Luchtwegen

In het dossier Luchtwegen vindt u alle relevante informatie over luchtwegaandoeningen. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met redacteur Adri van Beelen: a.vanbeelen@bsl.nl.Geplaatst op 07/09/2016 - 15:00  in: Luchtwegen

Effect van nintedanib bij IPF-patiënten blijft ook op langere termijn bestaan

Behandeling van IPF-patiënten met nintedanib lijkt ook op langere tijd effectief, het middel lijkt in ieder geval gedurende drie jaar de ziekte te remmen. Dat blijkt uit de interim analyse van de INPULSIS-ON-studie, een vervolg op de eerdere INPULSIS-studie. De resultaten werden gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentEffect van nintedanib bij IPF-patiënten blijft ook op langere termijn bestaan


Geplaatst op 06/09/2016 - 17:45  in: Luchtwegen

'Wees voorzichtig met prednison bij mogelijke IPF-patiënten'

Longartsen zouden voorzichtig moeten zijn met een prednisonbehandeling bij ‘mogelijke IPF-patiënten’. Dat stelde de Nederlandse onderzoeker Ivo Wiertz van het St Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein tijdens een presentatie op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrent'Wees voorzichtig met prednison bij mogelijke IPF-patiënten'


Geplaatst op 06/09/2016 - 17:00  in: Luchtwegen

Minder exacerbaties bij COPD bij combinatie fluticasonfuroaat/vilanterol

COPD-patiënten die worden behandeld met een combinatie van fluticasonfuroaat en vilanterol hebben minder exacerbaties dan patiënten die hun normale onderhoudstherapie gebruiken. Dat blijkt uit de Salford Lung Study, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentMinder exacerbaties bij COPD bij combinatie fluticasonfuroaat/vilanterol


Geplaatst op 06/09/2016 - 15:32  in: Luchtwegen

Beweging zorgt voor minder depressie en angst bij COPD

Veel beweging zorgt bij COPD-patiënten met een depressie of angststoornis voor een vermindering van hun klachten. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de Nederlandse onderzoeker Gerben ter Riet van de Universiteit van Amsterdam, dat is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentBeweging zorgt voor minder depressie en angst bij COPD


Geplaatst op 06/09/2016 - 13:19  in: Luchtwegen

‘Personalised medicine voor IPF-patiënten is meer dan het zoeken naar de juiste medicatie’

Personalised medicine voor IPF-patiënten is niet alleen een kwestie van het vaststellen van genotypes en het zoeken naar de juiste medicatie, maar ook van 'patient centered care'. Dat zei Harold Collard van de University of California in San Francisco gisteren tijdens een symposium over personalised medicine voor IPF-patiënten, dat werd gehouden op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrent‘Personalised medicine voor IPF-patiënten is meer dan het zoeken naar de juiste medicatie’


Geplaatst op 06/09/2016 - 09:17  in: Luchtwegen

Vitamine-D lijkt astma-aanvallen te verminderen

Toevoeging van orale vitamine-D in aanvulling op astmamedicatie lijkt ernstige astma-aanvallen te verminderen. Dat blijkt uit een nieuwe Cochrane Review, die is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in London.

Lees het hele artikel omtrentVitamine-D lijkt astma-aanvallen te verminderen


Geplaatst op 05/09/2016 - 17:00  in: Luchtwegen

Combinatie bloedtest en exacerbatiegeschiedenis bepaalt effect toevoegen ICS

Maar voor een klein percentage COPD-patiënten, mensen met een geschiedenis van frequente exacerbaties en daarbij een verhoogde eosinofielencondentratie, kunnen baat hebben bij het toevoegen van een inhalatiecorticosteroïden (ICS) aan tiotropium en een LABA. Dat blijkt uit resultaten van het WISDOM-onderzoek dat is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentCombinatie bloedtest en exacerbatiegeschiedenis bepaalt effect toevoegen ICS


Geplaatst op 05/09/2016 - 15:58  in: Luchtwegen

Oudere patiënten reageren minder goed op behandeling van pulmonaire arteriële hypertensie

Oudere patiënten, tussen de 65 en 75 jaar, reageren minder goed op de behandeling van pulmonaire arteriële hypertensie. Het lijkt erop dat ze op hemodynamisch en klinisch gebied minder voordeel van de behandeling hebben. Daarnaast hebben ze vaker last van bijwerkingen. Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepresenteerd tijdens een postersessie op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentOudere patiënten reageren minder goed op behandeling van pulmonaire arteriële hypertensie


Geplaatst op 05/09/2016 - 15:13  in: Luchtwegen

Kleine baby’s hebben meer kans op astma en slechtere longfunctie

Er lijkt een link te zijn tussen de foetale grootte van een kind en de kans op astma op latere leeftijd. Vooral de foetale grootte in het eerste trimester van de zwangerschap is van belang. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepresenteerd op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentKleine baby’s hebben meer kans op astma en slechtere longfunctie