Star' te noemen op het congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD). Dit jaar is één van die vier onderzoekers de Nederlander Sander Kooijman. Mednet sprak met hem. Kooijman houdt zich onder meer bezig met de werking van bruin vet.

Lees het hele artikel omtrentBruin vet-onderzoeker Sander Kooijman 'Rising Star' op EASD-congres


Geplaatst op 15/09/2016 - 14:21  in: Diabetes

Kijk 21 september naar de hoogtepunten van de EASD in live uitzending

De stand van zaken op het gebied van bètacel-regeneratie en -transplantatie, de nieuwste inzichten rondom bloedglucose verlagende behandelingen bij type 2 diabetes, en de highlights van de renale en lipide effecten van de huidige diabetesmedicatie. Dit en meer passeert op woensdag 21 september van 20.30 tot 22.00 uur op Mednet TV. Dan is er een live uitzending waarin de wetenschappelijke hoogtepunten van het 52ste congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) (van 12 tot 16 september in München) worden besproken. Meldt u aan en kijk mee!

Lees het hele artikel omtrentKijk 21 september naar de hoogtepunten van de EASD in live uitzending


Geplaatst op 15/09/2016 - 13:21  in: Diabetes

Glykemische controle bepalend voor overleving terminale kankerpatiënt met diabetes

Niet alleen de voorspellende factoren bij kanker hebben invloed op de overleving van terminale kankerpatiënten in het ziekenhuis, maar het is vooral de glykemische controle die bepalend is. Dat hebben onderzoekers van het Ichinomiyanishi ziekenhuis in Ichinomiya in Japan vastgesteld.

Lees het hele artikel omtrentGlykemische controle bepalend voor overleving terminale kankerpatiënt met diabetes


Geplaatst op 15/09/2016 - 11:46  in: Diabetes

Gewichtsverlaging blijft belangrijk neveneffect dulaglutide

Uit de AWARD 9 studie blijkt dat de GLP-1 receptor agonist dulaglutide niet alleen de bloedglucosewaarden en de HbA1c-waarden verlaagt, maar zorgt ook voor belangrijke gewichtsafname. Het lichaamsgewicht nam bij gebruik van dulaglutide af met 1.9 kg en nam met placebo toe (0.5 kg). Dit is voor de keuze van het middel een meewegende factor voor arts en patiënt.

Lees het hele artikel omtrentGewichtsverlaging blijft belangrijk neveneffect dulaglutide


Geplaatst op 15/09/2016 - 10:59  in: Diabetes

SGLT2-remmer empagliflozine heeft beschermend renaal effect

De SGLT2-remmer empagliflozine heeft een beschermend effect op de nier en vertraagt de voortgang van chronische nierziekte bij patiënten met type 2 diabetes en een hoog cardiovasculair risico. Dat is het nieuwste inzicht met betrekking tot de werking van het middel, afkomstig uit EMPA-REG OUTCOME trial. Eerder al werden de cardiovasculaire voordelen van empagliflozine, voornamelijk het voorkomen van cardiovasculaire dood, bekendgemaakt.

Lees het hele artikel omtrentSGLT2-remmer empagliflozine heeft beschermend renaal effect