Geplaatst op 6 oktober 2010 door: Eva Marianne Cornet | 0 reacties |

Zeventig ziekenhuizen doen mee aan actiedag

Zeventig ziekenhuizen doen mee aan actiedag

Vrijgevestigde medisch specialisten van zeventig Nederlandse ziekenhuizen gaan morgen tijdens de landelijke actiedag een zondagsdienst draaien. De Orde van Medisch Specialisten is initiator van de protestactie tegen de plannen van demissionair minister Ab Klink van VWS.

De Orde zal zelf met een bustour het Catharina Ziekenhuis, Ziekenhuis Rivierenland en het Medisch Centrum Haaglanden aandoen. Tijdens de zondagsdienst zijn de poliklinieken gesloten, maar functioneren de SEH en verpleegafdelingen wel normaal. De onderzoeks- en behandelafdelingen en operatiekamers functioneren alsof het weekend is, maar ondersteunende afdelingen als laboratoria, apotheken, technische dienst, administratie en telefooncentrales draaien wel gewoon door.

Patiënten

Medisch specialisten zien er op toe dat patiënten zo min mogelijk nadelen ervaren van de actiedag. Er zal daarom een grotere bezetting zijn dan op een normale zondagsdienst, zodat eventuele incidenten goed kunnen worden opgevangen. Bij twijfel wordt het begrip ‘spoedeisend' steeds in het voordeel van de patiënt uitgelegd.

Verschraling van de zorg

Tijdens de actiedag laten medisch specialisten zien dat zij niet willen dat Klink de Wet Cliëntenrechten Zorg (WCZ) en aanpassingen in de Wet Marktordening Gezondheidszorg (Wmg) aanbiedt aan de Eerste en Tweede Kamer. De Orde van Medisch Specialisten stelt dat de plannen van Klink geen kostenbesparing zullen opleveren, maar wel zorgen voor een verschraling van de zorg.

Geen reactie

Niet-professionals zullen de uiteindelijke zeggenschap over behandelingen krijgen, de wachtlijsten zullen groeien en patiënten kunnen niet langer vanzelfsprekende optimale medicatie, diagnose of behandeling krijgen. De Orde heeft Klink per brief gevraagd om uiterlijk 7 september jl. in overleg te treden om tot een constructieve oplossing te komen. De demissionaire minister heeft daarop niet gereageerd. Daarom heeft de Orde besloten om over te gaan tot actie.

 


Reacties (0)
(Advertentie)