Oncologie

In het dossier Oncologie vindt u alle relevante informatie over oncologie. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met redacteur Jenneke van de Streek: j.vandestreek@bsl.nl.

Geplaatst op 27/03/2017 - 12:55  in: Urologie

Intelligente screening’ voorspelt agressieve vorm van prostaatcarcinoom beter

Een nieuw ontwikkelde genetische test helpt te voorspellen welke mannen het grootste risico op een agressieve vorm van prostaatcarcinoom hebben. De test geeft ook aan of een behandeling aan zal slaan of niet. Dat hebben onderzoekers van het Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute in Toronto en het Ontario Institute for Cancer Research deze week gemeld op het congres van de European Association of Urology (EAU) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentIntelligente screening’ voorspelt agressieve vorm van prostaatcarcinoom beterGeplaatst op 20/06/2016 - 15:10  in: Oncologie

Oncologie Journaals vanaf de ASCO 2016

Het thema van de ASCO 2016 is ‘Collective Wisdom’. En dat is precies waar ook Oncologie TV naar streeft met de Oncologie Journaals:

Lees het hele artikel omtrentOncologie Journaals vanaf de ASCO 2016


Geplaatst op 21/10/2015 - 08:00  in: Luchtwegen

Follow- up met CT-programma verbetert overleving longkankerpatiënt

De overleving van patiënten met longkanker neemt met 14 procent toe als ze na de chirurgie een follow-up krijgen met een CT van de thorax en het bovenste deel van het abdomen. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Odense in Denemarken dat Niels-Christian Hansen presenteerde op het congres van de European Respiratory Society in Amsterdam.

Lees het hele artikel omtrentFollow- up met CT-programma verbetert overleving longkankerpatiënt


Geplaatst op 08/06/2015 - 20:01  in: Luchtwegen

Longkanker Nederland wil patiënt van stigma bevrijden

Meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) vindt dat longkanker patiënten de ziekte aan zichzelf te danken hebben. Dit leidt er toe dat ze niet de steun en zorg krijgen die ze nodig hebben. Onder het motto 'Niemand verdient longkanker' is Longkanker Nederland daarom een campagne gestart rond over het ‘eigen schuld’-stigma rondom longkanker.

Lees het hele artikel omtrentLongkanker Nederland wil patiënt van stigma bevrijden


Geplaatst op 29/05/2015 - 13:47  in: Oncologie

Positief advies voor pembrolizumab bij gemetastaseerd melanoom

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van de Europese registratie-autoriteit (EMA) heeft een positief advies gekregen voor pembrolizumab voor de behandeling van inoperabel of gemetastaseerd melanoom.

Lees het hele artikel omtrentPositief advies voor pembrolizumab bij gemetastaseerd melanoom


Geplaatst op 18/05/2015 - 14:54  in: Oncologie

Proef met grotere rol huisarts bij oncologische zorg

In de regio Utrecht werken 3, 250 huisartsen en tien oncologieverpleegkundigen samen aan een proef met hervorming van de kankerzorg.

Lees het hele artikel omtrentProef met grotere rol huisarts bij oncologische zorg