Urologie

In het dossier Urologie vindt u alle relevante informatie over urologische aandoeningen. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met: a.middelkamp@bsl.nl.


Geplaatst op 29/03/2017 - 08:59  in: Urologie

Onjuiste rapportering over bijwerkingen beïnvloedt behandeling seksueel actieve mannen met BPH

Rapportage over bijwerkingen in klinische onderzoeken over seksueel actieve mannen met benigne prostaathyperplasie (BPH) zijn onjuist. Artsen zijn bang dat dit kan leiden tot onjuiste schattingen van de invloed van de behandeling op de seksuele functie. Dat meldde de Amerikaanse uroloog Claus Roehrborn tijdens een breaking-news-sessie op het congres van de European Association of Urology in Londen.

Lees het hele artikel omtrentOnjuiste rapportering over bijwerkingen beïnvloedt behandeling seksueel actieve mannen met BPH


Geplaatst op 29/03/2017 - 08:56  in: Urologie

Enhanced Recovery After Surgery bij cystectomie wint terrein

Dat sneller herstel na een cystectomie kan door de patiënt van te voren al goed voor te bereiden op de operatie en ervoor te zorgen dat hij fitter is, weet iedere uroloog. Het wordt alleen nog te weinig toegepast. Of er is nog geen structuur in de organisatie om dit te bewerkstelligen. Er zijn drie dingen belangrijk: doe zo veel mogelijk buiten het ziekenhuis, doe zo weinig mogelijk voor de patiënt, maar activeer hem. Dat zei Prof. James Catto (GB) op de third Plenary Session tijdens het EAU-congres.

Lees het hele artikel omtrentEnhanced Recovery After Surgery bij cystectomie wint terrein


Geplaatst op 29/03/2017 - 08:52  in: Urologie

‘Behandeling van prostaatkanker: meer layering dan sequentie’

Daar waar de laatste jaren de discussie over de behandeling van prostaatkanker vooral ging over de sequentie van de verschillende behandelmodaliteiten, lijkt het tegenwoordig steeds meer over layering te gaan, zoals de behandelcombinatie docetaxel+ADT. Dit was de belangrijkste boodschap op de satellietbijeenkomst Optimising survival in metastatic castration-resistant prostate cancer (mCRPC) tijdens het congres van de European Association of Urology in Londen.

Lees het hele artikel omtrent‘Behandeling van prostaatkanker: meer layering dan sequentie’


Geplaatst op 29/03/2017 - 08:49  in: Urologie

PROMIS-studie verdeelt urologen

De resultaten van de PROMIS-studie leveren behoorlijk wat discussie op. Dat bleek ook deze week op een topic-bijeenkomst tijdens het EAU-congres in Londen. Voor en tegenstanders van wat er op grond van de studie wordt aanbevolen kruisten de degens met elkaar. Uit de PROMIS-studie bleek dat bij een verdenking op prostaatkanker, mannen een biopsie bespaard kan blijven door eerst een MRI uit te voeren.

Lees het hele artikel omtrentPROMIS-studie verdeelt urologen


Geplaatst op 29/03/2017 - 08:47  in: Urologie

Verschillende vormen van urogenitale tuberculose (UGTB) vragen om classificatie

Urogenitale tuberculose (UGTB) is vaak een door clinici onderschat probleem vanwege de aspecieke symptomen en het verraderlijke verloop van de ziekte. Het aantal gerapporteerde ziektegevallen zou dan ook weleens lager kunnen zijn dan in werkelijkheid. Het ziektebeeld werd besproken op het EAU-congres in Londen, waarbij vooral de gevolgen aan de orde kwamen. Er is dringend behoefte aan een classificatiesysteem.

Lees het hele artikel omtrentVerschillende vormen van urogenitale tuberculose (UGTB) vragen om classificatie


Geplaatst op 28/03/2017 - 10:29  in: Urologie

Acute scrotale pijn vraagt om symptoomgerichte benadering

Acute scrotale pijn kan worden gezien als het urologische equivalent van de algemeen chirurgische ‘acute buik’. Beide aandoeningen zijn in beginsel gebaat bij dezelfde symptoomgerichte benadering. Dat zei de Nederlandse uroloog Cobi Reisman deze week op het congres van de European Association of Urology (EAU) in Londen. Urologen moeten volgens hem niet vergeten dat het volledige gamma van scrotumpathologie bij gevallen van het acute scrotum moet worden overzien.

Lees het hele artikel omtrentAcute scrotale pijn vraagt om symptoomgerichte benadering


Geplaatst op 28/03/2017 - 09:37  in: Urologie

Mortaliteit door testistumoren bij verstandelijke beperking 4 keer hoger

Mensen met een verstandelijke beperking hebben 4 keer meer kans om te sterven aan zaadbalkanker dan de algemene bevolking. Het is de eerste keer dat er in wetenschappelijk onderzoek een verband is gevonden tussen sterfgevallen door kanker en personen met leermoeilijkheden vanwege een verstandelijke beperking. De onderzoekers weten niet of dit geldt voor alle vormen van kanker of alleen zaadbalkanker. Deze opmerkelijke conclusie van Brits onderzoek werd deze week gepresenteerd op het congres van de European Association of Urology (EAU) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentMortaliteit door testistumoren bij verstandelijke beperking 4 keer hoger


Geplaatst op 28/03/2017 - 09:29  in: Urologie

Ureteroscopie steeds meer geaccepteerd als initiële behandeling bij urolithiasis

Door de toegenomen geavanceerde technieken wordt ureteroscopie langzaam aan steeds gangbaarder als eerste behandeling bij urolithiasis. Dat bleek deze week tijdens een plenaire sessie op het congres van de European Association of Urology (EAU) in Londen. Ureteroscopie wordt normaal gesproken gepland na een stent in een spoedprocedure om de pijn te verlichten.

Lees het hele artikel omtrentUreteroscopie steeds meer geaccepteerd als initiële behandeling bij urolithiasis


Geplaatst op 27/03/2017 - 12:55  in: Urologie

Intelligente screening’ voorspelt agressieve vorm van prostaatcarcinoom beter

Een nieuw ontwikkelde genetische test helpt te voorspellen welke mannen het grootste risico op een agressieve vorm van prostaatcarcinoom hebben. De test geeft ook aan of een behandeling aan zal slaan of niet. Dat hebben onderzoekers van het Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute in Toronto en het Ontario Institute for Cancer Research deze week gemeld op het congres van de European Association of Urology (EAU) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentIntelligente screening’ voorspelt agressieve vorm van prostaatcarcinoom beter


Geplaatst op 27/03/2017 - 10:25  in: Urologie

EAU-diner in ORANJE: Onwaarschijnlijk onderzoek heeft meer zin dan je denkt!

Wanneer staan urologen stil bij de behandeling van patiënten die tevens het syndroom van Ehlers-Danlos (EDS) of het syndroom van Marfan hebben? Het is belangrijk, want het heeft gevolgen voor hoe zij hun ingrepen verrichten. Dat zei uroloog Tycho Lock uit het UMC Utrecht tijdens het EAU-diner in Oranje Perspectief op zondagavond in het Hotel Crowne Plaza London – Docklands. Tijdens het diner wisselden 60 Nederlandse urologen en andere belangstellenden van gedachten.

Lees het hele artikel omtrentEAU-diner in ORANJE: Onwaarschijnlijk onderzoek heeft meer zin dan je denkt!