Urologie

In het dossier Urologie vindt u alle relevante informatie over urologische aandoeningen. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met: a.middelkamp@bsl.nl.


Geplaatst op 16/11/2014 - 10:44  in: Urologie

Lage sociaal-economische status leidt tot hoog risico chronische nierschade

Een lage sociaal-economische status is zo’n grote risicofactor voor chronische nierschade dat mensen met een laag sociaal-economische status waarschijnlijk in de hoog risicogroep voor deze ziekte thuishoren. Dit tonen Groningse onderzoekers aan met maar liefst drie studies die ze tijdens de Kidney Week in Philadelphia presenteren.

Lees het hele artikel omtrentLage sociaal-economische status leidt tot hoog risico chronische nierschade


Geplaatst op 13/11/2014 - 12:25  in: Urologie

Discussie over effect middelen tegen plasklachten

De werking van vier groepen medicijnen voor mannen met plasklachten wordt te rooskleurig voorgesteld. “Niet merkbaar beter dan placebo”, zegt huisarts Marco Blanker die samen met twee collega’s een editorial in de het British Medical Journal publiceerde.

Lees het hele artikel omtrentDiscussie over effect middelen tegen plasklachten


Geplaatst op 11/11/2014 - 16:49  in: Urologie

Etniciteit beïnvloedt kans op donornier kinderen

Europese kinderen van Afrikaanse of Aziatische afkomst hebben een 40% kleinere kans op een donornier dan blanke kinderen. Naast medische en biologische factoren spelen cultuur- en communicatieverschillen hierin een rol.

Lees het hele artikel omtrentEtniciteit beïnvloedt kans op donornier kinderen


Geplaatst op 06/11/2014 - 12:09  in: Urologie

Diagnose prostaatkanker in anderhalve minuut

Het lijkt een utopie, een arts neemt een prostaatbiopt, stopt het in een apparaat, drukt op een knop en anderhalve minuut later volgt de diagnose, prostaatkanker of niet. Duitse onderzoekers realiseerden zo’n apparaat dat inmiddels zijn eerste klinische test succesvol doorliep.

Lees het hele artikel omtrentDiagnose prostaatkanker in anderhalve minuut


Geplaatst op 03/11/2014 - 12:25  in: Urologie

Nierkanker in Europa door vergiftiging en genetische factoren

Nierkanker kent in Europa twee belangrijke oorzaken, afhankelijk van de regio waarin de patiënt woont, zo ontdekten Canadese onderzoekers in een populatie Europese nierkankerpatiënten. Vergiftiging en genetische defecten spelen de hoofdrol

Lees het hele artikel omtrentNierkanker in Europa door vergiftiging en genetische factoren


Geplaatst op 30/10/2014 - 11:31  in: Urologie

Sneldiagnostiek prostaatkanker dankzij Alpe d’HuZes

Patiënten met een verdenking op prostaatkanker kunnen na verwijzing door hun huisarts binnen drie dagen in het LUMC in Leiden terecht. De uitslag volgt binnen een week. Ondanks de snelheid blijft er voldoende aandacht voor het voorkomen van onnodige diagnostiek.

Lees het hele artikel omtrentSneldiagnostiek prostaatkanker dankzij Alpe d’HuZes


Geplaatst op 29/10/2014 - 05:01  in: CVRM

Androgeendeprivatie risicovol bij prostaatkankerpatiënt met hartproblemen

Bij mannen met prostaatkanker die ook lijden aan hartfalen of eerder een myocardinfarct hebben doorgemaakt, zorgt androgeendeprivatietherapievoor een ruim drie keer verhoogde kans op cardiale sterfte. Dat blijkt uit onderzoek van Dana-Farber/Brigham and Women’s Cancer Center en Harvard Medical School in Boston dat is gepubliceerd in BJU International.

Lees het hele artikel omtrentAndrogeendeprivatie risicovol bij prostaatkankerpatiënt met hartproblemen


Geplaatst op 28/10/2014 - 13:04  in: Urologie

Te weinig aandacht voor optimale behandeling blaascarcinoom

“Mensen met een blaascarcinoom worden mogelijk onderbehandeld”, zegt Uroloog Annemarie Leliveld van het UMC Groningen. Ze onderzocht de manier waarop urologen door de jaren heen patiënten met een blaascarcinoom behandelden. Haar analyses leveren nieuwe inzichten maar tonen vooral aan dat de behandeling niet optimaal is.

Lees het hele artikel omtrentTe weinig aandacht voor optimale behandeling blaascarcinoom


Geplaatst op 22/10/2014 - 10:01  in: Urologie

ANCA-test voorspelt exacerbatie nierziekte

Een Nederlandse test voorspelt een dreigende exacerbatie bij mensen met ANCA-geassocieerde vasculitis waarbij de nieren zijn aangetast. De test draagt bij aan het voorkomen van ernstige complicaties zoals dialyse als gevolg van deze auto-immuunziekte.

Lees het hele artikel omtrentANCA-test voorspelt exacerbatie nierziekte


Geplaatst op 20/10/2014 - 15:32  in: Urologie

'Cafeïnegebruik beïnvloedt urine-incontinentie niet'

Cafeïne en daarmee koffie beïnvloeden urine-incontinentie waarschijnlijk niet. Er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor het leefstijladvies om bij urine-incontinentie minder of geen koffie te drinken.

Lees het hele artikel omtrent'Cafeïnegebruik beïnvloedt urine-incontinentie niet'