Urologie

In het dossier Urologie vindt u alle relevante informatie over urologische aandoeningen. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met: a.middelkamp@bsl.nl.


Geplaatst op 28/03/2017 - 10:29  in: Urologie

Acute scrotale pijn vraagt om symptoomgerichte benadering

Acute scrotale pijn kan worden gezien als het urologische equivalent van de algemeen chirurgische ‘acute buik’. Beide aandoeningen zijn in beginsel gebaat bij dezelfde symptoomgerichte benadering. Dat zei de Nederlandse uroloog Cobi Reisman deze week op het congres van de European Association of Urology (EAU) in Londen. Urologen moeten volgens hem niet vergeten dat het volledige gamma van scrotumpathologie bij gevallen van het acute scrotum moet worden overzien.

Lees het hele artikel omtrentAcute scrotale pijn vraagt om symptoomgerichte benadering


Geplaatst op 28/03/2017 - 09:37  in: Urologie

Mortaliteit door testistumoren bij verstandelijke beperking 4 keer hoger

Mensen met een verstandelijke beperking hebben 4 keer meer kans om te sterven aan zaadbalkanker dan de algemene bevolking. Het is de eerste keer dat er in wetenschappelijk onderzoek een verband is gevonden tussen sterfgevallen door kanker en personen met leermoeilijkheden vanwege een verstandelijke beperking. De onderzoekers weten niet of dit geldt voor alle vormen van kanker of alleen zaadbalkanker. Deze opmerkelijke conclusie van Brits onderzoek werd deze week gepresenteerd op het congres van de European Association of Urology (EAU) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentMortaliteit door testistumoren bij verstandelijke beperking 4 keer hoger


Geplaatst op 28/03/2017 - 09:29  in: Urologie

Ureteroscopie steeds meer geaccepteerd als initiële behandeling bij urolithiasis

Door de toegenomen geavanceerde technieken wordt ureteroscopie langzaam aan steeds gangbaarder als eerste behandeling bij urolithiasis. Dat bleek deze week tijdens een plenaire sessie op het congres van de European Association of Urology (EAU) in Londen. Ureteroscopie wordt normaal gesproken gepland na een stent in een spoedprocedure om de pijn te verlichten.

Lees het hele artikel omtrentUreteroscopie steeds meer geaccepteerd als initiële behandeling bij urolithiasis


Geplaatst op 27/03/2017 - 12:55  in: Urologie

Intelligente screening’ voorspelt agressieve vorm van prostaatcarcinoom beter

Een nieuw ontwikkelde genetische test helpt te voorspellen welke mannen het grootste risico op een agressieve vorm van prostaatcarcinoom hebben. De test geeft ook aan of een behandeling aan zal slaan of niet. Dat hebben onderzoekers van het Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute in Toronto en het Ontario Institute for Cancer Research deze week gemeld op het congres van de European Association of Urology (EAU) in Londen.

Lees het hele artikel omtrentIntelligente screening’ voorspelt agressieve vorm van prostaatcarcinoom beter


Geplaatst op 27/03/2017 - 10:25  in: Urologie

EAU-diner in ORANJE: Onwaarschijnlijk onderzoek heeft meer zin dan je denkt!

Wanneer staan urologen stil bij de behandeling van patiënten die tevens het syndroom van Ehlers-Danlos (EDS) of het syndroom van Marfan hebben? Het is belangrijk, want het heeft gevolgen voor hoe zij hun ingrepen verrichten. Dat zei uroloog Tycho Lock uit het UMC Utrecht tijdens het EAU-diner in Oranje Perspectief op zondagavond in het Hotel Crowne Plaza London – Docklands. Tijdens het diner wisselden 60 Nederlandse urologen en andere belangstellenden van gedachten.

Lees het hele artikel omtrentEAU-diner in ORANJE: Onwaarschijnlijk onderzoek heeft meer zin dan je denkt!


Geplaatst op 26/03/2017 - 16:04  in: Urologie

‘Behoud van de penislengte staat voorop bij behandeling van priapisme'

Het behouden van de penislengte moet voorop staan bij de keuze van implantatie van een prothese bij priapisme. Dat zei David John Ralph (GB) zondag tijdens de sessie 'Hot topics in andrology' op het congres van de European Association of Urology (EAU) in Londen. Ralph besprak dat als de duur van priapisme toeneemt, het succes van conservatieve therapie afneemt. De noodzaak van chirurgisch ingrijpen neemt dan toe.

Lees het hele artikel omtrent‘Behoud van de penislengte staat voorop bij behandeling van priapisme'


Geplaatst op 26/03/2017 - 15:38  in: Urologie

Behandeling slaapapneu beïnvloedt nycturie positief

Nederlands onderzoek van Sajjad Rahnama’i uit Maastricht heeft aangetoond dat de behandeling van OSAS een positief effect heeft op de nycturie die optreedt. De uitkomsten van het onderzoek werden gepresenteerd op het congres van de European Association of Urology in Londen. Mensen met slaapapneu hebben vaker last van nycturie. Het onderzoek toonde aan dat een groot gedeelte van de patiënten ’s nachts zelfs ongestoord kan doorslapen dankzij een goede behandeling van de slaapapneu.

Lees het hele artikel omtrentBehandeling slaapapneu beïnvloedt nycturie positief


Geplaatst op 26/03/2017 - 12:49  in: Urologie

Eenmalig herhalen van BCG-behandeling geeft tot 50% meer respons

Als blaasspoelingen en intravesicale behandelingen met Bacillus Calmette-Guérin (BCG) geen respons opleveren bij blaaskanker hoeft radicale cystectomie niet het enige alternatief te zijn. Dat was een van de aanbevelingen van de International Bladder Cancer Group (IBCG) deze week tijdens een plenaire sessie tijdens het congres van de European Association of Urology in Londen. Sommige wetenschappers pleiten ervoor bij lage graad tumoren de behandeling met BCG te herhalen.

Lees het hele artikel omtrentEenmalig herhalen van BCG-behandeling geeft tot 50% meer respons


Geplaatst op 26/03/2017 - 12:46  in: Urologie

MRI-gerichte screening dringt onnodige biopsieën met 70% terug

Prostaatkankerscreening (ERSPC) met een MRI kan overdiagnostisering verminderen met 50%. Het aantal onnodige biopsieën kan dan met 70% omlaag. Dat zeggen Nederlandse onderzoekers op het congres van de European Association of Urology (EAU) in Londen. Zij vergeleken de uitkomsten van de TRUS-biopsie aanpak met een op MRI-gebaseerde screening. Deze Nederlandse studie is onderdeel van de European Randomised study for the Screening of Prostate Cancer (ERSPC).

Lees het hele artikel omtrentMRI-gerichte screening dringt onnodige biopsieën met 70% terug


Geplaatst op 26/03/2017 - 12:41  in: Urologie

Stamcel kan erectiel vermogen herstellen

Stamcellen kunnen de erectiele functie zodanig herstellen dat de patiënt weer in staat is tot coïtus. Dat blijkt uit onderzoek van het Universiteitsziekenhuis in het Deens Odense, dat dit weekend werd gepresenteerd op het congres van de European Association of Urology (EAU) in Londen. Het is de eerste keer dat is aangetoond dat stamceltherapie een positief resultaat heeft op erectiele disfunctie. Het betreft een fase 1 trial die vooral werd gedaan om na te gaan hoe veilig de therapie is. Ook werd gekeken naar de dosering. De resultaten moet ook zo worden geïnterpreteerd.

Lees het hele artikel omtrentStamcel kan erectiel vermogen herstellen