Oncologie

In het dossier Oncologie vindt u alle relevante informatie over oncologie. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met redacteur Jenneke van de Streek: j.vandestreek@bsl.nl.


Geplaatst op 15/01/2015 - 11:37  in: CVRM

Artsen moeten dosis medicatie bij obesitas individueel bepalen

Artsen en apothekers moeten bij de dosering van medicatie meer rekening houden met ernstige obesitas. Dat concludeert Catherijne Knibbe, klinisch farmacoloog in het St. Antonius Ziekenhuis, in een publicatie in Annual Review of Pharmacology and Toxicology. Zij noemt laagmoleculair heparine bij trombo-embolie en cefazoline voor wond- en luchtweginfecties als voorbeeld.

Lees het hele artikel omtrentArtsen moeten dosis medicatie bij obesitas individueel bepalen


Geplaatst op 13/01/2015 - 09:10  in: Mijn Praktijk

Handreiking bij bewust afzien van eten en drinken

Bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen hoeft bij mensen na het zestigste levensjaar niet te worden ontraden. Artsen, verpleegkundigen en verzorgenden moeten patiënten die voor deze weg kiezen goed voorbereiden en begeleiden en hen adequate palliatieve zorg geven. Dat staat in de aangepaste handreiking 'Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen’ die onder meer in samenwerking met het NHG is ontwikkeld.

Lees het hele artikel omtrentHandreiking bij bewust afzien van eten en drinken


Geplaatst op 12/01/2015 - 18:55  in: Urologie

Kanker en kindernieren

Betere dosering van carboplatine moet nierschade bij kinderen met kanker voorkomen. Kinderarts in opleiding Hester Blupfand ontwikkelde een nierfunctiemeting die geschikt is voor kinderen en liet zien dat de dosis cysplatine daarmee nauwkeurig te berekenen is.

Lees het hele artikel omtrentKanker en kindernieren


Geplaatst op 08/01/2015 - 15:05  in: Oncologie

Fors deel foutpositief gescreenden haakt af bij tweede bevolkingsonderzoek darmkanker

Bijna veertig procent van de mensen die vanwege een positieve occult-bloedtest bij het eerste bevolkingsonderzoek darmkanker waren verwezen voor vervolgonderzoek, haakt af bij de volgende screeningsronde. Dat blijkt uit onderzoek van Cacner Research UK dat is gepubliceerd in het British Journal of Cancer.

Lees het hele artikel omtrentFors deel foutpositief gescreenden haakt af bij tweede bevolkingsonderzoek darmkanker


Geplaatst op 07/01/2015 - 11:13  in: Oncologie

Mucositis na chemo ook gevolg van micro-organismen

Ondanks dat micro-organismen maar een kleine rol toebedeeld werd in het ontstaan van orale mucositis, blijkt dat zij op zijn minst het beloop van mucositis kunnen beïnvloeden door het helen van bestaande laesies te remmen. Re-activatie van virus Herpes-simplex type 1 veroorzaakt een deel van de ontstekingen. Dat concludeert tandarts Alexa Laheij van het ACTA in haar promotieonderzoek.

Lees het hele artikel omtrentMucositis na chemo ook gevolg van micro-organismen


Geplaatst op 06/01/2015 - 14:35  in: Urologie

Vloeibaar biopt voor prostaatkanker lijkt veelbelovend

Met een positief voorspellende waarde van 83% lijkt een test op vrij DNA in het bloed, een 'vloeibaar biopt', goed in staat om prostaatkanker te detecteren. “Ik denk dat het vloeibare biopt uiteindelijk de kankerdiagnostiek zal revolutioneren”, zegt hoogleraar pathologie William Mitchell.

Lees het hele artikel omtrentVloeibaar biopt voor prostaatkanker lijkt veelbelovend


Geplaatst op 06/01/2015 - 09:17  in: Oncologie

Euthanasie hoort bij het artsenvak maar is emotioneel belastend

Artsen vinden dat het correct behandelen van een euthanasieverzoek tot hun verantwoordelijkheid behoort. Wel ervaren zij toenemende druk van patiënten en hun naasten om euthanasie uit te voeren en vinden zij dat euthanasie emotioneel belastend is.

Lees het hele artikel omtrentEuthanasie hoort bij het artsenvak maar is emotioneel belastend


Geplaatst op 05/01/2015 - 09:47  in: Oncologie

‘Meer aandacht nodig voor oesophagus-, pancreas-, en ovariumcarcinoom'

Er moet meer aandacht komen voor tumorsoorten die relatief veel voorkomen met een slechte prognose, waarin de afgelopen periode weinig vooruitgang is geboekt. Daarvoor pleit KWF Kankerbestrijding. Het gaat met name om slokdarm-, alvleesklier-, en eierstokkanker.

Lees het hele artikel omtrent‘Meer aandacht nodig voor oesophagus-, pancreas-, en ovariumcarcinoom'


Geplaatst op 29/12/2014 - 09:24  in: CVRM

Nieuwe vaatziekten en kanker zijn tegelijk te voorkomen

Patiënten met een vaatziekte die zich houden aan het advies van de dokter, verlagen niet alleen de kans op nieuwe vaatziekten, ze krijgen ook minder vaak kanker. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van het UMC Utrecht waarbij het optreden van kanker bij vaatpatiënten bestudeerd is.

Lees het hele artikel omtrentNieuwe vaatziekten en kanker zijn tegelijk te voorkomen


Geplaatst op 24/12/2014 - 10:16  in: Oncologie

Huisartsgeneeskundige nazorg bij kanker wordt steeds belangrijker

Hoewel Nederlandse huisartsen nog veel aarzelingen hebben, is er een onmiskenbare verschuiving aan de gang wat betreft oncologische nazorg. De huisarts richt zich niet alleen meer op diagnostiek en palliatie.

Lees het hele artikel omtrentHuisartsgeneeskundige nazorg bij kanker wordt steeds belangrijker