Luchtwegen

In het dossier Luchtwegen vindt u alle relevante informatie over luchtwegaandoeningen. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met redacteur Adri van Beelen: a.vanbeelen@bsl.nl.


Geplaatst op 22/05/2017 - 10:28  in: Luchtwegen

Arts en patiënt denken verschillend over de behandeling

Er is een discrepantie tussen de informatie die patiënten willen krijgen en de informatie die ze van artsen krijgen. Dat is naar voren gekomen uit een recente analyse, waar onder andere dr. Marlies Wijsenbeek (Erasmus MC, Rotterdam) een bijdrage aan leverde. Een proactieve benadering is beter dan watchful waiting.

Lees het hele artikel omtrentArts en patiënt denken verschillend over de behandeling


Geplaatst op 22/05/2017 - 10:23  in: Luchtwegen

Het effect van longkankerscreening op stoppen met roken

Screenen op longkanker heeft een aantal paradoxale effecten op stoppen met roken. Enerzijds is een positieve uitslag een motivatie om te stoppen, anderzijds kan de stress door een positieve uitslag het stoppen bemoeilijken. Een negatieve uitslag kan ten onrechte de roker geruststellen. “Het is belangrijk dat longkankerscreening geïntegreerd wordt met stoppen-met-roken programma’s,” aldus Carlijn van der Aalst, postdoc onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “Er is onderzoek nodig naar welk programma de beste resultaten geeft.”

Lees het hele artikel omtrentHet effect van longkankerscreening op stoppen met roken


Geplaatst op 22/05/2017 - 10:04  in: Luchtwegen

Back to the future

In het huidige online tijdperk is er steeds meer belangstelling voor de invloed van informatietechnologie binnen de longziekten. Tijdens de ATS was een volledige sessie gewijd aan de verzameling en rapportage van data door middel van apparatuur die wordt gedragen door patiënten. “Ons vermogen om gegevens in real-world situaties te verzamelen en te gebruiken, is aanzienlijke toegenomen”, aldus sessievoorzitter Ted Reiss.

Lees het hele artikel omtrentBack to the future


Geplaatst op 22/05/2017 - 10:01  in: Luchtwegen

Bijna kwart van patiënten met pneumonie reageert niet op behandeling

Van de patiënten met community acquired pneumonie (CAP) die een antibioticum voorgeschreven krijgen, reageert ruim 22% niet op de behandeling. Dit blijkt uit een Amerikaanse studie onder ruim 250 duizend patiënten met CAP. De richtlijnen zijn gebaseerd op de gegevens uit gerandomiseerde klinische trials en geven aan welk antibioticum voorgeschreven moet worden. Er zijn echter grootschalige real-world data nodig om de behandelstrategieën te optimaliseren en risicofactoren die gepaard gaan met falen van therapie, te identificeren.

Lees het hele artikel omtrentBijna kwart van patiënten met pneumonie reageert niet op behandeling


Geplaatst op 22/05/2017 - 09:59  in: Luchtwegen

Drie wetenschappers in het zonnetje gezet

Tijdens de openingsceremonie kregen drie artsen een award voor hun bijdragen aan de respiratoire en intensieve zorg en slaapgeneeskunde. Daarnaast hield een Nobelprijswinnaar een keynote presentatie.

Lees het hele artikel omtrentDrie wetenschappers in het zonnetje gezetGeplaatst op 07/09/2016 - 15:00  in: Luchtwegen

Effect van nintedanib bij IPF-patiënten blijft ook op langere termijn bestaan

Behandeling van IPF-patiënten met nintedanib lijkt ook op langere tijd effectief, het middel lijkt in ieder geval gedurende drie jaar de ziekte te remmen. Dat blijkt uit de interim analyse van de INPULSIS-ON-studie, een vervolg op de eerdere INPULSIS-studie. De resultaten werden gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentEffect van nintedanib bij IPF-patiënten blijft ook op langere termijn bestaan


Geplaatst op 06/09/2016 - 17:45  in: Luchtwegen

'Wees voorzichtig met prednison bij mogelijke IPF-patiënten'

Longartsen zouden voorzichtig moeten zijn met een prednisonbehandeling bij ‘mogelijke IPF-patiënten’. Dat stelde de Nederlandse onderzoeker Ivo Wiertz van het St Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein tijdens een presentatie op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrent'Wees voorzichtig met prednison bij mogelijke IPF-patiënten'


Geplaatst op 06/09/2016 - 17:00  in: Luchtwegen

Minder exacerbaties bij COPD bij combinatie fluticasonfuroaat/vilanterol

COPD-patiënten die worden behandeld met een combinatie van fluticasonfuroaat en vilanterol hebben minder exacerbaties dan patiënten die hun normale onderhoudstherapie gebruiken. Dat blijkt uit de Salford Lung Study, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentMinder exacerbaties bij COPD bij combinatie fluticasonfuroaat/vilanterol


Geplaatst op 06/09/2016 - 15:32  in: Luchtwegen

Beweging zorgt voor minder depressie en angst bij COPD

Veel beweging zorgt bij COPD-patiënten met een depressie of angststoornis voor een vermindering van hun klachten. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de Nederlandse onderzoeker Gerben ter Riet van de Universiteit van Amsterdam, dat is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentBeweging zorgt voor minder depressie en angst bij COPD