Geplaatst op 5 januari 2011 door: Onbekend | 0 reacties |

Jongeren met heupprothese gebaat bij botcement

Jongeren met heupprothese gebaat bij botcement

Jongeren die een heupprothese krijgen, zijn erg gebaat bij protheses met botcement. De gecementeerde heupprotheses gaan veel langer mee dan niet-gecementeerde protheses en na tien jaar is de heup bij 83 procent nog goed. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling orthopedie van het UMC St Radboud in Nijmegen.

Voor het onderzoek volgde de afdeling orthopedie 48 patiënten die voor hun dertigste levensjaar een nieuwe heup nodig hadden. Zij kregen allemaal een gecementeerde heup, een heupprothese waarbij een laagje botcement tussen de nieuwe heupkom en het bekken aangebracht wordt. Orthopeed Wim Scheurs: "Bij 83 procent van de jongeren, blijkt de gecementeerde heup na tien jaar nog goed te functioneren en is vervanging niet noodzakelijk. Dat is in het geval van een niet-gecementeerde heup, vooral bij jongeren, niet het geval. De ervaring leert dat die veel eerder vervangen moet worden."

Heupslijtage komt vooral voor bij personen boven de 50 jaar, maar treft soms ook jongeren, bijvoorbeeld als gevolg van reuma. Daar komen de gevallen van beschadiging van de heupkom als gevolg van een ongeval nog bij.


Reacties (0)
(Advertentie)