Luchtwegen

In het dossier Luchtwegen vindt u alle relevante informatie over luchtwegaandoeningen. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met redacteur Adri van Beelen: a.vanbeelen@bsl.nl.


Geplaatst op 15/02/2018 - 11:44  in: Mednet Topartsen

Aanmelding 25e Prix Galien van start

De aanmeldingsprocedure voor de Prix Galien is gestart. Tot 13 april kunnen geneesmiddelen en toponderzoekers als kandidaat worden aangemeld voor de Prix Galien Pharmaceutical Award en de Prix Galien Research Award. De nieuwe Prix Galien MedTech Award beloont aantoonbaar waardevolle innovaties in de zorg voor patiënt, mantelzorger en/of zorgverlener en beoogt deze te bekrachtigen.

Lees het hele artikel omtrentAanmelding 25e Prix Galien van startGeplaatst op 13/09/2017 - 12:05  in: Luchtwegen

Patiënten uit GOLD B-groep hebben baat bij behandeling met tripletherapie

Patiënten uit de GOLD B-groep hebben ook baat bij behandeling met de tripletherapie van een LAMA, LABA en ICS. Dat blijkt uit een late breaking abstract dat gisteren werd gepresenteerd op het congres van de Euopean Respiratory Society in Milaan. Het abstract werd besproken tijdens het symposium ‘The renaissance of effective respiratory care’, waar werd gesproken over het belang van de kleine luchtwegen, de behandeling met extrafijne deeltjes en de tripletherapie.

Lees het hele artikel omtrentPatiënten uit GOLD B-groep hebben baat bij behandeling met tripletherapie


Geplaatst op 13/09/2017 - 10:13  in: Luchtwegen

Combinatietherapie voor IPF-patiënten is veilig

Een gecombineerde therapie van pirfenidon en nintedanib voor IPF-patiënten lijkt veilig te zijn. Een onderzoek gedurende 24 weken wijst uit dat het merendeel van de patiënten de combinatietherapie goed verdraagt en dat de bijwerkingen niet veel verschillen van een monotherapie. Dat blijkt uit een poster die is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS). Marlies Wijsenbeek, longarts in het Erasmus MC, is een van de co-auteurs.

Lees het hele artikel omtrentCombinatietherapie voor IPF-patiënten is veilig


Geplaatst op 13/09/2017 - 10:08  in: Luchtwegen

‘De dood is onder longartsen nog steeds een taboe’

Een schandaal. Zo noemde Stefano Nava, longarts in het Bologna University Hospital, het feit dat de sessie ‘Communicating bad news’ die gepland was tijdens het ERS-congres, was gecancelled. “Omdat zich maar één persoon had aangemeld”, riep Nava uit. “Dat zegt al genoeg: de dood is nog steeds een taboe, ook onder longartsen.” Nava gaf tijdens de ERS een sessie over de communicatie van de prognose bij een chronische lunchtwegaandoening.

Lees het hele artikel omtrent‘De dood is onder longartsen nog steeds een taboe’


Geplaatst op 13/09/2017 - 09:59  in: Luchtwegen

‘Behandel gemetastaseerde longkanker meteen met checkpointremmers’

Checkpointremmers kunnen bij gemetastaseerde longkanker ook als eerstelijnsbehandeling worden ingezet. Deze behandeling is effectief en kent minder bijwerkingen dan chemotherapie. Dat stelde Achim Rittmeyer, longarts bij de Universiteit van Göttingen in een lezing tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Milaan.

Lees het hele artikel omtrent ‘Behandel gemetastaseerde longkanker meteen met checkpointremmers’


Geplaatst op 13/09/2017 - 09:54  in: Luchtwegen

Sport en dieet ook effectief voor non-obese astmapatiënten

Astmapatiënten zonder obesitas kunnen de astmasymptomen verminderen en hun kwaliteit van leven verbeteren door het volgen van een dieet en sporten. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Milaan.

Lees het hele artikel omtrentSport en dieet ook effectief voor non-obese astmapatiënten


Geplaatst op 12/09/2017 - 10:27  in: Luchtwegen

ERS in Oranje; een Nederlandse blik op ERS-congres

IPF, remissie van astma en de gevolgen van de GOLD-classificatie stonden centraal tijdens de voordrachten op het eerste ERS in Oranje Diner in Milaan. Enkele tientallen longartsen (in opleiding) luisterden tussen de gangen van het diner naar een aantal interessante voordrachten, die refereerden aan onderzoek op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Milaan.

Lees het hele artikel omtrentERS in Oranje; een Nederlandse blik op ERS-congres


Geplaatst op 12/09/2017 - 00:50  in: Luchtwegen

Hormoontherapie zorgt voor betere longfunctie bij menopauzale vrouwen

Menopauzale vrouwen die hormoontherapie gebruiken, hebben een betere longfunctie dan vrouwen die geen hormonen gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Milaan.

Lees het hele artikel omtrentHormoontherapie zorgt voor betere longfunctie bij menopauzale vrouwen


Geplaatst op 11/09/2017 - 15:29  in: Luchtwegen

Wijziging GOLD-richtlijnen heeft gevolgen voor medicatie COPD-patiënten

Na de wijziging van de GOLD-criteria voldoet maar een klein deel van de COPD-patiënten aan de criteria voor gebruik van inhalatiecorticosteroïden. Dat blijkt uit een posthoc-analyse van de Wisdom-studie, die is gespresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Milaan.

Lees het hele artikel omtrentWijziging GOLD-richtlijnen heeft gevolgen voor medicatie COPD-patiënten