Geplaatst op 5 juli 2011 door: Onbekend | 0 reacties |

Huisarts niet verantwoordelijk voor foute triage assistente

Huisarts niet verantwoordelijk voor foute triage assistente

Dat een triagiste van de huisartsenpost Midden Limburg een koortsstuip aanzag voor buikgriep kan de dienstdoende huisarts niet worden verweten. Dat vindt het regionaal tuchtcollege in Eindhoven naar aanleiding van een klacht van de vader van de minderjarige patiënt.

In augustus 2009 belde de moeder naar de huisartsenpost in Weert of er een arts langs kon komen voor haar veertienjarige zoon. Hij was misselijk, braakte, had hoofdpijn en kon niet meer praten.  De triagiste zei dat ze dacht aan buikgriep en vroeg moeder en zoon naar de HAP te komen. In plaats daarvan is de patiënt naar de spoedeisende hulp gebracht. Daar werd een koortsstuip geconstateerd. Een maand later overleed de jongen aan de gevolgen van een hersentumor.

Niet serieus

De vader heeft bij het RTC in Eindhoven een klacht in gediend tegen de huisarts omdat die de zaak geheel uit handen had gegeven aan zijn assistente en omdat zijn vrouw niet serieus werd genomen aan de telefoon. Ter zitting vertelde de arts dat hij niet betrokken is geweest bij de beoordeling van de melding en dat de assistente geen contact met hem heeft opgenomen. Pas een jaar later hoorde hij van het overlijden. De jongen was niet een patiënt van hemzelf.

Meer betrokkenheid

Het college is van mening dat de huisarts part nog deel aan de triage heeft gehad en dus geen persoonlijk verwijt kan worden gemaakt. Hij had wel meer betrokkenheid kunnen tonen nadat hem duidelijk was geworden dat de triage niet naar behoren was geweest. 

Trefwoorden
,

Reacties (0)
(Advertentie)