Geplaatst op 4 augustus 2010 door: Eva Marianne Cornet | 0 reacties |

Massaontslag Organon beïnvloedt kwaliteit zorg

Massaontslag Organon beïnvloedt kwaliteit zorg

Het massaontslag bij het voormalige Organon, dat is overgenomen door MSD, zal niet alleen een grote invloed hebben op de Nederlandse kenniseconomie, maar gevolgen hebben voor de kwaliteit van de gehele gezondheidszorg in Nederland op langere termijn. Dat zegt Paul Wouters, woordvoerder van Nefarma, vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland.

Ook voor artsen in de UMC's zal het minder aantrekkelijk worden om onderzoek te doen naar nieuwe geneesmiddelen. "De kennis die verloren gaat is een verlies voor zowel de wetenschap als artsen en patiënten", stelt Wouters. "Zo komen de contacten die Organon met medische centra had te vervallen en zijn veel hoogopgeleide gespecialiseerde wetenschappers hun baan kwijt. Als zij niet bij bijvoorbeeld het op te richten Life Science Park Oss terecht kunnen, gaat de opgedane kennis verloren en staat Nederland internationaal niet meer op de kaart als het gaat om innovatief geneesmiddelenonderzoek."

Gevolgen

Als gevolg van de farmaceutische leegloop in Nederland zullen bijvoorbeeld patiëntengroepen die nu nauw bij onderzoek naar de nieuwste geneesmiddelen betrokken zijn, voortaan pas in een later stadium van deze kennis kunnen profiteren. Terwijl dergelijk onderzoek zeer waardevol is voor de gehele gezondheidszorg, volgens Wouters. "Het is slechts een kleine groep artsen en patiënten die indirect door het massaontslag getroffen worden, maar toch is het geen goede ontwikkeling." Een ander gevolg van de leegloop van de farmaceutische industrie uit Nederland, is dat het wetenschappelijke klimaat voor artsen minder aantrekkelijk wordt. Terwijl Nefarma van artsen hoort dat zij de protocollen van farmaceutisch wetenschappelijk onderzoek juist prettig vinden werken. "Het zou zonde zijn als dat helemaal wegvalt in Nederland", aldus Wouters.

Noodzakelijke veranderingen

Een aantal zaken moeten zeker veranderen in de huidige situatie wil Nederland niet alle kennis op het gebied van innovatieve geneesmiddelen verliezen. Allereerst moeten de betrokken commissies zich aan de wettelijke termijnen voor medisch ethische toetsing gaan houden. Wouters: "Internationale bedrijven snappen niet waarom de goedkeuring voor een onderzoek zo lang op zich laat wachten, wat voor veel irritaties zorgt." Daarnaast moet de politiek bereid zijn om financiering te bieden voor de lange termijn van ten minste 15 jaar. Wouters: "Tot slot moet de politiek in de breedste zin begrip krijgen voor de commercie van de farmaceutische industrie. Het is heel vreemd dat het een taboe is in Nederland om geld te verdienen aan medicijnen."

Lees meer over de gevolgen van het massaontslag bij Organon in Mednet nummer 8, dat in in week 33 verschijnt.


Reacties (0)
(Advertentie)