Reumatologie

In het dossier Reumatologie vindt u alle relevante informatie over reumatologie. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen.


Geplaatst op 16/06/2018 - 10:33  in: Reumatologie

Vitamine-D-deficiëntie geassocieerd met slechtere respons op etanercept

Nederlands onderzoek legt een verband tussen vitamine D en de effectiviteit van etanercept. RA-patiënten in de tREACH-studie met een dalende spiegel vitamine-D-spiegel tijdens behandeling of een lage uitgangswaarde reageerden significant slechter op deze TNF-blokker.

Lees het hele artikel omtrentVitamine-D-deficiëntie geassocieerd met slechtere respons op etanercept


Geplaatst op 16/06/2018 - 10:29  in: Reumatologie

Langetermijndata ixekizumab bij PsA

Twee extensiestudies van klinische trials met ixekizumab bij PsA laten ook op lange termijn positieve veiligheids- en effectiviteitsdata zien van deze IL-17A-blokker. Bij biological-naïeve patiënten werden driejaarsdata gepresenteerd, terwijl bij refractaire patiënten de focus lag op de effectiviteit op de huid en nagels na één jaar.

Lees het hele artikel omtrentLangetermijndata ixekizumab bij PsA


Geplaatst op 16/06/2018 - 10:24  in: Reumatologie

Slaapproblemen voorspellen ontstaan van chronisch pijnsyndroom

Pijn en slaap zijn innig met elkaar verweven. Een Zweedse cohortstudie toont nu aan dat slaapproblemen een voorspellende factor zijn voor het ontstaan van chronische pijnsyndromen op de lange en zeer lange termijn.

Lees het hele artikel omtrentSlaapproblemen voorspellen ontstaan van chronisch pijnsyndroom


Geplaatst op 16/06/2018 - 10:18  in: Reumatologie

Tegenvallende resultaten zoledronaat bij osteoartritis van de knie

Na positieve signalen in een pilotstudie, vielen de resultaten van behandeling met zoledronaat bij patiënten osteoartritis van de knie tegen. Zoledronaat bood alleen een subgroep van patiënten met milde osteoartritis enig soelaas, maar in geen van de onderzochte groepen gaf deze bisfosfonaat een significante verbetering in knieklachten en afwijkingen op MRI.

Lees het hele artikel omtrentTegenvallende resultaten zoledronaat bij osteoartritis van de knie


Geplaatst op 16/06/2018 - 10:15  in: Reumatologie

Treat-to-target bij SpA: wat als het doel is bereikt?

In de eerste studie die was gepowerd om het effect van stoppen of doorgaan met een TNF-blokker te onderzoeken bij patiënten met niet-radiografische axiale spondyloartritis (nr-SpA) bleken de stoppers significant vaker een opvlamming te krijgen. Opnieuw starten met adalimumab leidde bij meer dan de helft van deze patiënten niet meer tot remissie.

Lees het hele artikel omtrentTreat-to-target bij SpA: wat als het doel is bereikt?


Geplaatst op 15/06/2018 - 09:40  in: Reumatologie

Mesenchymale stromacellen als laatste strohalm bij JIA

Een klein deel van de patiënten met jeugdreuma (JIA) reageert onvoldoende op de huidige behandelmethoden. In Utrecht wordt gewerkt aan een nieuwe behandeling voor deze kinderen. Een eerste studie toont geruststellende veiligheidsdata en een hoopgevende effectiviteit van intraveneus toegediende mesenchymale stromacellen.

Lees het hele artikel omtrentMesenchymale stromacellen als laatste strohalm bij JIA


Geplaatst op 15/06/2018 - 09:38  in: Reumatologie

NSAID’s verhogen kans op cardiovasculaire aandoening bij osteoartritis

Al langer wordt het gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) bij osteoartritis geassocieerd met een verhoogd risico op cardiovasculaire ziekten. Een Canadese cohortstudie, op basis van administratieve gezondheidsdata, toont die bemiddelende rol nu aan.

Lees het hele artikel omtrentNSAID’s verhogen kans op cardiovasculaire aandoening bij osteoartritis


Geplaatst op 15/06/2018 - 09:35  in: Reumatologie

Combinatie TNF-blokkers en NSAID’s beperkt radiografische progressie AS

Een Amerikaanse cohortstudie toonde aan dat toevoegen van NSAID’s aan de behandeling met TNF-blokkers een gunstig effect heeft op de radiografische progressie bij patiënten met AS na vier jaar, vooral bij hogere doseringen. Celecoxib leek een optimale synergistische werking te hebben met TNF-blokkers in het voorkomen van progressie.

Lees het hele artikel omtrentCombinatie TNF-blokkers en NSAID’s beperkt radiografische progressie AS


Geplaatst op 15/06/2018 - 09:31  in: Reumatologie

Risico’s geen reden om zwangerschap te ontmoedigen bij RA

Vrouwen met RA hebben bij een zwangerschap een hogere kans op vroeggeboorte en een kind met een laag geboortegewicht of een geringe lengte in verhouding tot de zwangerschapsduur. Dit is echter geen reden om zwangerschap bij deze vrouwen te ontmoedigen.

Lees het hele artikel omtrentRisico’s geen reden om zwangerschap te ontmoedigen bij RA


Geplaatst op 15/06/2018 - 09:28  in: Reumatologie

Minder gewrichtsvervangingen bij RA; op zoek naar een verklaring

Nadat uit Canadees onderzoek bleek dat het aantal gewrichtsvervangende operaties bij patiënten met reumatoïde artritis (RA) tussen 1997 en 2010 met maar liefst de helft was afgenomen, rest de vraag wat de oorzaak is van deze dalende trend. Uit een analyse van de Britse BSRBR/RA-registry bleek de introductie van TNF-blokkers slechts een gedeeltelijke verklaring te bieden.

Lees het hele artikel omtrentMinder gewrichtsvervangingen bij RA; op zoek naar een verklaring