Oncologie

In het dossier Oncologie vindt u alle relevante informatie over oncologie. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met redacteur Jenneke van de Streek: j.vandestreek@bsl.nl.


Geplaatst op 25/11/2014 - 13:25  in: Oncologie

Stichting Sterren ondersteunt patiënt met primair onbekende tumor

Huisartsen kunnen patiënten met een primair onbekend tumor en hun direct betrokkenen vanaf eind deze week verwijzen naar Stichting Sterren voor informatie en ondersteuning. De stichting is opgericht omdat de aandoening nog vrijwel onbekend is, terwijl deze kankersoort tot de tien meest voorkomende vormen van kanker behoort en een slechte prognose heeft.

Lees het hele artikel omtrentStichting Sterren ondersteunt patiënt met primair onbekende tumor


Geplaatst op 20/11/2014 - 14:59  in: Oncologie

Nederlands-Amerikaanse onderzoeksteam wil vroegdiagnostiek darmkanker verfijnen.

De stichting Sta op tegen kanker, KWF Kankerbestrijding en de American Association for Cancer Research gaan met een zogenoemd Dream Team werken aan een verfijning van de vroegdiagnostiek en het prognosticeren van darmkanker.

Lees het hele artikel omtrentNederlands-Amerikaanse onderzoeksteam wil vroegdiagnostiek darmkanker verfijnen.


Geplaatst op 20/11/2014 - 14:15  in: Oncologie

Nieuwe analyse kankerregistratie wijst op betere overleving kanker

De overleving aan alle soorten kanker is in de periode tussen 2008 en 2012 met drie procent toegenomen in vergelijking met de vier jaar daarvoor. Dat blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. Van prostaatkanker, botkanker en een aantal hematologische kankers zijn de overlevingskansen het meest toegenomen: met 15 procent of meer.

Lees het hele artikel omtrentNieuwe analyse kankerregistratie wijst op betere overleving kanker


Geplaatst op 18/11/2014 - 09:30  in: Oncologie

Huisartsen denken wisselend over QALY

Zes van de tien huisartsen vinden dat de maatstaf Quality-Adjusted Life Years (QALY) een juiste manier is op de grenzen van de zorg aan te geven. Dat staat in het artikel over de peiling naar de grenzen van de zorg die Mednet onlangs uitvoerde.

Lees het hele artikel omtrentHuisartsen denken wisselend over QALY


Geplaatst op 13/11/2014 - 14:35  in: CVRM

Eerste Nederlandse inventarisatie van omvang post IC-syndroom

De Universiteit Maastricht gaat in Nederland de kwaliteit van leven na een IC-opname en de omvang van het post intensive care syndroom (PICS) in kaart brengen. Dat kondigde Paul Roekaerts, hoogleraar Intensive Care Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht aan in zijn inaugurele rede. Buitenlands onderzoek geeft aan dat 30 tot 50 procent te kampen heeft met ernstige fysieke beperkingen en/of psychische aandoeningen.

Lees het hele artikel omtrentEerste Nederlandse inventarisatie van omvang post IC-syndroom


Geplaatst op 13/11/2014 - 08:41  in: Luchtwegen

Veelbelovende sputumtest voor detecteren longcarcinoom

Een longcarcinoom kan worden vastgesteld aan de hand van afwijkingen die in het sputum worden aangetroffen. Daarmee zou een diagnostische bronchoscopie overbodig kunnen worden. Dit blijkt uit onderzoek van Jasmijn Hubers waarop zij vandaag bij VUmc promoveert.

Lees het hele artikel omtrentVeelbelovende sputumtest voor detecteren longcarcinoom


Geplaatst op 11/11/2014 - 09:42  in: Luchtwegen

'Rücksichtslos ophogen van morfine is een kunstfout’

"In de latere fasen van longkanker of COPD is morfine een goed middel tegen benauwdheid, maar de dosering ervan luistert heel nauw. Als de patiënt door die dosis vervelende bijwerkingen krijgt, is er sprake van een kunstfout." Dat zegt longarts Sander de Hosson uit het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen in Mednet Magazine.

Lees het hele artikel omtrent'Rücksichtslos ophogen van morfine is een kunstfout’


Geplaatst op 06/11/2014 - 14:15  in: Oncologie

Kwart mantelzorgers palliatief oncologische patiënt ernstig oververmoeid

Bijna een kwart van de mantelzorgers van palliatieve oncologische patiënten is continu ernstig vermoeid. Dat blijkt uit prospectief onderzoek van Marlies Peters, afdeling medische oncologie Radboudumc, dat is gepubliceerd in Acta Oncologica. Peters acht deze observatie van belang omdat er een steeds groter beroep wordt gedaan op mantelzorgers.

Lees het hele artikel omtrentKwart mantelzorgers palliatief oncologische patiënt ernstig oververmoeid


Geplaatst op 06/11/2014 - 12:09  in: Urologie

Diagnose prostaatkanker in anderhalve minuut

Het lijkt een utopie, een arts neemt een prostaatbiopt, stopt het in een apparaat, drukt op een knop en anderhalve minuut later volgt de diagnose, prostaatkanker of niet. Duitse onderzoekers realiseerden zo’n apparaat dat inmiddels zijn eerste klinische test succesvol doorliep.

Lees het hele artikel omtrentDiagnose prostaatkanker in anderhalve minuut


Geplaatst op 31/10/2014 - 15:40  in: Oncologie

Zorgstandaard Kanker moet meer samenhang in de zorgketen aanbrengen

De eerste Zorgstandaard Kanker is een kader voor kwaliteit van zorg- en dienstverlening in de oncologische zorgketen. De Standaard heeft als doel om het behandelresultaat te verbeteren en meer samenhang en afstemming in de zorgketen aan te brengen. Het Zorginstituut Nederland neemt het initiatief voor de implementatie.

Lees het hele artikel omtrentZorgstandaard Kanker moet meer samenhang in de zorgketen aanbrengen