Geplaatst op 27 januari 2011 door: Anouk Middelkamp | 0 reacties |

Orthopeden onderzoeken eigen contacten met industrie

Orthopeden onderzoeken eigen contacten met industrie

De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) heeft een intern onderzoek ingesteld naar de eventuele relaties van leden met de orthopedische industrie. Aanleiding is een uitzending van het KRO-programma Reporter, die morgenavond wordt uitgezonden, waarin wordt gesteld dat 'wel twintig orthopedische chirurgen in Nederland een zakelijke, afhankelijke relatie zouden hebben met de orthopedische industrie.'

Het KRO-programma had enkele weken geleden een interview met de voorzitter van de NOV, Jan van Mourik, waarin deze onverwacht werd geconfronteerd met informatie over het feit dat zo'n twinitig orthopedische chirurgen een afhankelijke relatie zou hebben met de fabrikanten van implantaten. Van Mourik vroeg de journalisten om uitleg en inzage in stukken, maar dit hebben de programmamakers geweigerd. Daarom is de vereniging een eigen intern onderzoek gestart.

Relaties

De NOV heeft de bijna 700 in Nederland werkzame orthopeden aangeschreven met het verzoek om al hun zakelijke relaties kenbaar te maken. Daarnaast zijn ook alle orthopedische firma's gevraagd om inzicht te geven in hun relaties met chirurgen. Hierbij gaat de vereniging uit van de eigen gedragsregels, die in 2006 zijn opgesteld.

Register

De NOV pleit ook voor een openbaar register, waarin alle zakelijke activiteiten van een medisch specialist worden verankerd. De vereniging verwijst naar de Sunshine Act, die onlangs in de Verenigde Staten is aangenomen. Deze wet bepaalt dat alle zakelijke activiteiten van een medisch specialist openbaar gemaakt moeten worden. Als er onjuiste gegevens worden verstrekt, kan een boete oplopen tot 1 miljoen dollar.

 


Reacties (0)
(Advertentie)