Urologie

In het dossier Urologie vindt u alle relevante informatie over urologische aandoeningen. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met: a.middelkamp@bsl.nl.


Geplaatst op 26/01/2015 - 08:25  in: Urologie

Ook twijfels over beperkte screening prostaatkanker

Groot Europees onderzoek onder leiding van de Erasmus Universiteit wijst uit dat gerichte controle bij mannen tussen 55 en 59 jaar de beste resultaten biedt. Toch zijn er ook vraagtekens omtrent screening.

Lees het hele artikel omtrentOok twijfels over beperkte screening prostaatkanker


Geplaatst op 22/01/2015 - 09:37  in: Urologie

Casus: nierinsufficiëntie door reflux

Een jongetje van 1 jaar wordt ’s nachts huilend wakker; hij braakt en heeft 40 °C koorts. De huisarts verwijst het kind en er blijkt een blaasontsteking te bestaan, die wordt behandeld met antibiotica. Op zijn 5e en 10e jaar maakt hij nog een keer een urineweginfectie door. Bij een keuring op zijn 25e jaar blijkt de bloeddruk verhoogd. Bij aanvullend onderzoek door een internist blijkt hij een nierinsufficiëntie te hebben als gevolg van reflux vanuit de blaas (vesico-ureterale reflux) naar de nieren.

Lees het hele artikel omtrentCasus: nierinsufficiëntie door reflux


Geplaatst op 20/01/2015 - 20:45  in: Urologie

Nieren werken anders bij vrouwen dan bij mannen

Een verschil in de werking van het RAAS-systeem verklaart waarom vrouwen een kleinere kans op hart- en vaatziekten hebben dan mannen en waarom pre-eclampsie tot een blijvend verhoogd risico op hart- en vaatziekte leidt.

Lees het hele artikel omtrentNieren werken anders bij vrouwen dan bij mannen


Geplaatst op 12/01/2015 - 18:55  in: Urologie

Kanker en kindernieren

Betere dosering van carboplatine moet nierschade bij kinderen met kanker voorkomen. Kinderarts in opleiding Hester Blupfand ontwikkelde een nierfunctiemeting die geschikt is voor kinderen en liet zien dat de dosis cysplatine daarmee nauwkeurig te berekenen is.

Lees het hele artikel omtrentKanker en kindernieren


Geplaatst op 06/01/2015 - 14:35  in: Urologie

Vloeibaar biopt voor prostaatkanker lijkt veelbelovend

Met een positief voorspellende waarde van 83% lijkt een test op vrij DNA in het bloed, een 'vloeibaar biopt', goed in staat om prostaatkanker te detecteren. “Ik denk dat het vloeibare biopt uiteindelijk de kankerdiagnostiek zal revolutioneren”, zegt hoogleraar pathologie William Mitchell.

Lees het hele artikel omtrentVloeibaar biopt voor prostaatkanker lijkt veelbelovend


Geplaatst op 29/12/2014 - 12:18  in: Urologie

Ook bij milde nierschade blijkt metformine veilig

“Er is geen enkel bewijs dat metformine risicovol is voor mensen met een milde tot matige nierfunctiestoornis”, zegt hoogleraar endocrinologie Silvio Inzucchi van de Amerikaanse Yale University. De kans op een melkzuuracidose bij een creatinineklaring tussen de 30 en 60 ml/min per 1.73 m2 blijkt verwaarloosbaar klein. Daarmee steunt hij de NHG-standaard diabetes mellitus type 2.

Lees het hele artikel omtrentOok bij milde nierschade blijkt metformine veilig


Geplaatst op 23/12/2014 - 15:42  in: Urologie

Overactieve blaas en affectieve stoornissen vaak hand in hand

“In de praktijk blijft de associatie tussen een overactieve blaas en klachten van angst en depressie zeer onderbelicht”, zegt uroloog Daisy Vrijens van het Maastricht UMC+. “We zien in onze praktijk dat er een overlap bestaat tussen plasklachten en angst en depressie. Vandaar dat we systematic review over deze associatie schreven.”

Lees het hele artikel omtrentOveractieve blaas en affectieve stoornissen vaak hand in hand


Geplaatst op 17/12/2014 - 16:00  in: Urologie

Urineweginfecties na operatie bekkenbodem voorspelbaar

Drie factoren in de urine van vrouwen bepalen haar kans op een urineweginfectie na een operatie in het bekkenbodemgebied. Mogelijk verklaren deze factoren waarom vrouwen na zo’n operatie een verhoogd risico op urineweginfecties hebben.

Lees het hele artikel omtrentUrineweginfecties na operatie bekkenbodem voorspelbaar


Geplaatst op 16/12/2014 - 09:08  in: Oncologie

Zorg rond prostaatkanker in beeld

In 2015 start een registratie van de kwaliteit van zorg voor mannen met prostaatkanker: Prostaatkankerzorg in beeld (PROzib). Gebrek aan informatie over de kwaliteit van zorg noopten de Nederlandse Vereniging voor Urologie en het Integraal Kankercentrum Nederland tot dit project.

Lees het hele artikel omtrentZorg rond prostaatkanker in beeld


Geplaatst op 11/12/2014 - 12:45  in: Oncologie

Enzalutamide eerder geïndiceerd bij prostaatkanker

Met een uitbreiding van de Europese handelsregistratie is de toepassing van enzalumtamide bij gemetastaseerde castratieresistente prostaatkanker (mCRPC) ook geïndiceerd bij mannen met een progressieve ziekte die nog geen chemotherapie nodig hebben.

Lees het hele artikel omtrentEnzalutamide eerder geïndiceerd bij prostaatkanker