Geplaatst op 8 juni 2011 door: Onbekend | 0 reacties |

Virus niet oorzaak van chronisch vermoeidheidssyndroom

Virus niet oorzaak van chronisch vermoeidheidssyndroom

Het Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS) is niet het gevolg van een besmetting met het muizenleukemievirus XMRV. Dit stelt de redactie van Science op basis van 2 artikelen in de editie van 2 juni van het blad.

In 2009 publiceerde Science een artikel dat het tegendeel beweerde. Onderzoekers uit het Amerikaanse Reno ontdekten XMRV in het bloed van CVS-patiënten. Een jaar later bevestigt het Amerikaanse National Institutes of Health de ontdekking. Opmerkelijk genoeg vindt geen enkel Europees laboratorium XMRV bij CVS-patiënten net zomin als de Amerikaanse Centres for Disease Control.

Hoogleraar interne geneeskunde bij de Nijmeegse Radboud Universiteit, Jos van der Meer, is leider van één van de Europese laboratoria. In de editie van oktober 2010 van Mednet oppert hij de mogelijkheid dat de Amerikaanse bevindingen berusten op een besmetting in het laboratorium. Nu krijgt hij gelijk.

Xenograft 

Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat de in het bloed van patiënten ontdekte virussen identiek zijn aan virussen uit twee prostaatkankercellijnen. Deze cellijnen ontstonden in het laboratorium uit muizen die een xenograft van menselijke prostaattumoren kregen. Het lukte zelfs om het exacte moment van besmetting tijdens dit experiment uit de jaren negentig vast te stellen aan de hand van archiefmateriaal van het laboratorium. Door de grote genetische gelijkenis tussen de virussen in de cellijnen en de met CVS geassocieerde virussen kan het niet anders dan dat de bloedmonsters van de patiënten in het laboratorium verontreinigd raakten met XMRV DNA.

Een tweede studie zocht naar XMRV in het bloed van 43 patiënten die in 2009 positief testten en 18 patiënten uit hetzelfde gezondheidscentrum. Alle patiënten testen nu negatief. Van der Meer over de nieuwe bevindingen: “Ik kon me geen andere mogelijkheid dan een contaminatie voorstellen. Ook het onderzoek van de NIH en de relatie tussen XMRV en prostaatkanker rieken naar verontreiniging.”

Het pleit lijkt daarmee beslecht; XMRV speelt geen rol bij CVS. Science wacht nog een aanvullend onderzoek van de Amerikaanse National Institutes of Health af en zal dan naar verwachting het artikel uit 2009 terugtrekken.

Patrick Marx

editorial science; heranalyse positieve patiënten; ontdekking besmetting vanuit cellijn

Trefwoorden
,

Reacties (0)
(Advertentie)