Geplaatst op 1 september 2010 door: Eva Marianne Cornet | 0 reacties |

Hyperthermie verdubbelt overlevingskans cervixcarcinoom

Hyperthermie verdubbelt overlevingskans cervixcarcinoom

Patiënten met cervixcarcinoom hebben een grotere overlevingskans als zij een hyperthermiebehandeling ondergaan. Dat concludeert Martine Franckena, radiotherapeut in opleiding in het Erasmus MC-Daniel den Hoed Oncologisch Centrum, in haar profschrift waarop zij vrijdag promoveert.

In combinatie met chemo- of radiotherapie verdubbelt de overlevingskans zelfs. De warmte doodt niet alleen de tumorcellen maar verbetert ook de doorbloeding van de tumor. Daardoor wordt de tumor gevoeliger voor radio- of chemotherapie.

Succes

Voor haar promotieonderzoek heeft Franckena de behandelresultaten van bijna 500 patiënten onderzocht. Alle patiënten hadden cervixcarcinoom die bij de aanvang van de behandeling nog niet was uitgezaaid. De situatie verbeterde bij alle patiënten door hyperthermie, zowel bij degene die hyperthermie kregen in combinatie met radiotherapie als de patiënten die de behandeling ondergingen in combinatie met chemotherapie.

Responskans

Bij de combinatie van hyperthermie met radiotherapie verdubbelde de overlevingskans. Deze behandeling kwam ook het vaakst voor. De combinatie met chemotherapie komt minder vaak voor en wordt gebruikt bij patiënten bij wie de ziekte is gerecidiveerd. Bij deze groep patiënten verdubbelde de toevoeging van hyperthermie de responskans.
Uit het promotieonderzoek blijkt verder dat hoe hoger de dosis hyperthermie is, hoe succesvoller de behandeling verloopt. Franckena: "Belangrijk is dat deze verdubbeling van de succeskans niet gepaard gaat met meer bijwerkingen van de behandeling."

 


Reacties (0)
(Advertentie)