Diabetes

In het dossier Diabetes vindt u alle relevante informatie over diabetes. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen.


Geplaatst op 15/09/2016 - 09:00  in: Diabetes

Diabetescomplicaties onderzocht op elk HbA1c-niveau van 10% naar 6%

Internationale richtlijnen bevelen individuele HbA1c-streefwaarden aan, maar naar de regulering van de bloedsuiker en de potentiële voordelen die dat heeft, is nog niet zo heel veel onderzoek gedaan. In een nieuwe studie bekeken onderzoekers van de Diabetes Trials Unit van de University of Oxford welke microvasculaire voordelen het verminderen van de HbA1c-waarden met procenten (baseline 10%) tot 6% biedt.

Lees het hele artikel omtrentDiabetescomplicaties onderzocht op elk HbA1c-niveau van 10% naar 6%


Geplaatst op 15/09/2016 - 05:36  in: Diabetes

Debat: Statines voorschrijven onzin?

Hij zei het nog net niet, maar het kwam er wel op neer. Hoogleraar Naveed Sattar uit Glasgow hecht geen waarde aan het voorschrijven van statines en vindt dat dus onzin. Het was de inzet van een debat over de zin en onzin van statines. Een debat tussen Sattar en hoogleraar Kausik Ray van Imperial College in Londen. De strijd eindigde min of meer onbeslist, maar leverde wel mooi vuurwerk.

Lees het hele artikel omtrentDebat: Statines voorschrijven onzin?


Geplaatst op 14/09/2016 - 22:00  in: Diabetes

EASD in ORANJE: 'Holland House' met educatief tintje

'Vingerprikken zijn middeleeuws' en 'van zelfmeting worden patiënten depressief'. Zomaar wat uitspraken die te beluisteren vielen tijdens het zeer genoeglijke diner ‘EASD in ORANJE 2016’. Daar wisselden 60 Nederlandse deelnemers van het EASD-congres in München dinsdagavond 13 september kennis en ervaringen met elkaar uit. Met als één van de hoogtepunten de quiz met verrassende diabetesvragen. Of men wist dat een topconditie diabetes kan voorkomen? Een soort 'Holland House' met een aangenaam educatief karakter.

Lees het hele artikel omtrentEASD in ORANJE: 'Holland House' met educatief tintje


Geplaatst op 14/09/2016 - 14:02  in: Diabetes

Macula-oedeem ontstaat tijdens sterke jaarlijkse achteruitgang van nierfunctie

Visuele achteruitgang door diabetisch macula-oedeem gaat gepaard met snelle achteruitgang van de nierfunctie. Dat bevestigt onderzoek onder 1355 mensen, van wie 59% man. Diabetisch macula-oedeem komt steeds vaker voor door de toename van het aantal diabetespatiënten. Dat kwam naar voren op het congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in München.

Lees het hele artikel omtrentMacula-oedeem ontstaat tijdens sterke jaarlijkse achteruitgang van nierfunctie


Geplaatst op 14/09/2016 - 12:18  in: Diabetes

Veroorzaker obesitas niet specifiek aan te wijzen

Gevoeligheid voor obesitas en type 2 diabetes heeft een sterke genetische component. Er is echter weinig bekend over de wisselwerking met de moderne omgeving om sommige mensen vatbaar te maken voor obesitas en type 2 diabetes, terwijl anderen slank blijven. Onderzoek toont nu aan: gebakken/gefrituurd voedsel of suikerhoudende drankjes kunnen niet worden aangewezen als boosdoeners als het gaat om obesitas. Deze bevinding spreekt eerder onderzoek tegen.

Lees het hele artikel omtrentVeroorzaker obesitas niet specifiek aan te wijzen


Geplaatst op 14/09/2016 - 11:29  in: Diabetes

Beginnende type 2 diabetes kan eerste symptoom alvleesklierkanker zijn

Het begin van type 2 diabetes mellitus/prediabetes, met een duur van minder dan twee jaar, kan het eerste symptoom van pancreascarcinoom zijn, hebben onderzoekers van de Karelsuniversiteit in Praag ontdekt. De associatie wordt vooral gezien als er significant gewichtsverlies optreedt bij de patiënt. Opmerkelijk daarbij is dat langdurige type 2 diabetes op zijn beurt weer een risicofactor kan zijn voor het ontwikkelen van alvleesklierkanker.

Lees het hele artikel omtrentBeginnende type 2 diabetes kan eerste symptoom alvleesklierkanker zijn


Geplaatst op 14/09/2016 - 09:30  in: Diabetes

Pro-inflammatoir eiwit voorspelt overlijden bij type 2 diabetes

De niveaus van het angiopoietine-achtig eiwit 2 (Angptl2) bij patiënten met type 2 diabetes voorspellen het risico op overlijden. Zo hebben patiënten met een hoger niveau van dit eiwit een toegenomen risico te sterven aan een cardiovasculair event. Angptl2 is een pro-inflammatoir circulerend eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de vorming van bloedvaten, insulineresistentie en atherosclerose. Routinematig meten van Angptl2-concentraties zou voor de hand liggen.

Lees het hele artikel omtrentPro-inflammatoir eiwit voorspelt overlijden bij type 2 diabetes


Geplaatst op 13/09/2016 - 12:47  in: Diabetes

Linagliptine geeft betere uitkomsten bij type 2 diabetes en albuminurie

De DPP4-remmer linagliptine verbetert de glykemische controle bij type 2 diabetespatiënten met albuminurie. 'En dat is bijzonder bij deze moeilijke patiëntengroep, bij wie nou eenmaal veel middelen falen', zei Mark Cooper van het Diabetes Institute in Melbourne deze week op het congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in München. Hij zei dat tijdens een satellietsymposium over nierziekten bij type 2 diabetes waar onder meer de uitkomsten van de MARLINA-T2D trial werden besproken.

Lees het hele artikel omtrentLinagliptine geeft betere uitkomsten bij type 2 diabetes en albuminurie


Geplaatst op 13/09/2016 - 12:24  in: Diabetes

‘Snelle effect van BioChaperone Combo enorm voordeel’

Het snelle glucodynamische effect van het combinatiemiddel BioChaperone Combo (ultra-rapid insulin), is een enorm voordeel ten opzicht van enkelvoudige insulines. Dat stelde Gregory Meiffren van het Baker IDI heart and diabetes institute in Australië dinsdagochtend op het congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in München.

Lees het hele artikel omtrent‘Snelle effect van BioChaperone Combo enorm voordeel’


Geplaatst op 13/09/2016 - 10:00  in: Diabetes

EASD-congres 2016 in München in teken van complicaties

Het EASD-congres in München staat voornamelijk in het teken van complicaties. ‘We kunnen helaas spreken van een groot en toenemend probleem’, zei Mark Cooper, Chief Scientific Officer of the Baker IDI Heart & Diabetes Institute in Australië dinsdagochtend in de 48e Claude Bernard Lecture, vlak na de Opening Ceremony. Hij stond er onder meer bij stil dat in tegenstelling tot 30 jaar geleden nu bekend is dat complicaties het gevolg zijn van interacties tussen metabole en hemodynamische processen.

Lees het hele artikel omtrentEASD-congres 2016 in München in teken van complicaties