Urologie

In het dossier Urologie vindt u alle relevante informatie over urologische aandoeningen. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met: a.middelkamp@bsl.nl.


Geplaatst op 20/10/2014 - 10:10  in: CVRM

Laag testosteron bij diabetes gaat samen met hoger risico vasculaire aandoeningen

Mannen met diabetes type 2 en een verlaagde testosteronspiegel, hebben een zes keer verhoogde kans op een verdikte wand van de arteria carotis en een dysfunctionerend endhotheel. Hierdoor lopen ze een groter risico op atherosclerose. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Lees het hele artikel omtrentLaag testosteron bij diabetes gaat samen met hoger risico vasculaire aandoeningen


Geplaatst op 16/10/2014 - 15:35  in: CVRM

Testosteronsuppletie geeft geen hoger risico hartproblemen

Testosteronsuppletie geeft geen verhoogd risico op hartproblemen. Dat blijkt uit een evaluatie van de Pharmacovigilance Risk Asessment Committee (PRAC) van de European Medicines Agency na zorgen over ernstige bijwerkingen van de testosteronbevattende middelen voor hart- en bloedvaten.

Lees het hele artikel omtrentTestosteronsuppletie geeft geen hoger risico hartproblemen


Geplaatst op 15/10/2014 - 18:16  in: Urologie

Link tussen prostaatkanker, vet in het bloed en statines

Amerikaans onderzoek laat zien dat mannen met een afwijkend gehaltes van cholesterol, HDL of triglycerides in het bloed een grotere kans op terugkeer van prostaatkanker hebben. “Het is belangrijk dat we de link tussen cholesterol en prostaatkanker begrijpen want een afwijkende cholesterolwaarde is makkelijk te beïnvloeden met een dieet of statines”, zegt hoofdonderzoeker Emma Allot.

Lees het hele artikel omtrentLink tussen prostaatkanker, vet in het bloed en statines


Geplaatst op 14/10/2014 - 16:08  in: Urologie

Find vindt vroegtijdig nierschade

De software van FIND speurt autonoom in het HIS van de huisarts naar mensen met een mogelijk risico op nierschade en deelt de patiënten in een risicoprofiel in. Inmiddels werken huisartsen in het adherentiegebied van drie ziekenhuizen met FIND.

Lees het hele artikel omtrentFind vindt vroegtijdig nierschade


Geplaatst op 09/10/2014 - 09:40  in: Urologie

Jaarlijks duizenden prostaatkankerdoden als gevolg van roken

Roken veroorzaakt in Europa 8500 extra prostaatkankerdoden. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek naar de impact van roken op de sterfte aan prostaatkanker.

Lees het hele artikel omtrentJaarlijks duizenden prostaatkankerdoden als gevolg van roken


Geplaatst op 07/10/2014 - 13:59  in: Urologie

Prostaatwijzer in de huisartspraktijk

“We willen het liefst dat de huisarts zelf de risico-inschatting met de prostaatwijzer maakt”, zegt Monique Roobol, epidemioloog bij de afdeling urologie van het ErasmusMC en beheerder van de prostaatwijzer. Die prostaatwijzer speelt een cruciale rol bij de afspraken tussen huisartsen en urologen over de verlaging van de PSA-afkapwaarde van 4 naar 3 ng/ml.

Lees het hele artikel omtrentProstaatwijzer in de huisartspraktijk


Geplaatst op 03/10/2014 - 11:30  in: Urologie

Huisartsen verlagen PSA-afkapwaarde

In een aanvulling op de één jaar oude NHG-standaard mictieklachten bij mannen, wordt de PSA afkapwaarde van 4 naar 3 ng/ml verlaagd. Het NHG komt daarmee tegemoet aan de wens van urologen.

Lees het hele artikel omtrentHuisartsen verlagen PSA-afkapwaarde


Geplaatst op 02/10/2014 - 08:42  in: Urologie

Risico's voor levende nierdonoren onderzocht

Het gebruik van een in antibiotica gedrenkt matje reduceert de kans op wondinfecties bij levende nierdonoren tot nul. Chirurg in opleiding Victor Alberts onderzocht in het AMC het infectierisico en andere risico's voor levende donoren

Lees het hele artikel omtrentRisico's voor levende nierdonoren onderzocht


Geplaatst op 29/09/2014 - 22:39  in: Urologie

Klinische trial draagbare kunstnier van start

In de Amerikaanse stad Seattle start de eerste grote klinische trial met een draagbare kunstnier. De Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA gaf vorige week toestemming voor het onderzoek.

Lees het hele artikel omtrentKlinische trial draagbare kunstnier van start


Geplaatst op 24/09/2014 - 12:08  in: Urologie

Cellen vertellen over ernst prostaatkanker

Onderzoekers van het VUmc ontdekten dat cellen onderling informatie uitwisselen met kleine stukjes genetisch materiaal. De ontdekking maakt mogelijk de weg vrij voor een non-invassieve test voor prostaatkanker

Lees het hele artikel omtrentCellen vertellen over ernst prostaatkanker