Reumatologie

In het dossier Reumatologie vindt u alle relevante informatie over reumatologie. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen.


Geplaatst op 16/06/2017 - 13:58  in: Reumatologie

Patiënten rapporteren positief over sarilumab

Patiënten met actieve reumatoïde artritis die sarilumab gebruiken, zijn positiever over vermindering van ziekteactiviteit, verlaging van pijn, beter functioneren, minder ochtendstijfheid, betere productiviteit en hogere kwaliteit van leven dan patiënten die adalimumab gebruiken.

Lees het hele artikel omtrentPatiënten rapporteren positief over sarilumab


Geplaatst op 16/06/2017 - 13:44  in: Reumatologie

Combinatietherapie geeft meer remissies dan monotherapie

Patiënten met reumatoïde artritis die als initiële therapie een combinatietherapie krijgen, bereiken in het eerste jaar vaker remissie dan patiënten die alleen methotrexaat toegediend krijgen. In het tweede en derde jaar is de remissie vergelijkbaar in beide groepen. Dit zijn de resultaten van een historische cohortstudie uitgevoerd door onderzoekers van de Ziekenhuisgroep Twente.

Lees het hele artikel omtrentCombinatietherapie geeft meer remissies dan monotherapie


Geplaatst op 15/06/2017 - 13:31  in: Reumatologie

Cognitieve gedragstherapie vermindert depressie en angst bij chronische pijn

Cognitieve gedragstherapie heeft bij patiënten met aanhoudende pijn een positief effect op het accepteren van de pijn, de psychologische gevolgen van de pijn, de mate van activiteit en zelfredzaamheid. Dat blijkt uit een Ierse studie onder ruim 100 patiënten met chronisch pijn die gedurende acht weken cognitieve gedragstherapie kregen.

Lees het hele artikel omtrentCognitieve gedragstherapie vermindert depressie en angst bij chronische pijn


Geplaatst op 15/06/2017 - 13:29  in: Reumatologie

Cardiovasculaire aandoeningen bij reumatoïde artritis nemen af

Het risico op cardiovasculaire aandoeningen bij patiënten met reumatoïde artritis is sinds begin deze eeuw afgenomen. Dat blijkt uit een meta-analyse van 28 studies. Mogelijk geven de nieuwe behandelingsstrategieën van de afgelopen 15 jaren een betere controle van de systemische inflammatie die ten grondslag ligt aan zowel reumatoïde artritis als aan artherosclerose.

Lees het hele artikel omtrentCardiovasculaire aandoeningen bij reumatoïde artritis nemen af


Geplaatst op 15/06/2017 - 13:25  in: Reumatologie

Vetpercentage en buikomvang verhogen risico op reumatoïde artritis

Een grote Deense studie laat zien dat vrouwen met abdominale obesitas en een hoog vetpercentage een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van reumatoïde artritis. Dit geldt vooral voor vrouwen met een vetpercentage boven 30%. Bij mannen werd geen duidelijke associatie gevonden.

Lees het hele artikel omtrentVetpercentage en buikomvang verhogen risico op reumatoïde artritis


Geplaatst op 15/06/2017 - 13:14  in: Reumatologie

Romosozumab reduceert incidentie van vertebrale fracturen

Gebruik van romosozumab bij postmenopauzale vrouwen met osteoporose vermindert de kans op vertebrale fracturen met 83%. Dat blijkt uit data van de FRAME-studie waarbij vrouwen gedurende 12 maanden romosozumab toegediend kregen. Dit monoklonaal antilichaam bindt en remt sclerostine waardoor de botdichtheid aanzienlijk toeneemt.

Lees het hele artikel omtrentRomosozumab reduceert incidentie van vertebrale fracturen


Geplaatst op 15/06/2017 - 13:11  in: Reumatologie

Zeer vroege interventie verlaagt risico op start reumatoïde artritis

Patiënten met pre-reumatoïde artritis hebben een verlaagde kans om daadwerkelijk reumatoïde artritis te ontwikkelen als zij in een vroeg stadium behandeld worden. Dit blijkt uit een meta-analyse uitgevoerd door Franse onderzoekers. De resultaten werden tijdens EULAR 2017 in Madrid gepresenteerd.

Lees het hele artikel omtrentZeer vroege interventie verlaagt risico op start reumatoïde artritis