Luchtwegen

In het dossier Luchtwegen vindt u alle relevante informatie over luchtwegaandoeningen. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met redacteur Adri van Beelen: a.vanbeelen@bsl.nl.


Geplaatst op 06/09/2016 - 13:19  in: Luchtwegen

‘Personalised medicine voor IPF-patiënten is meer dan het zoeken naar de juiste medicatie’

Personalised medicine voor IPF-patiënten is niet alleen een kwestie van het vaststellen van genotypes en het zoeken naar de juiste medicatie, maar ook van 'patient centered care'. Dat zei Harold Collard van de University of California in San Francisco gisteren tijdens een symposium over personalised medicine voor IPF-patiënten, dat werd gehouden op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrent‘Personalised medicine voor IPF-patiënten is meer dan het zoeken naar de juiste medicatie’


Geplaatst op 06/09/2016 - 09:17  in: Luchtwegen

Vitamine-D lijkt astma-aanvallen te verminderen

Toevoeging van orale vitamine-D in aanvulling op astmamedicatie lijkt ernstige astma-aanvallen te verminderen. Dat blijkt uit een nieuwe Cochrane Review, die is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in London.

Lees het hele artikel omtrentVitamine-D lijkt astma-aanvallen te verminderen


Geplaatst op 05/09/2016 - 17:00  in: Luchtwegen

Combinatie bloedtest en exacerbatiegeschiedenis bepaalt effect toevoegen ICS

Maar voor een klein percentage COPD-patiënten, mensen met een geschiedenis van frequente exacerbaties en daarbij een verhoogde eosinofielencondentratie, kunnen baat hebben bij het toevoegen van een inhalatiecorticosteroïden (ICS) aan tiotropium en een LABA. Dat blijkt uit resultaten van het WISDOM-onderzoek dat is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentCombinatie bloedtest en exacerbatiegeschiedenis bepaalt effect toevoegen ICS


Geplaatst op 05/09/2016 - 15:58  in: Luchtwegen

Oudere patiënten reageren minder goed op behandeling van pulmonaire arteriële hypertensie

Oudere patiënten, tussen de 65 en 75 jaar, reageren minder goed op de behandeling van pulmonaire arteriële hypertensie. Het lijkt erop dat ze op hemodynamisch en klinisch gebied minder voordeel van de behandeling hebben. Daarnaast hebben ze vaker last van bijwerkingen. Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepresenteerd tijdens een postersessie op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentOudere patiënten reageren minder goed op behandeling van pulmonaire arteriële hypertensie


Geplaatst op 05/09/2016 - 15:13  in: Luchtwegen

Kleine baby’s hebben meer kans op astma en slechtere longfunctie

Er lijkt een link te zijn tussen de foetale grootte van een kind en de kans op astma op latere leeftijd. Vooral de foetale grootte in het eerste trimester van de zwangerschap is van belang. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepresenteerd op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentKleine baby’s hebben meer kans op astma en slechtere longfunctie


Geplaatst op 05/09/2016 - 12:23  in: Luchtwegen

Benralizumab vermindert aantal exacerbaties bij ernstige astma

Het middel benralizumab vermindert het aantal exacerbaties, verbetert de longfunctie en reduceert astmasymptomen bij patiënten met ernstige eosinophilic astma. Dat blijkt uit twee studies, die vandaag zijn gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen. Beide studies zijn vandaag gepubliceerd in The Lancet.

Lees het hele artikel omtrentBenralizumab vermindert aantal exacerbaties bij ernstige astma


Geplaatst op 05/09/2016 - 09:35  in: Luchtwegen

Patiënten met COPD overlijden het liefst gesedeerd

Patiënten met COPD kunnen goed aangeven wat hun voorkeuren zijn rondom hun sterven. Bijna de helft van de ondervraagden, 49 procent, wil overlijden terwijl ze gesedeerd zijn. Ruim 20 procent wil het liefst overlijden terwijl ze vol bij bewustzijn zijn. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek dat is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentPatiënten met COPD overlijden het liefst gesedeerd


Geplaatst op 04/09/2016 - 19:57  in: Luchtwegen

Sterke associatie tussen OSAS en artrose

Er is een sterke associatie tussen obstructief slaapapneu (OSAS) en artritis. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepresenteerd op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentSterke associatie tussen OSAS en artrose


Geplaatst op 04/09/2016 - 19:28  in: Luchtwegen

Speciale kliniek voor eerste hulp aan longpatiënten vermindert ziekenhuisopnames

Een multidisciplinaire eerstehulpkliniek voor patiënten met luchtwegproblemen is kosteneffectief en kan het aantal ziekenhuisopnames verminderen. Dat blijkt uit onderzoek in de Rapid Access Respiratory Clinic (RARC) in Noord-Ierland, dat is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentSpeciale kliniek voor eerste hulp aan longpatiënten vermindert ziekenhuisopnames


Geplaatst op 04/09/2016 - 19:21  in: Luchtwegen

Minder exacerbaties en verbeterde longfunctie bij triple-therapie voor COPD

Triple-therapie bij patiënten met COPD leidt tot minder exacerbaties, zorgt voor een significant verbeterde longfunctie en vermindert benauwdheid. Dat blijkt uit resultaten van twee studies die zijn gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen. Een van de studies, de TRILOGY-studie, is gepubliceerd in een speciale ERS-editie van The Lancet.

Lees het hele artikel omtrentMinder exacerbaties en verbeterde longfunctie bij triple-therapie voor COPD