Luchtwegen

In het dossier Luchtwegen vindt u alle relevante informatie over luchtwegaandoeningen. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met redacteur Adri van Beelen: a.vanbeelen@bsl.nl.


Geplaatst op 12/09/2017 - 00:50  in: Luchtwegen

Hormoontherapie zorgt voor betere longfunctie bij menopauzale vrouwen

Menopauzale vrouwen die hormoontherapie gebruiken, hebben een betere longfunctie dan vrouwen die geen hormonen gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Milaan.

Lees het hele artikel omtrentHormoontherapie zorgt voor betere longfunctie bij menopauzale vrouwen


Geplaatst op 11/09/2017 - 15:29  in: Luchtwegen

Wijziging GOLD-richtlijnen heeft gevolgen voor medicatie COPD-patiënten

Na de wijziging van de GOLD-criteria voldoet maar een klein deel van de COPD-patiënten aan de criteria voor gebruik van inhalatiecorticosteroïden. Dat blijkt uit een posthoc-analyse van de Wisdom-studie, die is gespresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Milaan.

Lees het hele artikel omtrentWijziging GOLD-richtlijnen heeft gevolgen voor medicatie COPD-patiënten


Geplaatst op 11/09/2017 - 12:20  in: Luchtwegen

Nieuwe ERS-richtlijnen voor non-invasieve beademing

De European Respiratory Society (ERS) heeft tijdens het jaarlijkse congres nieuwe richtlijnen gepresenteerd voor non-invasieve beademing. De auteurs geven voor verschillende acute situaties aan of non-invasieve beademing wordt aangeraden en hoeveel bewijs hiervoor is.

Lees het hele artikel omtrentNieuwe ERS-richtlijnen voor non-invasieve beademing


Geplaatst op 11/09/2017 - 10:36  in: Luchtwegen

'Behandel ernstige astma volgens een multidimensionaal model’

Ernstige astma moet worden behandeld volgens een multidimensionaal model, waarbij er wordt gekeken naar het klinische fenotype, de conditie van de luchtwegen, comorbiditeit en riscofactoren. Vanuit dat model kan een gerichte therapie worden gevonden. Dat zei prof. Peter Gibson, van de University in Newcastle (Australië), gisteren tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Milaan.

Lees het hele artikel omtrent'Behandel ernstige astma volgens een multidimensionaal model’


Geplaatst op 11/09/2017 - 10:23  in: Luchtwegen

Gebruik protonpompremmers mogelijke risicofactor voor kinderen met CF

Kinderen met cystic fibrose die protonpompremmers gebruiken, lijken een hogere kans te hebben op exacerbaties en verslechtering van de longfunctie. Dat blijkt uit een poster van een onderzoeksgroep van Maastricht UMC+, dat werd gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Milaan

Lees het hele artikel omtrentGebruik protonpompremmers mogelijke risicofactor voor kinderen met CF


Geplaatst op 11/09/2017 - 00:52  in: Luchtwegen

Meer luchtwegklachten bij rokers die ook e-sigaretten gebruiken

Mensen die roken én e-sigaretten gebruiken, hebben meer last van luchtwegklachten als een aanhoudende hoest, piepende ademhaling en slijm ophoesten. Dat blijkt uit onderzoek van de Umea University in Zweden, dat is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS).

Lees het hele artikel omtrentMeer luchtwegklachten bij rokers die ook e-sigaretten gebruiken


Geplaatst op 11/09/2017 - 00:00  in: Luchtwegen

Kinderen met astma krijgen regelmatig onnodig antibiotica voorgeschreven

Kinderen met astma krijgen regelmatig antibiotica voorgeschreven, terwijl dit niet nodig is. Gemiddeld krijgen ze 1,6 keer vaker antibiotica dan gezonde kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse arts-onderzoek Esmé Baan van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, dat is gepresenteerd op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Milaan.

Lees het hele artikel omtrentKinderen met astma krijgen regelmatig onnodig antibiotica voorgeschreven


Geplaatst op 10/09/2017 - 17:10  in: Luchtwegen

Telemonitoring bij CPAP-patiënten vergroot therapietrouw

OSAS-patiënten met een hoog cardiovaculair risico, die CPAP gebruiken, hebben een hogere therapietrouw als zij worden gevolgd via telemonitoring. De telemonitoring heeft geen invloed op het verlagen van de bloeddruk of het verhogen van de fysieke activiteit. Dat blijkt uit een gerandomiseerd onderzoek dat als ‘late breaking abstract’ is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Milaan.

Lees het hele artikel omtrentTelemonitoring bij CPAP-patiënten vergroot therapietrouw


Geplaatst op 10/09/2017 - 14:06  in: Luchtwegen

Negentig procent van COPD-patiënten is niet eerlijk over ziekte tegen arts

Negen op de tien COPD-patiënten hebben geen open vertrouwensrelatie met hun arts. Daardoor vertellen ze nauwelijks over de last en moeilijkheden die hun ziekte in het dagelijks leven met zich meebrengt. Ook over het al dan niet stoppen met roken of het doen van oefeningen wordt niet altijd open gecommuniceerd. Dat blijkt uit een onderzoek, dat is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Milaan.

Lees het hele artikel omtrentNegentig procent van COPD-patiënten is niet eerlijk over ziekte tegen arts


Geplaatst op 06/09/2017 - 14:35  in: Luchtwegen

IPF, COPD en infecties centraal op informeel diner ERS in ORANJE

Succes en uitdagingen bij het behandelen van IPF staat onder meer op het programma van het diner ERS in ORANJE, maandag 11 september in Milaan. Marlies Wijsenbeek-Lourens, longarts in Erasmus MC Rotterdam, spreekt hierover. Verder is er ook aandacht voor luchtweginfecties en de behandeling van COPD. Het diner vindt plaats in het kader van het ERS-congres in Milaan. Deze unieke bijeenkomst biedt de gelegenheid om nieuwe ontwikkelingen voor ons eigen land te bespreken, in lezingen, maar ook bij het diner en de borrel. Het diner is gratis bij te wonen.

Lees het hele artikel omtrentIPF, COPD en infecties centraal op informeel diner ERS in ORANJE