Oncologie

In het dossier Oncologie vindt u alle relevante informatie over oncologie. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met redacteur Jenneke van de Streek: j.vandestreek@bsl.nl.


Geplaatst op 18/12/2014 - 09:30  in: E-health

Inforium Kanker geeft patiënten betrouwbare informatie

Huisartsen die patiënten met kanker begeleiden, kunnen met behulp van het nieuwe instrument Inforium Kanker.nl patiënten goede en betrouwbare informatie over hun aandoening en behandeling geven. Op dit moment wordt Inforium Kanker.nl verspreid onder duizenden zorgverleners in ziekenhuizen en huisartsenpraktijken. In het nieuwste nummer van Mednet vertelt initiatiefnemer, KNO-arts Markus Oei, over het idee achter Inforium.

Lees het hele artikel omtrentInforium Kanker geeft patiënten betrouwbare informatie


Geplaatst op 16/12/2014 - 09:08  in: Oncologie

Zorg rond prostaatkanker in beeld

In 2015 start een registratie van de kwaliteit van zorg voor mannen met prostaatkanker: Prostaatkankerzorg in beeld (PROzib). Gebrek aan informatie over de kwaliteit van zorg noopten de Nederlandse Vereniging voor Urologie en het Integraal Kankercentrum Nederland tot dit project.

Lees het hele artikel omtrentZorg rond prostaatkanker in beeld


Geplaatst op 12/12/2014 - 14:01  in: Oncologie

Een derde kankergevallen door minder gezonde leefstijl

Ruim een derde van de incidentie van kanker is toe te schrijven aan minder gezonde leefstijlfactoren. Dat blijkt uit een eerste studie specifiek voor de Nederlandse situatie van TNO in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Roken is verantwoordelijk voor de helft van de leefstijlgeïnduceerde kanker.

Lees het hele artikel omtrentEen derde kankergevallen door minder gezonde leefstijl


Geplaatst op 11/12/2014 - 12:45  in: Oncologie

Enzalutamide eerder geïndiceerd bij prostaatkanker

Met een uitbreiding van de Europese handelsregistratie is de toepassing van enzalumtamide bij gemetastaseerde castratieresistente prostaatkanker (mCRPC) ook geïndiceerd bij mannen met een progressieve ziekte die nog geen chemotherapie nodig hebben.

Lees het hele artikel omtrentEnzalutamide eerder geïndiceerd bij prostaatkanker


Geplaatst op 04/12/2014 - 14:32  in: Oncologie

Patiënten negeren alarmsymptomen kanker

Patiënten koppelen specifieke alarmsymptomen voor kanker maar mondjesmaat aan de ziekte kanker. Ze beschouwen deze symptomen wel als serieuzer dan symptomen die niet op kanker wijzen. De helft gaat er mee naar de huisarts. Dat blijkt uit een onderzoek van Cancer Research UK dat is gepubliceerd in PLOS one.

Lees het hele artikel omtrentPatiënten negeren alarmsymptomen kanker


Geplaatst op 04/12/2014 - 11:36  in: Oncologie

Groei oncologiepatiënten vraagt om proactieve rol huisarts

De huisarts moet zich proactiever opstellen ten opzichte van (ex-) kankerpatiënten. Dat zegt Bert van Leeuwen, huisarts in Nijkerkerkerveen, in het tijdschrift De Eerstelijns. Van Leeuwen heeft in het Gezondheidscentrum Nijkerkerveen de zorg voor oncologische patiënten projectmatig aangepakt. Hij pleit tevens voor een opleiding tot kaderarts Oncologie.

Lees het hele artikel omtrentGroei oncologiepatiënten vraagt om proactieve rol huisarts


Geplaatst op 28/11/2014 - 16:25  in: Oncologie

Patiënt met ileus ook door huisarts te begeleiden

Een ileus die optreedt bij een palliatieve patiënt met kanker hoeft niet per se tot een ziekenhuisopname te leiden. De huisarts kan ook begeleiding geven, mits deze goed op de hoogte is van de indicaties voor verwijzing en de behandeling. Dat schrijft Bernardina Wanrooij, afdeling Huisartsgeneeskunde AMC, in Bijblijven.

Lees het hele artikel omtrentPatiënt met ileus ook door huisarts te begeleiden


Geplaatst op 27/11/2014 - 11:59  in: Oncologie

Project Palliatieve Thuiszorg beloond met ZonMW Parel

ZonMw heeft op het landelijk congres Palliatieve Zorg een Parel uitgereikt voor het project Palliatieve Thuiszorg (PaTz). Dit kleinschalig overleg tussen huisartsen en wijkverpleegkundigen verdient de Parel vanwege de zorgvuldige aanpak en de succesvolle implementatie.

Lees het hele artikel omtrentProject Palliatieve Thuiszorg beloond met ZonMW Parel


Geplaatst op 27/11/2014 - 11:23  in: Urologie

Testosterontherapie verhoogt kans op prostaatkanker niet

De incidentie van prostaatkanker bij mannen met hypogonadie die testosterontherapie krijgen, blijkt niet verhoogd. “Indien de prostaattherapie volgens de richtlijn gegeven wordt, lopen de mannen geen extra risico”, zegt onderzoeker uroloog Ahmad Haider uit het Duitse Bremerhaven.

Lees het hele artikel omtrentTestosterontherapie verhoogt kans op prostaatkanker niet


Geplaatst op 26/11/2014 - 15:25  in: Oncologie

Na behandeling voorstadium cervixcarcinoom meer kans op late spontane abortus

Behandeling voor cervicale intra-epitheliale neoplasie (CIN-laesies) lijkt de kans op zwangerschap niet te verminderen, en ook de kans op een vroege abortus lijkt niet verhoogd. In het tweede trimester echter komen bij vrouwen die een lis-excisie of conisatie hebben ondergaan vaker spontane abortussen voor: bij 1,6% tegenover 0,4% bij onbehandelde zwangeren.

Lees het hele artikel omtrentNa behandeling voorstadium cervixcarcinoom meer kans op late spontane abortus