Geplaatst op 14 mei 2009 door: Onbekend | 1 reacties |

Kwart artsen geen orgaandonor

Kwart artsen geen orgaandonor

Ruim een kwart van de Nederlandse artsen is geen orgaandonor. Van de niet-donoren laat ruim een derde de beslissing over aan de nabestaanden. De overige niet-donoren noemen als redenen onder meer: laksheid, twijfel aan de status van klinisch dood en negatieve ervaringen rond orgaandonatie. Dat blijkt uit een enquête van het recent geheel vernieuwde Mednet, onafhankelijk magazine voor medisch Nederland.

Mednet vroeg 6500 artsen naar hun persoonlijke keuze rond orgaandonatie. Zijn ze donor? En zo niet, waarom niet? Ruim duizend artsen gaven aan de oproep gehoor. Van hen blijkt 73 procent orgaandonor te zijn. De rest laat de keuze over aan de nabestaanden (11 procent) of is geen donor (16 procent). Van de niet-donoren zegt 29 procent de keuze voor zich uit te schuiven. Ze hadden orgaandonatie nog niet overwogen, er geen tijd voor gemaakt, hadden het nog niet gedurfd of zeiden er nog niet aan te willen denken.

Negatieve ervaringen

Nog eens 16 procent van de niet-donoren zegt te twijfelen aan de status van klinisch dood en 15 procent zegt negatieve ervaringen te hebben opgedaan rond orgaandonatie, onder meer met ruziënde uitnameteams. Een klein deel van de artsen is geen donor uit onvrede met het beleid van de overheid (vooral vanwege de weigering het Actief Donorregistratiesysteem in te voeren). Daarnaast geven enkelen aan dat bezwaren bij hun nabestaanden en ethische, medische of religieuze obstakels bepalend zijn geweest voor hun keuze.

Voorbeeldfunctie

Opvallend is dat artsen onderling niet over hun keuze praten. Zij die donor zijn, gaan er bijna klakkeloos vanuit dat alle collega’s dat ook zijn. Ook blijkt uit de opmerkingen die artsen bij de enquête maakten, dat onder veel artsen de gedachte leeft dat zij vanuit hun voorbeeldfunctie orgaandonor zouden moeten zijn.
Ongeveer 5,3 miljoen Nederlanders heeft een keuze laten vastleggen in het Donorregister. Een kleine 60 procent van hen heeft aangegeven donor te willen zijn. Daarmee is ongeveer 28 procent van de totale Nederlandse bevolking boven de 12 jaar orgaandonor. Artsen lijken dus bovengemiddeld goed vertegenwoordigd onder de Nederlandse (geregistreerde) donoren.

Lees hier het artikel over orgaandonatie uit het magazine.

Trefwoorden
,

Reacties (1)


  • Anonym

    18/05/2009

    #1.  Interessante informatie en een goede zaak dat artsen vaker dan de gemiddelde Nederlander vóór orgaandonatie zijn. Wel wekt de titel en het gebruik van de term 'niet-donoren' verwarring. Niet een kwart van de artsen is geen orgaandonor maar, zo blijkt verder in de tekst, 16%. 11% van de 27% 'niet-donoren' laat de beslissing namelijk aan de nabestaanden over. Dat is iets anders dan een 'niet-donor' of 'geen orgaandonor' zijn.(Advertentie)