Oncologie

In het dossier Oncologie vindt u alle relevante informatie over oncologie. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met redacteur Jenneke van de Streek: j.vandestreek@bsl.nl.


Geplaatst op 04/02/2015 - 08:30  in: Oncologie

Casus: Rectaal bloedverlies en darmkanker

Jacob van Es, 50 jaar, verschijnt op het spreekuur, omdat hij al een week vage bovenbuikklachten heeft en enkele keren bloed bij de ontlasting had. Een paar maanden eerder heeft hij ook een aantal keer bloed bij de ontlasting gehad. Zijn relevante medische voorgeschiedenis is blanco. In zijn familie komt geen dikkedarmkanker voor. Toch komt Van Es vooral omdat hij wil uitsluiten dat hij darmkanker heeft. Hij piekert er verder niet over.

Lees het hele artikel omtrentCasus: Rectaal bloedverlies en darmkanker


Geplaatst op 03/02/2015 - 08:27  in: Urologie

Verwarring rond erectiestimulerende middelen bij prostaatkanker

Mannen die na een radicale prostatectomie erectie stimulerende middelen slikken, hebben een kleine maar significant grotere kans op de terugkeer van hun prostaattumor. Deze bevinding staat haaks op eerder onderzoek dat juist van een beschermende werking van de PDE-5 remmers uitging.

Lees het hele artikel omtrentVerwarring rond erectiestimulerende middelen bij prostaatkanker


Geplaatst op 02/02/2015 - 15:57  in: Oncologie

Huisartsen en patiënten denken te weinig aan testiskanker

Huisartsen stellen bij testiskanker vaak niet meteen de juiste diagnose en wachten met het verwijzen naar de uroloog. Dat stelt Stichting Zaadbalkanker in een oproep aan huisartsen in het kader van Wereldkankerdag om dit doctor’s delay te verkorten. De Stichting roept ook patiënten op om eerder met klachten naar de huisarts gaan.

Lees het hele artikel omtrentHuisartsen en patiënten denken te weinig aan testiskanker


Geplaatst op 29/01/2015 - 16:20  in: Oncologie

Kind met kanker past zich snel aan

Kinderen met kanker zijn minder pessimistisch dan hun gezonde leeftijdgenoten. Zij stellen vaker moeilijk haalbare doelen bij en hebben meer oog voor de positieve kanten van de ziekte. Met deze copingmechanismen krijgen deze kinderen minder psychische klachten in de eerste maanden na de diagnose. Dat blijkt uit onderzoek waarop kinderverpleegkundige en orthopedagoog Esther Suikers promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees het hele artikel omtrentKind met kanker past zich snel aan


Geplaatst op 29/01/2015 - 07:49  in: Diabetes

Verband tussen diabetes en kanker

Van de gevonden verbanden tussen diabetes mellitus type 2 en het krijgen van kanker wordt slechts een minderheid ondersteund door robuust bewijs zonder een spoor van bias. Dat concluderen onderzoekers in BMJ, schrijft NTvG.

Lees het hele artikel omtrentVerband tussen diabetes en kanker


Geplaatst op 29/01/2015 - 00:00  in: Oncologie

Therapietrouw diabetespatiënt neemt af bij diagnose kanker

Diabetespatiënten die diagnose kanker krijgen worden minder therapietrouw voor de diabetesmedicatie. De therapietrouw neemt het sterkst af rond de diagnose en daalt iedere maand daarna licht verder. Dat blijkt uit een studie uit het promotieonderzoek van Marjolein Zanders, Integraal Kanker Centrum Nederland, in Diabetologia

Lees het hele artikel omtrentTherapietrouw diabetespatiënt neemt af bij diagnose kanker


Geplaatst op 26/01/2015 - 11:33  in: CVRM

CBG schorst vier middelen tegen hypertensie

Het CBG heeft de handelsvergunning van vier generieke bloeddrukverlagende middelen geschorst. Dit is gebeurd na advies van de European Medicines Agency omdat het onderzoek naar gelijkwaardigheid met merkgeneesmiddel niet goed is uitgevoerd. In totaal zijn voor verschillende indicaties dertien middelen geschorst.

Lees het hele artikel omtrent CBG schorst vier middelen tegen hypertensie


Geplaatst op 26/01/2015 - 08:25  in: Urologie

Ook twijfels over beperkte screening prostaatkanker

Groot Europees onderzoek onder leiding van de Erasmus Universiteit wijst uit dat gerichte controle bij mannen tussen 55 en 59 jaar de beste resultaten biedt. Toch zijn er ook vraagtekens omtrent screening.

Lees het hele artikel omtrentOok twijfels over beperkte screening prostaatkanker


Geplaatst op 23/01/2015 - 10:02  in: Oncologie

Verbanden en oorzaken van kanker

'De meeste verbanden tussen omgevingsfactoren en kankerrisico zijn veel minder sterk dan de relatie tussen asbest, roken en kanker of virussen en kanker. Volgens sceptici zijn alle sterke verbanden al opgespoord en zijn de resterende zwakke verbanden niet meer de moeite van het onderzoeken waard.' Dit schrijven J.W.W. Coebergh en F.E. van Leeuwen in het hoofdstuk ‘ Epidemiologie van kanker’ uit het boek ‘Oncologie'. Onlangs meldden onderzoekers in het tijdschrift Science dat de meeste gevallen van kanker gewoon een kwestie van ‘pech’ zijn.

Lees het hele artikel omtrentVerbanden en oorzaken van kanker


Geplaatst op 15/01/2015 - 13:09  in: Oncologie

Onderzoek naar e-therapie bij vermoeidheid na kanker

Het Helen Dowling Instituut onderzoek online begeleidingsprogramma’s van patiënten met chronische vermoeidheid na kanker. Naar verwachting is e-therapie een ideale vorm van behandeling voor mensen die vanwege ernstige vermoeidheid niet in staat zijn om naar behandelinstituten te reizen. Voor het onderzoek worden nog patiënten gezocht.

Lees het hele artikel omtrentOnderzoek naar e-therapie bij vermoeidheid na kanker