Reumatologie

In het dossier Reumatologie vindt u alle relevante informatie over reumatologie. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen.Geplaatst op 15/02/2018 - 11:44  in: Mednet Topartsen

Aanmelding 25e Prix Galien van start

De aanmeldingsprocedure voor de Prix Galien is gestart. Tot 13 april kunnen geneesmiddelen en toponderzoekers als kandidaat worden aangemeld voor de Prix Galien Pharmaceutical Award en de Prix Galien Research Award. De nieuwe Prix Galien MedTech Award beloont aantoonbaar waardevolle innovaties in de zorg voor patiënt, mantelzorger en/of zorgverlener en beoogt deze te bekrachtigen.

Lees het hele artikel omtrentAanmelding 25e Prix Galien van start


Geplaatst op 17/06/2017 - 14:47  in: Reumatologie

Ziekenhuisopnames voor jicht nemen toe

In Zweden is in de periode 2000-2012 het aantal ziekenhuisopnames voor jicht toegenomen van 12,2 naar 16,7 per 100 duizend volwassenen. Ook de lengte van de opnames nam toe. De toename was het meest uitgesproken in oudere mannen. Veel van deze patiënten kregen voorafgaand aan de opname niet de juiste behandeling.

Lees het hele artikel omtrentZiekenhuisopnames voor jicht nemen toe


Geplaatst op 17/06/2017 - 14:42  in: Reumatologie

Patiënten willen meer informatie over medicatiegebruik

Patiënten hebben behoefte aan eenduidige informatie van goede kwaliteit over hun medicatiegebruik. Deze informatie moet gegeven worden door een zorgverlener en toegespitst op de persoonlijke situatie. Er bestaat terughoudendheid over het gebruik van eHealth. Dit zijn de bevindingen van een Nederlandse focusgroep-studie.

Lees het hele artikel omtrentPatiënten willen meer informatie over medicatiegebruik


Geplaatst op 17/06/2017 - 14:37  in: Reumatologie

Zwangerschapscomplicaties bij vrouwen met SLE

Ruim 40% van de zwangere vrouwen met SLE heeft tijdens een van haar zwangerschappen een complicatie. Het optreden van deze complicaties is gelijk in de eerste en in daaropvolgende zwangerschappen. De resultaten van deze Nederlandse studie werden gepresenteerd op de EULAR 2017.

Lees het hele artikel omtrentZwangerschapscomplicaties bij vrouwen met SLE


Geplaatst op 17/06/2017 - 14:33  in: Reumatologie

Samenwerking met huisarts verbetert cardiovasculair risicomanagement

Door nauwe samenwerking tussen reumatoloog en huisarts wordt 70% van nieuw gediagnosticeerde patiënten met reumatoïde artritis binnen zes maanden gescreend op cardiovasculair risico door een praktijkondersteuner. Een brief van de reumatoloog naar de huisarts verhoogt dit percentage naar 84%. Deze gegevens zijn afkomstig van een studie in de regio Nijmegen.

Lees het hele artikel omtrentSamenwerking met huisarts verbetert cardiovasculair risicomanagement


Geplaatst op 17/06/2017 - 14:29  in: Reumatologie

Tofacitinib met methotrexaat versus adalimumab met methotrexaat

Patiënten die onvoldoende reageren op methotrexaat zijn gebaat bij toevoeging van tofacitinib of adalimumab. Beide combinaties zijn even effectief en veilig. Switchen naar monotherapie met alleen tofacitinib geeft onvoldoende effect. Dit zijn de resultaten van de ORAL Strategy die op EULAR 2017 gepresenteerd werden en tegelijkertijd gepubliceerd in The Lancet.

Lees het hele artikel omtrentTofacitinib met methotrexaat versus adalimumab met methotrexaat


Geplaatst op 16/06/2017 - 14:14  in: Reumatologie

Geen verhoogd risico op kanker bij gebruik biologische DMARDS

Patiënten die biologische DMARDS gebruiken, lijken geen verhoogd kankerrisico te hebben. Dit blijkt uit twee Zweedse studies waarvan de resultaten op de EULAR in Madrid gepresenteerd werden. De eerste studie onderzocht de kans op een recidief bij ex-kankerpatiënten die TNF-remmers toegediend kregen; de tweede studie keek naar het risico op kanker bij patiënten met reumatoïde artritis die biologische DMARDS gebruikten.

Lees het hele artikel omtrentGeen verhoogd risico op kanker bij gebruik biologische DMARDS


Geplaatst op 16/06/2017 - 14:10  in: Reumatologie

Biologische DMARDs verlagen noodzaak voor knie- en heupvervangingen

Totale knievervanging bij patiënten met reumatoïde artritis komt minder voor sinds de introductie van biologische DMARDs. Hetzelfde geldt voor vervanging van heupen. In de algemene bevolking blijft de trend stijgen voor zowel knie- als heupvervangingen. Dit blijkt uit een Deense studie waarvan de resultaten gepresenteerd werden op de EULAR 2017 in Madrid.

Lees het hele artikel omtrentBiologische DMARDs verlagen noodzaak voor knie- en heupvervangingen


Geplaatst op 16/06/2017 - 14:01  in: Reumatologie

Nieuwe behandelingen voor artritis psoriatica

Tijdens de EULAR 2017 zijn veelbelovende resultaten gepresenteerd van twee studies naar nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van artitis psoriatica. Zowel tofacitinib als guselkumab geven aanzienlijke verbeteringen te zien bij patiënten met actieve artritis psoriatica.

Lees het hele artikel omtrentNieuwe behandelingen voor artritis psoriatica