Mijn Praktijk

In het dossier Mijn Praktijk vindt u alle relevante informatie over uw praktijkvoering. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met Anouk Middelkamp: a.middelkamp@bsl.nl.


Geplaatst op 02/09/2015 - 08:00  in: Mijn Praktijk

Nieuwe website voor huisartsen: Praktische huisartsgeneeskunde

Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum introduceert een nieuwe website voor huisartsen: Praktische Huisartsgeneeskunde. Op de website, die hoort bij het tijdschrift Praktische Huisartsgeneeskunde, staat een flink aantal gratis en geaccrediteerde e-learnings. Ook vindt de huisarts hier praktische casussen, Q and A's, informatie over kleine klachten en achtergrondartikelen. Via 'Lees verder' kunt u naar de website...

Lees het hele artikel omtrentNieuwe website voor huisartsen: Praktische huisartsgeneeskunde


Geplaatst op 29/06/2015 - 09:13  in: Mijn Praktijk

KNMG maakt richtlijn voor omgaan met medische apps

De KNMG ontwikkelt dit najaar een richtlijn voor artsen over hoe om te gaan met medische apps. Een belangrijke focus in de richtlijn is het helpen van artsen bij het inschatten van de betrouwbaarheid en de kwaliteit van medische apps.

Lees het hele artikel omtrentKNMG maakt richtlijn voor omgaan met medische apps


Geplaatst op 15/06/2015 - 08:20  in: Mijn Praktijk

Huisartsen moeten onderhandelingspositie hebben

Huisartsen moeten regionaal of landelijk met zorgverzekeraar kunnen onderhandelen. Dat zei minister Schippers van Volksgezondheid op een manifestatie van het actiecomité 'Het roer moet om'. Dit meldt de NOS.

Lees het hele artikel omtrentHuisartsen moeten onderhandelingspositie hebben


Geplaatst op 11/05/2015 - 11:56  in: Mijn Praktijk

Medicatiebeoordeling wordt beter

[PARTNER] De Inspectie voor de Gezondheidszorg is akkoord gegaan met het voorstel van LHV en KNMP om een meer realistisch kader te hanteren voor toezicht op medicatiebeoordeling door huisartsen en apothekers. Daardoor kunnen de huisartsen en apothekers zich nu richten op een beperktere, gerichte patiëntenpopulatie en krijgen ze de kans om de samenwerking geleidelijk intensiever te maken. Dit meldt de LHV.

Lees het hele artikel omtrentMedicatiebeoordeling wordt beter


Geplaatst op 29/04/2015 - 09:30  in: Mijn Praktijk

Uitwisseling gegevens huisarts en fysiotherapeut

Er bestaat overeenstemming over de richtlijn hoe gegevens tussen huisarts en fysiotherapeut moeten worden uitgewisseld. Gebruik en implementatie van deze richtlijn ondersteunt de samenwerkingsafspraken die in 2010 door het Nederlands Huisartsen Genootschap en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie zijn gemaakt.

Lees het hele artikel omtrentUitwisseling gegevens huisarts en fysiotherapeut


Geplaatst op 11/03/2015 - 11:09  in: Mijn Praktijk

Visitatieprogramma niet verplicht voor geaccrediteerde praktijken

Huisartsen die werken in een geaccrediteerde praktijk hoeven niet verplicht deel te nemen aan het visitatieprogramma. Dat hebben LHV en NHG besloten na kritiek vanuit de achterban.

Lees het hele artikel omtrentVisitatieprogramma niet verplicht voor geaccrediteerde praktijken


Geplaatst op 05/03/2015 - 13:51  in: CVRM

'Brede implementatie vasculair risicomanagement verbetert hypertensiezorg'

De controle van de bloeddruk bij patiënten die een myocardinfarct hebben doorgemaakt is van een matig niveau. Dat erkennen voorzitter en vasculair internist Jaap Deinum en huisarts Talip Tumkaya uit het bestuur van de Nederlandse Hypertensievereniging (NHV) in reactie op de publicatie van de EUROASPIRE-IV studie. Beide bestuursleden zien de oplossing in een betere samenwerking tussen de tweede en eerste lijn.

Lees het hele artikel omtrent'Brede implementatie vasculair risicomanagement verbetert hypertensiezorg'


Geplaatst op 04/03/2015 - 14:26  in: Financieel

Huisartsen moeten patiëntenaantallen doorgeven voor LSP-vergoeding

Huisartsen die in aanmerking willen komen voor een LSP-vergoeding, moeten hun patiëntenaantallen doorgeven aan de VZVZ. Dat meldt de LHV.

Lees het hele artikel omtrentHuisartsen moeten patiëntenaantallen doorgeven voor LSP-vergoeding


Geplaatst op 03/03/2015 - 16:01  in: Mijn Praktijk

Slechts enkele empathische woorden doen slechtnieuwsgesprek beter beklijven

Slechts enkele invoelende opmerkingen van de arts tijdens een slechtnieuwsgesprek verminderen de angst en onzekerheid van patiënten met kanker en zorgt er voor dat ze meer onthouden. 38 seconden extra tijd voor het consult, maakt het verschil. Dat blijkt uit publicaties van onderzoek van het Nivel in Health Psychology en patient Education and Counseling.

Lees het hele artikel omtrentSlechts enkele empathische woorden doen slechtnieuwsgesprek beter beklijven


Geplaatst op 02/03/2015 - 14:33  in: Mijn Praktijk

'Vormen van netwerk in ouderenzorg kost tijd'

Het vormen van een netwerk in de zorg voor kwetsbare ouderen kost tijd en levert niet op heel korte termijn resultaten op. Financiers van deze zorg zouden de ontwikkeling een kans moeten geven en niet op de kortetermijnresultaten afgaan. Dat staat in een artikel in het tijdschrift De Eerstelijns.

Lees het hele artikel omtrent'Vormen van netwerk in ouderenzorg kost tijd'