Luchtwegen

In het dossier Luchtwegen vindt u alle relevante informatie over luchtwegaandoeningen. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met redacteur Adri van Beelen: a.vanbeelen@bsl.nl.


Geplaatst op 22/05/2018 - 10:59  in: Luchtwegen

Screening van COPD-patiënten op longkanker

SAN DIEGO - Er is een duidelijke relatie tussen COPD en longkanker. De GOLD-richtlijn vermeldt longkanker als een van de comorbiditeiten bij COPD. Wordt het tijd dat COPD-patiënten gescreend gaan worden op longkanker? Tijdens het jaarlijkse congres van de American Thoracic Society gingen voor- en tegenstanders met elkaar in debat.

Lees het hele artikel omtrentScreening van COPD-patiënten op longkanker


Geplaatst op 22/05/2018 - 10:55  in: Luchtwegen

Stabiele COPD-patiënten hebben geen inhalatiecorticosteroïden nodig

SAN DIEGO – Bij COPD-patiënten die weinig tot geen exacerbaties hebben, is het gebruik van inhalatiecorticosteroïden (ICS) vaak niet nodig en voldoet een combinatiepreparaat met LABA/LAMA. Dat blijkt uit een Canadese studie waarvan de resultaten op het jaarlijkse congres van de American Thoracic Society gepresenteerd werden. Het is de eerste studie die het stoppen van gebruik van ICS onderzocht bij patiënten die al langere tijd triple therapie gebruiken.

Lees het hele artikel omtrentStabiele COPD-patiënten hebben geen inhalatiecorticosteroïden nodig


Geplaatst op 22/05/2018 - 10:52  in: Luchtwegen

Nieuwe biological voor behandeling ernstig astma

SAN DIEGO - Bij patiënten met ernstig astma die orale corticosteroïden (OCS) gebruiken, blijkt behandeling met dupilumab het gebruik van OCS significant te verlagen. Ook verminderde het aantal ernstige exacerbaties door gebruik van dupilumab en verbeterde de FEV1. Dit zijn de belangrijkste resultaten van twee fase-3 studies: QUEST en VENTURE.

Lees het hele artikel omtrentNieuwe biological voor behandeling ernstig astma


Geplaatst op 15/02/2018 - 11:44  in: Mednet Topartsen

Aanmelding 25e Prix Galien van start

De aanmeldingsprocedure voor de Prix Galien is gestart. Tot 13 april kunnen geneesmiddelen en toponderzoekers als kandidaat worden aangemeld voor de Prix Galien Pharmaceutical Award en de Prix Galien Research Award. De nieuwe Prix Galien MedTech Award beloont aantoonbaar waardevolle innovaties in de zorg voor patiënt, mantelzorger en/of zorgverlener en beoogt deze te bekrachtigen.

Lees het hele artikel omtrentAanmelding 25e Prix Galien van start


Geplaatst op 13/09/2017 - 12:05  in: Luchtwegen

Patiënten uit GOLD B-groep hebben baat bij behandeling met tripletherapie

Patiënten uit de GOLD B-groep hebben ook baat bij behandeling met de tripletherapie van een LAMA, LABA en ICS. Dat blijkt uit een late breaking abstract dat gisteren werd gepresenteerd op het congres van de Euopean Respiratory Society in Milaan. Het abstract werd besproken tijdens het symposium ‘The renaissance of effective respiratory care’, waar werd gesproken over het belang van de kleine luchtwegen, de behandeling met extrafijne deeltjes en de tripletherapie.

Lees het hele artikel omtrentPatiënten uit GOLD B-groep hebben baat bij behandeling met tripletherapie


Geplaatst op 13/09/2017 - 10:13  in: Luchtwegen

Combinatietherapie voor IPF-patiënten is veilig

Een gecombineerde therapie van pirfenidon en nintedanib voor IPF-patiënten lijkt veilig te zijn. Een onderzoek gedurende 24 weken wijst uit dat het merendeel van de patiënten de combinatietherapie goed verdraagt en dat de bijwerkingen niet veel verschillen van een monotherapie. Dat blijkt uit een poster die is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS). Marlies Wijsenbeek, longarts in het Erasmus MC, is een van de co-auteurs.

Lees het hele artikel omtrentCombinatietherapie voor IPF-patiënten is veilig


Geplaatst op 13/09/2017 - 10:08  in: Luchtwegen

‘De dood is onder longartsen nog steeds een taboe’

Een schandaal. Zo noemde Stefano Nava, longarts in het Bologna University Hospital, het feit dat de sessie ‘Communicating bad news’ die gepland was tijdens het ERS-congres, was gecancelled. “Omdat zich maar één persoon had aangemeld”, riep Nava uit. “Dat zegt al genoeg: de dood is nog steeds een taboe, ook onder longartsen.” Nava gaf tijdens de ERS een sessie over de communicatie van de prognose bij een chronische lunchtwegaandoening.

Lees het hele artikel omtrent‘De dood is onder longartsen nog steeds een taboe’


Geplaatst op 13/09/2017 - 09:59  in: Luchtwegen

‘Behandel gemetastaseerde longkanker meteen met checkpointremmers’

Checkpointremmers kunnen bij gemetastaseerde longkanker ook als eerstelijnsbehandeling worden ingezet. Deze behandeling is effectief en kent minder bijwerkingen dan chemotherapie. Dat stelde Achim Rittmeyer, longarts bij de Universiteit van Göttingen in een lezing tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Milaan.

Lees het hele artikel omtrent ‘Behandel gemetastaseerde longkanker meteen met checkpointremmers’


Geplaatst op 13/09/2017 - 09:54  in: Luchtwegen

Sport en dieet ook effectief voor non-obese astmapatiënten

Astmapatiënten zonder obesitas kunnen de astmasymptomen verminderen en hun kwaliteit van leven verbeteren door het volgen van een dieet en sporten. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Milaan.

Lees het hele artikel omtrentSport en dieet ook effectief voor non-obese astmapatiënten


Geplaatst op 12/09/2017 - 10:27  in: Luchtwegen

ERS in Oranje; een Nederlandse blik op ERS-congres

IPF, remissie van astma en de gevolgen van de GOLD-classificatie stonden centraal tijdens de voordrachten op het eerste ERS in Oranje Diner in Milaan. Enkele tientallen longartsen (in opleiding) luisterden tussen de gangen van het diner naar een aantal interessante voordrachten, die refereerden aan onderzoek op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Milaan.

Lees het hele artikel omtrentERS in Oranje; een Nederlandse blik op ERS-congres