Oncologie

In het dossier Oncologie vindt u alle relevante informatie over oncologie. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met redacteur Jenneke van de Streek: j.vandestreek@bsl.nl.


Geplaatst op 30/10/2014 - 12:04  in: Oncologie

Persoonlijk nazorgplan draagt bij aan informatiebehoefte lymfeklierkankerpatiënt

Een derde van de patiënten met lymfeklierkanker is niet tevreden over de hoeveelheid informatie over hun zorgtraject. Dat vond psycholoog Simone Oerlemans, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), in haar onderzoek waarop ze promoveert aan de Universiteit van Tilburg. Ander IKNL-onderzoek wijst op toename van angst en depressie bij onvoldoende of slechte informatievoorziening. Beide onderzoekers pleiten voor een persoonlijk nazorgplan met informatie op maat.

Lees het hele artikel omtrentPersoonlijk nazorgplan draagt bij aan informatiebehoefte lymfeklierkankerpatiënt


Geplaatst op 30/10/2014 - 10:51  in: Oncologie

Lymfeklierkankerpatiënt blijft langdurig vermoeid

Patiënten die behandeld zijn tegen lymfeklierkanker hebben nog tot zeker tien jaar na de diagnose last van een klinisch relevante vermoeidheid. Daarbij is ook de kwaliteit van leven minder dan van een normpopulatie en heeft een kwart last van neuropathie. Dat blijkt uit onderzoek waarop psycholoog Simone Oerlemans promoveert aan de Universiteit van Tilburg.

Lees het hele artikel omtrentLymfeklierkankerpatiënt blijft langdurig vermoeid


Geplaatst op 29/10/2014 - 15:20  in: Luchtwegen

Huisartsen hebben moeite met gesprek over doorbehandelen

In een peiling onder huisartsen geeft 80 procent van de respondenten aan met ernstig zieke patiënten te willen praten over de vraag of het nog zinvol is om door te gaan met een bepaalde behandeling. Tegelijkertijd durft 56 procent van de respondenten onvoldoende de confrontatie daarover aan te gaan. De resultaten van deze peiling worden volgende week in Mednet gepubliceerd.

Lees het hele artikel omtrentHuisartsen hebben moeite met gesprek over doorbehandelen


Geplaatst op 29/10/2014 - 05:01  in: CVRM

Androgeendeprivatie risicovol bij prostaatkankerpatiënt met hartproblemen

Bij mannen met prostaatkanker die ook lijden aan hartfalen of eerder een myocardinfarct hebben doorgemaakt, zorgt androgeendeprivatietherapievoor een ruim drie keer verhoogde kans op cardiale sterfte. Dat blijkt uit onderzoek van Dana-Farber/Brigham and Women’s Cancer Center en Harvard Medical School in Boston dat is gepubliceerd in BJU International.

Lees het hele artikel omtrentAndrogeendeprivatie risicovol bij prostaatkankerpatiënt met hartproblemen


Geplaatst op 27/10/2014 - 11:09  in: Luchtwegen

Huisarts kan longcarcinoom eerder uitsluiten

Longkanker wordt in sommige gevallen nog altijd te laat vastgesteld. Dat zeggen onderzoekers van Nottingham University. Zij namen de werkwijze van Britse huisartsen onder de loep.

Lees het hele artikel omtrentHuisarts kan longcarcinoom eerder uitsluiten


Geplaatst op 24/10/2014 - 14:21  in: Oncologie

DNA-test om risico cervixcarcinoom op te sporen

Welke vrouwen met het hoog-risico humaan papillomavirus (hrHPV-virus) een verhoogd risico op cerviscarcinoom hebben kan worden aangetoond met DNA-onderzoek. Dit blijkt uit onderzoek van gynaecoloog-in-opleiding Aniek Boers van het UMCG. Zij promoveerde deze week aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees het hele artikel omtrentDNA-test om risico cervixcarcinoom op te sporen


Geplaatst op 23/10/2014 - 12:01  in: Oncologie

Cosmetisch effect borstsparende operatie goed te voorspellen

De verhouding van het tumorvolume en het borstvolume en de tumorlocatie kunnen samen goed voorspellen wat het cosmetische resultaat van een borstsparende operatie bij borstkanker zal zijn. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus MC Kanker Instituut, in Journal of Surgical Oncology. De methode kan volgens hen bijdragen aan de behandelkeuze.

Lees het hele artikel omtrentCosmetisch effect borstsparende operatie goed te voorspellen


Geplaatst op 23/10/2014 - 10:18  in: Oncologie

Bestraling oksellymfeklier even effectief als operatie

Bij een positieve schildwachtklier is axillaire radiotherapie even effectief als chirurgische verwijdering van de klieren. Het voordeel van radiotherapie is dat er veel minder vaak lymfeoedeem optreedt na behandeling. Deze resultaten van de AMAROS-studie, onder leiding van Emiel Rutgers van het Antoni van Leeuwenhoek Nederlands Kanker Instituut, zijn gepubliceerd in Lancet Oncology.

Lees het hele artikel omtrentBestraling oksellymfeklier even effectief als operatie


Geplaatst op 16/10/2014 - 15:51  in: Oncologie

Huisartsenkring Nijmegen start overleg met specialist over oncologische zorg

De LHV-Huisartsenkring Nijmegen en omstreken heeft medisch specialisten op de conferentie Samen verder na kanker in Berg en Dal uitgenodigd voor een eerste overleg over verbetering van de communicatie en samenwerking en bij de zorg voor kankerpatiënten. De uitnodiging is door Hans de Wilt, hoogleraar oncologische chirurgie in het Radboudumc, ter plekke aangenomen.

Lees het hele artikel omtrentHuisartsenkring Nijmegen start overleg met specialist over oncologische zorg


Geplaatst op 16/10/2014 - 13:54  in: Oncologie

Jonge specialist belt vaker met huisarts over oncologische patiënt

Jonge medisch specialisten voeren vaker telefonisch overleg met huisartsen over oncologische patiënten. Daarentegen geven juist oudere academische specialisten aan dat er geen contact met de huisarts is zolang de patiënt in de tweede lijn in behandeling is. Dat blijkt uit nadere analyse van de peiling van Mednet en het Integraal Kankercentrum Nederland onder huisartsen en medisch specialisten over de substitutie van oncologische zorg.

Lees het hele artikel omtrentJonge specialist belt vaker met huisarts over oncologische patiënt