Urologie

In het dossier Urologie vindt u alle relevante informatie over urologische aandoeningen. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met: a.middelkamp@bsl.nl.


Geplaatst op 23/03/2017 - 12:45  in: Urologie

Mednet brengt laatste nieuws van EAU-congres

De redactie van Mednet zal de komende dagen het laatste nieuws brengen vanaf het jaarlijkse congres van de European Association of Urology (EAU) in Londen. Al het nieuws zal worden gebundeld in een speciale Congress Alert, waarvoor artsen met een interesse voor urologie zich gratis kunnen inschrijven.

Lees het hele artikel omtrentMednet brengt laatste nieuws van EAU-congres


Geplaatst op 30/03/2016 - 16:08  in: Urologie

E-learning: Urineweginfecties

Urineweginfecties komen vaak voor in de huisartsenpraktijk. Om de diagnose te kunnen stellen, is betrouwbare diagnostiek nodig. Om goed te kunnen behandelen is het van belang om risicogroepen te herkennen en te weten wat voor extra diagnostiek er bij hen nodig is en of er een andere behandeling geïndiceerd is. Kaderhuisarts Urogynaecologie Doreth Teunissen neemt de huisarts, aan de hand van casuïstiek, mee in de diagnostiek en behandeling van urineweginfecties.

Lees het hele artikel omtrentE-learning: Urineweginfecties


Geplaatst op 16/03/2016 - 11:27  in: Urologie

1e EAU in ORANJE groot succes!

Op zondagavond 13 maart vond in München de eerste editie van EAU in ORANJE perspectief plaats. Een interactieve en informele bijeenkomst voor de Nederlandse artsen die EAU bezoeken. Tijdens deze meeting werd het diner afgewisseld met presentaties door Nederlandse urologen; het programma was samengesteld en werd voorgezeten door Tycho Lock, uroloog in UMC Utrecht.

Lees het hele artikel omtrent1e EAU in ORANJE groot succes!


Geplaatst op 16/10/2015 - 14:24  in: Urologie

Web-tv Richtlijn Nierstenen

[Mednet TV] In 2014 verscheen de nieuwe Richtlijn Nierstenen. Deze nieuwe richtlijn is een update van twee richtlijnen: Behandeling van stenen in de tractus uropoeticus uit 1994 en Metabole screening, medicamenteuze behandeling en metafylaxe bij urolithiasis uit 2000. In deze online nascholing worden de belangrijkste wijzigingen t.o.v. die twee vorige richtlijnen behandeld en toepasbaar gemaakt d.m.v. casuïstiek. Na afronding van de nascholing bent u op de hoogte van alle relevante wijzigingen in de nieuwe richtlijn.

Lees het hele artikel omtrentWeb-tv Richtlijn Nierstenen


Geplaatst op 23/04/2015 - 09:16  in: Urologie

Radboudumc bekijkt inzet MRI-scan bij prostaatkankeronderzoek

Het Radboudumc onderzoekt of het inzetten van een MRI-scanner geschikt is voor bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker. De scanner zou de PSA-test kunnen aanvullen.

Lees het hele artikel omtrentRadboudumc bekijkt inzet MRI-scan bij prostaatkankeronderzoek


Geplaatst op 17/04/2015 - 09:27  in: Urologie

Ook jongens inenten tegen HPV?

Viroloog Ab Osterhaus is van mening dat ook jongens ingeënt moeten worden tegen het papillomavirus (HPV). Daarmee kunnen volgens hem veel gevallen kanker worden voorkomen.

Lees het hele artikel omtrentOok jongens inenten tegen HPV?


Geplaatst op 02/04/2015 - 13:16  in: Urologie

Casus: Geperforeerde appendicitis presenteert zich als 'gewone' cystitis

Een vrouw van 44 jaar levert urine in bij de doktersassistente van de huisarts omdat ze denkt dat ze een blaasontsteking heeft. De assistente onderzoekt de urine aan de hand van het protocol van de huisartsenpraktijk en stelt vast dat er erytrocyten en leukocyten in zitten. Volgens het protocol past dit bij een blaasontsteking.

Lees het hele artikel omtrentCasus: Geperforeerde appendicitis presenteert zich als 'gewone' cystitis


Geplaatst op 23/03/2015 - 13:00  in: Urologie

Recidief prostaatkanker eerder te herkennen

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein kan met behulp van een nieuwe methode via de PET-scan terugkerende prostaatkanker eerder herkennen. Het ziekenhuis gaat als eerste in Nederland met deze techniek aan de slag.

Lees het hele artikel omtrentRecidief prostaatkanker eerder te herkennen


Geplaatst op 05/03/2015 - 13:54  in: Urologie

Blaaskanker blijft ongrijpbare ziekte

Een zoektocht naar determinanten die het verloop van blaaskanker voorspellen, levert nog geen klinisch bruikbaar resultaat op. Zowel op het gebied van leefstijl en erfelijkheid geeft de tumorsoort zijn geheimen nog niet prijs. Toch leverde de zoektocht een lichtpuntje op.

Lees het hele artikel omtrentBlaaskanker blijft ongrijpbare ziekte


Geplaatst op 25/02/2015 - 15:02  in: Urologie

Hogere kans op prostaatkanker na testiskanker

De incidentie van prostaatkanker bij mannen die eerder testiskanker hadden, bedraagt 12,3% tegen 2,8% bij mannen zonder testiskanker. Tot deze bevinding komen Amerikaanse onderzoekers na een case control studie bij 180 duizend mannen.

Lees het hele artikel omtrentHogere kans op prostaatkanker na testiskanker