Luchtwegen

In het dossier Luchtwegen vindt u alle relevante informatie over luchtwegaandoeningen. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met redacteur Adri van Beelen: a.vanbeelen@bsl.nl.


Geplaatst op 19/09/2018 - 10:36  in: Luchtwegen

Het microbioom in lage luchtwegen bij kinderen met cystische fibrose

Het microbioom van de lage luchtwegen verandert al op jonge leeftijd bij kinderen met cystische fibrose (CF). Dat blijkt uit een prospectief onderzoek onder meer dan 100 patiëntjes. De resultaten werden gepresenteerd op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society.

Lees het hele artikel omtrentHet microbioom in lage luchtwegen bij kinderen met cystische fibrose


Geplaatst op 19/09/2018 - 10:33  in: Luchtwegen

Kunstmatige intelligentie behulpzaam bij beoordeling longfunctietesten

De interpretatie van longfunctietesten en het stellen van de primaire diagnose vertonen een sterke variatie tussen artsen. Software gebaseerd op kunstmatige intelligentie (‘artificial intelligence’) kan een krachtige ondersteuning bieden om de huidige klinische praktijk te verbeteren, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Leuven.

Lees het hele artikel omtrentKunstmatige intelligentie behulpzaam bij beoordeling longfunctietesten


Geplaatst op 19/09/2018 - 10:29  in: Luchtwegen

Gesprek met verpleegkundige verbetert communicatie over einde-leven-zorg

Bij patiënten met vergevorderde COPD is onderzoek gedaan naar het effect van een gesprek met een verpleegkundige over de einde-leven-zorg. Een dergelijk gesprek bleek de arts-patiëntcommunicatie over dit onderwerp aanzienlijk te verbeteren zonder stress te geven bij de patiënt en naasten.

Lees het hele artikel omtrentGesprek met verpleegkundige verbetert communicatie over einde-leven-zorg


Geplaatst op 19/09/2018 - 10:23  in: Luchtwegen

Effect van roken op kwaliteit van leven en slaap

Roken is een bekende risicofactor voor een groot aantal chronische aandoeningen. Op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society werden resultaten gepresenteerd van een Portugese prospectieve studie naar het effect van roken op de kwaliteit van leven en de kwaliteit van slaap.

Lees het hele artikel omtrentEffect van roken op kwaliteit van leven en slaap


Geplaatst op 19/09/2018 - 10:14  in: Luchtwegen

Reslizumab ook in ‘real life’ veilig en effectief

Patiënten met ernstige eosinofiele astma die niet goed onder controle is, zijn gebaat bij een behandeling met reslizumab. Dat blijkt uit een Oostenrijkse prospectieve ‘real life’-studie onder 29 patiënten. Astmacontrole en longfunctie verbeteren significant en gebruik van corticosteroïden vermindert.

Lees het hele artikel omtrentReslizumab ook in ‘real life’ veilig en effectief


Geplaatst op 18/09/2018 - 12:03  in: Luchtwegen

Gerichte longdenervatietherapie is veilig en effectief

Gerichte longdenervatietherapie (TLD) is een nieuwe bronchoscopische therapie die de parasympathische zenuwsignalen in de long onderbreekt. De Groningse longarts Dirk-Jan Slebos onderzocht in een sham-controlled fase II-trial de veiligheid en effectiviteit van deze nieuwe therapie. TLD wordt goed verdragen, heeft weinig bijwerkingen en verlaagt respiratoire klachten.

Lees het hele artikel omtrentGerichte longdenervatietherapie is veilig en effectief


Geplaatst op 18/09/2018 - 11:58  in: Luchtwegen

Tripeltherapie verbetert kwaliteit van leven COPD-patiënten

Een aanvullende analyse van de gegevens over kwaliteit van leven uit de TRIBUTE-studie laat zien dat toedienen van tripeltherapie bij patiënten met matig tot ernstige COPD zowel overall als op verschillende domeinen een significante verbetering van kwaliteit van leven geeft.

Lees het hele artikel omtrentTripeltherapie verbetert kwaliteit van leven COPD-patiënten


Geplaatst op 18/09/2018 - 11:25  in: Luchtwegen

Nitraat-supplementen verbeteren uitkomsten longrevalidatie

Patiënten met COPD die in aanmerking komen voor longrevalidatie, hebben baat bij het innemen van nitraat-supplementen. Deze verbeteren het uithoudingsvermogen van de patiënt, met name bij COPD-patiënten die zuurstof gebruiken. Dit blijkt uit Brits onderzoek dat gepresenteerd werd op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society.

Lees het hele artikel omtrentNitraat-supplementen verbeteren uitkomsten longrevalidatie


Geplaatst op 18/09/2018 - 11:16  in: Luchtwegen

CARAT is nuttig instrument voor Astma/COPD-dienst

Gronings onderzoek laat zien dat CARAT (Control of Allergic Rhinitis and Asthma Test) een nuttig en aanvullend instrument is op de ACQ-scorelijst voor gebruik bij de Astma/COPD-diensten. Het behandeladvies blijft hetzelfde, ongeacht welke vragenlijst wordt gebruikt.

Lees het hele artikel omtrentCARAT is nuttig instrument voor Astma/COPD-dienst


Geplaatst op 18/09/2018 - 11:13  in: Luchtwegen

Managen van eigen gezondheid verbetert door begeleiding

Een Nederlandse pilotstudie laat zien dat een diagnostisch traject in de tweede lijn het zelfmanagement van patiënten met astma en COPD aanzienlijk kan verbeteren. Bij patiënten met astma is het effect sterker dan bij COPD-patiënten.

Lees het hele artikel omtrentManagen van eigen gezondheid verbetert door begeleiding