Luchtwegen

In het dossier Luchtwegen vindt u alle relevante informatie over luchtwegaandoeningen. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met redacteur Adri van Beelen: a.vanbeelen@bsl.nl.


Geplaatst op 17/09/2018 - 12:58  in: Luchtwegen

Kebab klaarmaken is riskant werk

In kebabrestaurants worden hoge concentraties PM10 en PM2,5 gevonden. Dit blijkt uit metingen in 3 verschillende kebabrestaurants in de Turkse provincie Urfa, waar in het totaal 57 mannelijke medewerkers werkzaam waren. De medewerkers hadden veel respiratoire klachten.

Lees het hele artikel omtrentKebab klaarmaken is riskant werk


Geplaatst op 17/09/2018 - 12:51  in: Luchtwegen

Toegang tot nieuwe geneesmiddelen voor IPF nog beperkt

Hoewel er de afgelopen jaren 2 nieuwe geneesmiddelen voor patiënten met IPF beschikbaar zijn gekomen, blijkt het aantal patiënten dat deze middelen voorgeschreven krijgt nog beperkt. Dit zijn de resultaten van een studie waar 41 landen over alle continenten aan meededen.

Lees het hele artikel omtrentToegang tot nieuwe geneesmiddelen voor IPF nog beperkt


Geplaatst op 17/09/2018 - 12:42  in: Luchtwegen

Snelle eenvoudige test voor het aantonen van virale infecties

Een nieuwe diagnostische test kan binnen 50 minuten aantonen of een patiënt een virale respiratoire infectie heeft. Dit voorkomt onnodig antibioticagebruik en vermindert ziekenhuisopnames of de duur ervan. Dit zijn de resultaten van Brits onderzoek onder ruim duizend patiënten met acuut respiratoire symptomen.

Lees het hele artikel omtrentSnelle eenvoudige test voor het aantonen van virale infecties


Geplaatst op 17/09/2018 - 12:39  in: Luchtwegen

Astma verhoogt risico op obesitas

Het is bekend dat obesitas een risicofactor is voor het ontwikkelen van astma. Nu blijkt uit gegevens van de European Community Respiratory Health Survey (ECRHS) de relatie ook andersom te bestaan: het hebben van astma vergroot de kans op obesitas.

Lees het hele artikel omtrentAstma verhoogt risico op obesitas


Geplaatst op 17/09/2018 - 11:55  in: Luchtwegen

Elektronische neus kan longkanker in vroeg stadium opsporen

Op de jaarlijkse bijeenkomst van de European Respiratory Society werden diverse Nederlandse onderzoeken gepresenteerd naar de vroege opsporing van longkanker met behulp van de eNose. De resultaten van deze onderzoeken laten zien dat de eNose hierbij zeer behulpzaam kan zijn.

Lees het hele artikel omtrentElektronische neus kan longkanker in vroeg stadium opsporen


Geplaatst op 30/05/2018 - 11:19  in: Luchtwegen

Belangrijke stap voorwaarts bij behandeling atopische dermatitis?

Het IL33-antilichaam ANB020 heeft in een kleinschalige fase IIa-studie bijzonder goede resultaten geboekt bij 12 patiënten met volwassen patiënten met matige tot ernstige atopische dermatitis.1 Als deze resultaten in grootschaliger studies herhaald kunnen worden, zou dat volgens de onderzoekers een belangrijke stap voorwaarts zijn bij de behandeling van deze aandoening.

Lees het hele artikel omtrentBelangrijke stap voorwaarts bij behandeling atopische dermatitis?


Geplaatst op 30/05/2018 - 11:17  in: Luchtwegen

Een veilige, kortdurende immunotherapie tegen graspollenallergie

Een recombinant hypoallergeen vaccin tegen graspollenallergie was in de hoogst geteste dosis klinisch effectief en veilig en werd goed verdragen.1 Deze subcutane immunotherapie heet BM32 en is de eerste van een nieuwe klasse van allergievaccins. Hij is inmiddels getest in drie fase II-studies bij in totaal ruim 250 patiënten.

Lees het hele artikel omtrentEen veilige, kortdurende immunotherapie tegen graspollenallergie


Geplaatst op 30/05/2018 - 11:14  in: Luchtwegen

Bestaat de 'atopic march' eigenlijk wel?

Het idee van de 'atopic march' is algemeen geaccepteerd en ook terug te vinden in de leerboeken. Dit paradigma houdt in dat een kind met atopische dermatitis op latere leeftijd een verhoogde kans heeft op luchtwegaandoeningen, met name astma en allergische rhino-conjuntivitis. In een gloedvol betoog noemde prof. dr. A. Custovic uit Londen de atopic march een obstakel voor genuanceerdere concepten.

Lees het hele artikel omtrentBestaat de 'atopic march' eigenlijk wel?


Geplaatst op 30/05/2018 - 11:11  in: Luchtwegen

Analyse uitgeademde lucht helpt diagnose en behandelkeuze astma

Met behulp van een hiërarchisch model voor de analyse van metingen van de eNose, kunnen kinderen worden geïdentificeerd die astma hebben.1 Ook kan het model persisterende astma van intermitterende astma onderscheiden. Daarmee kan het een praktisch instrument zijn bij de beslissing van de arts om een kind met astma wel of geen corticosteroïden voor te schrijven.

Lees het hele artikel omtrentAnalyse uitgeademde lucht helpt diagnose en behandelkeuze astma


Geplaatst op 30/05/2018 - 10:59  in: Luchtwegen

JAK1-remmer veelbelovend bij atopische dermatitis

De selectieve JAK1-remmer upadacitinib laat in een fase II-studie bij atopische dermatitis (AD) al op de tweede dag effecten zien op pruritus.1 Verbeteringen van de huid traden ook snel op: bij de eerste visite in de tweede week. De veiligheid en verdraagbaarheid van deze small molecule waren goed. Dit zijn redenen genoeg om fase III-studies op te zetten.

Lees het hele artikel omtrentJAK1-remmer veelbelovend bij atopische dermatitis