Urologie

In het dossier Urologie vindt u alle relevante informatie over urologische aandoeningen. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met: a.middelkamp@bsl.nl.


Geplaatst op 10/12/2014 - 12:21  in: Urologie

MRI steeds nuttiger bij diagnose prostaatkanker

Twee Nederlandse systematische reviews laten zien dat de MRI van steeds grotere waarde is bij de diagnose van prostaatkanker en het nemen van biopten van vermoedelijke tumoren.

Lees het hele artikel omtrentMRI steeds nuttiger bij diagnose prostaatkanker


Geplaatst op 09/12/2014 - 13:40  in: Urologie

Calciumhuishouding in de nier in detail onderzocht

Waarom laten sommige béta-blokkers het calciumgehalte in het bloed dalen en waarom scheiden de nieren soms zoveel calcium uit dat nierstenen ontstaan? Het zijn fundamentele vragen waarop het antwoord ontbreekt. Bioloog Eline van Hagen licht een tipje van de sluier op.

Lees het hele artikel omtrentCalciumhuishouding in de nier in detail onderzocht


Geplaatst op 04/12/2014 - 00:30  in: Urologie

Pioglitazon veroorzaakt geen blaaskanker

Pioglitazon verhoogt de kans op blaaskanker waarschijnlijk niet zo blijkt uit internationaal onderzoek dat onder meer in Nederland werd uitgevoerd.

Lees het hele artikel omtrentPioglitazon veroorzaakt geen blaaskanker


Geplaatst op 02/12/2014 - 12:26  in: Urologie

Quercetine en tamsulosine: een gevaarlijke combinatie

Mannen met prostaatproblemen gebruiken vaak het zelfzorgmiddel quercetine voor hun prostaatprobleem. Deze stof zorgt, in combinatie met de alfa1-blokker tamsulosine, voor een versterkt bloeddruk verlagend effect. Valpartijen en botbreuken kunnen het gevolg zijn.

Lees het hele artikel omtrentQuercetine en tamsulosine: een gevaarlijke combinatie


Geplaatst op 28/11/2014 - 11:39  in: CVRM

Seksuele problemen cardiologiepatiënt blijven onderbelicht

Zowel patiënten als cardiologen vinden dat er meer aandacht moet zijn voor seksuele problemen bij patiënten met hart- en vaatziekten. De helft van de mannelijke patiënten mist de aandacht van de cardioloog en een derde van de cardiologen roert het onderwerp zelden of nooit aan. Een deel van de cardiologen vinden dit een taak van de huisarts. Dat blijkt uit onderzoek waarop Melianthe Nicolaï aan het LUMC promoveert.

Lees het hele artikel omtrentSeksuele problemen cardiologiepatiënt blijven onderbelicht


Geplaatst op 27/11/2014 - 11:23  in: Urologie

Testosterontherapie verhoogt kans op prostaatkanker niet

De incidentie van prostaatkanker bij mannen met hypogonadie die testosterontherapie krijgen, blijkt niet verhoogd. “Indien de prostaattherapie volgens de richtlijn gegeven wordt, lopen de mannen geen extra risico”, zegt onderzoeker uroloog Ahmad Haider uit het Duitse Bremerhaven.

Lees het hele artikel omtrentTestosterontherapie verhoogt kans op prostaatkanker niet


Geplaatst op 25/11/2014 - 09:02  in: Urologie

Asymptomatische atherosclerose wijst op toekomstige erectiele disfunctie

Asymptomatische en subklinische vaatziekten, waaronder een toename van de hoeveelheid calcium in de kransslagaders wijzen op erectiele disfunctie in de toekomst. Andersom is erectiele disfunctie een reden om naar atherosclerose in de kransslagaders te kijken.

Lees het hele artikel omtrentAsymptomatische atherosclerose wijst op toekomstige erectiele disfunctie


Geplaatst op 21/11/2014 - 16:59  in: Diabetes

Huisartsen schrijven sterk wisselend voor bij helft indicatoren

Het voorschrijfgedrag van huisartsen verschilt zeer sterk bij tien kwaliteits- en voorkeursindicatoren. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor voorschrijfgedrag huisartsen van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Bij deze indicatoren is veel doelmatigheidswinst te behalen, aldus IVM. Zij adviseert daarom het Nederlands Huisartsgenootschap om meer aandacht te besteden aan het opnemen van voorkeursmiddelen in de NHG-standaarden.

Lees het hele artikel omtrentHuisartsen schrijven sterk wisselend voor bij helft indicatoren


Geplaatst op 20/11/2014 - 10:07  in: Urologie

Lage bloeddruk remt groei cystenieren

Een ACE-remmer is goed in staat om de bloeddruk bij de meeste mensen met erfelijke cystenieren te verlagen. Een lagere dan standaard bloeddruk remt de progressie het best. Dit blijkt uit de presentatie van twee klinische trials tijdens de Kidney Week in het Amerikaanse Philadelphia.

Lees het hele artikel omtrentLage bloeddruk remt groei cystenieren


Geplaatst op 17/11/2014 - 15:31  in: Urologie

Predictiemodel helpt vrouwen met stressincontinentie bij keuze voor beste behandeling

Voor vrouwen met stressincontinentie is het belangrijk dat ze een goede, op hun persoonlijke situatie toegesneden, behandeling krijgen. Dit is mogelijk met behulp van het predictiemodel, dat sinds kort wordt gebruikt door de medisch specialisten van Bergman Clinics | Vrouwenzorg. Het model is gebaseerd op resultaten van wetenschappelijk onderzoek. “Zo bieden we vrouwen met stress-incontinentie de meest effectieve behandeling”, aldus Huub van der Vaart, urogynaecoloog in de Bergman Clinics.

Lees het hele artikel omtrentPredictiemodel helpt vrouwen met stressincontinentie bij keuze voor beste behandeling